Dystre tider for ufaglærte industriarbejdere

Tonni Hansen, formand for 3F Sydfyn.

”Det er uhyggelige tal”, siger Tonni Hansen – formand for fagforeningen 3F Sydfyn. De uhyggelige tal er dem, der viser, hvor mange ufaglærte industri-job, der er blevet nedlagt på Sydfyn, siden finanskrisen for alvor bragede igennem i 2008. Antalllet af ufaglærte industri-job, som er forsvundet, er enormt – ikke mindst i Svendborg. Og Tonni Hansen frygter, at mange af disse jobs aldrig vender tilbage.

Det er fagforbundet 3F, der har lavet opgørelse, som viser, at der på landsplan er blevet 17,4 procent færre industriarbejdspladser fra august 2008 til juni i år. Det vil sige, siden finanskrisen for alvor begyndte at give sig udslag i fyringer på nogle industrivirksomheder, lukninger og konkurser.

I Svendborg har udviklingen været meget værre end på landsplan, viser opgørelsen. Tilbagegangen i antallet af industriarbejdspladser har på de to år været på 24 procent. Med andre ord er hvert fjerde ufaglærte industri-job blevet afskaffet på de to år.

3F Sydfyn dækker ikke kun Svendborg, men også Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø. Samlet set har tilbagegangen i industriarbejdspladser i 3F Sydfyns område i de to år været på 18,75 procent. Altså kun lidt mere end landstallet. Men det dækker over store forskelle i de fire kommuner. Hvor tilbagegangen i Svendborg er på 24 procent, så er den kun på ni procent i Faaborg-Midtfyn og syv procent på Langeland. Til gengæld har den været på 35 procent påÆrø.

I faktiske tal er der forsvundet i alt 1.575 ufaglærte industri-job i 3F Sydfyns område i løbet af de to år De er fordelt sådan på de fire kommuner: I Svendborg er der nedlagt 712 stillinger, i Faaborg-Midtfyn 706, på Langeland 61 og på Ærø 96.

Der er blevet fyret folk på de fleste industri-arbejdspladser og enkelte mindre er gået konkurs, oplyser Tonni Hansen, formand for 3F Sydfyn. ”Ikke bare er tallene i sig selv uhyggelige. Desværre viser erfaringen også, at mange af arbejdspladserne ikke kommer tilbage”, siger han.

”Tallene viser også, hvor håbløst det er for vores arbejdsløse medlemmer at finde nyt arbejde”, siger han. Ifølge Tonni Hansen er der stort set intet arbejde at få. Det eneste, der dukker op, når de arbejdsløse søger på computeren, er et vikarbureau, der søger ufaglærte til arbejde med huder – det vil sige Scan-Hide i Vester Skerninge.

Udviklingen siden finanskrisens start betyder, at der er kamp om de få ufaglærte job i industrien på Sydfyn. Hvor der tilbage i juli 2008 statistisk var to arbejdsløse 3F-medlemmer pr. ledig stilling, så er tallet nu 15 arbejdsløse 3F-medlemmer om hvert ledigt job. Endnu værre er det i Faaborg-Midtfyn, hvor det er gået fra 2,8 arbejdsløs pr. ledigt job i juli 2008 til 23,2 arbejdsløs pr. ledigt job. På Langeland har tallet udviklet sig fra 2,6 arbejdsløs til 21,2 arbejdsløs pr. ledigt job, på Ærø var der dengang fire arbejdsløs pr. ledigt job, i dag er de 10,5 arbejdsløse.

Tonni Hansen er trist over udviklingen. Godt nok er der nu ved at være lidt lys for enden af finanskrise-tunnelen. Nogle virksomheder er begyndt at tjene penge. ”Men de går ikke til at oprette nye job, men til at konsolidere virksomhederne”, siger han.

”Det er forfærdeligt at være vidne til en regering, der sammen med Dansk Folkeparti ikke tager landets problemer alvorligt. I stedet for at gøre noget effektivt for at fremme beskæftigelsen bruger man kræfterne på at snakke om burkaer, kamphunde og yderligere kontrol af ansatte i hjemmeplejen”, siger Tonni Hansen, som også er formand for LO Sydfyn.

”Med de tab af arbejdspladser, som vi har oplevet her på Sydfyn, bevæger vore arbejdsløse medlemmer sig direkte mod det kommunale bistandssystem, idet regeringen og Dansk Folkeparti har halveret dagpengeperiode fra fire til to år”, tilføjer han.

Og stigningen i langtidsledigheden i løbet af finanskrisen er dramatisk blandt 3F Sydfyns medlemmer, som dermed er bragt over på eller tæt på grænsen for at få arbejdsløshedsunderstøttelse. Fra august 2008 til juni 2010 er langtidsledigheden blandt 3F-medlemmer på Sydfyn steget med 108 procent. På de fire kommuner fordeler stigningen sig således: 69 procent stigning i Svendborg, 167 procent i Faaborg-Midtfyn, 86 procent på Langeland, 112 procent på Ærø.

”Den her udvikling viser så i øvrigt også, hvor vanvittigt det er, når Jobcentret presser på for f.eks. at få sygemeldte borgere ud i job. De er der jo ikke, jobbene. Til gengæld må jeg sige, at Jobcentret har været enestående god til at gelejde vores arbejdsløse medlemmer ud i uddannelser, som kan gavne dem i fremtiden, siger Tonni Hansen.