Ikke nok med, at den svendborgensiske rigmand Christian Haar er flyttet til skatte-lukrative Schweiz, mens en retssag er undervejs i Danmark mod hans firma Bukkehave. Nu har han også lukket koncernens moderselskab, Haar Holdings A/S, og omstruktureret koncernen for at gøre bl.a. Bukkehave klar til salg – og måske for at undgå at betale en evt. millionbøde.

Christian Haar har lukket moderselskabet

Af Frede Jakobsen

 

Ejeren, Christian Haar, er nu flyttet til Lugano i Schweiz.

Rigtigt gennemsigtigt er det ikke. Og ejeren bidrager ikke selv til at kaste lys over det. Men det, der i hvert fald står fast, er, at den svendborgensiske mangemillionær Christian Haar har opløst Bukkehave-koncernens moderselskab, Haar Holdings A/S, som han var eneejer af. Haar Holdings er blevet spaltet ud i to nye selskaber, som er ved at blive gjort klar til salg. Den omfattende omstrukturering af koncernen sker, mens en alvorlig retssag er på vej mod Bukkehave – for at have bestukket det tidligere irakiske Saddam Hussein-styre. Christian Haar selv forlod Svendborg og Danmark 1. juli og har med familien bosat sig i Lugano, mangemillionærernes foretrukne by i det skatte-lette Schweiz.

Svendborgs NetAvis kan afsløre, at ét af formålene med den store omstrukturering er, at det gamle Svendborg-firma Bukkehave er ved at blive gjort klar til salg. Det er et af de erklærede formål med opløsningen af det selskab, Haar Holdings A/S, som ejer Bukkehave Corporation A/S 100 procent. Haar Holdings A/S ejes personligt af mangemillionæren Christian Haar, som har forladt pragtvillaen på Troensevej, hvor Bukkehave også har hovedkvarter, og nu bor på Via Tasino 20 i Lugano, Canton Ticino i Schweiz.

Haar Holdings ejer også aktiemajoriteten i No Lemon Holding A/S – nærmere bestemt 50,02 procent. Af dokumenter i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fremgår det, at opløsningen af Haar Holdings A/S bl.a. sker af skattemæssige grunde – så ”for No Lemon Holding-koncernen ikke sker sammenblanding af interesser fra Bukkehave-koncernen”.

Men det fremgår også af den såkaldte ”spaltningsplan”, som Svendborgs NetAvis er i besiddelse af, at ”formålet med spaltningen er” … ”at gøre de to koncerndivisioner klar til et eventuelt salg”.

Haar Holdings A/S øgede i 2009 omsætningen med 37 procent. Årets resultat var på 28,5 millioner kroner. Egenkapitalen på cirka 200 millioner kroner. Bukkehave havde et skidt år i 2009 med et fald i omsætningen på 14 procent. Et overskud året før på 5,6 millioner kroner blev i 2009 vendt til et underskud på 4,4 millioner kroner. Egenkapitalen var på 75 millioner kroner, men den kortfristede gæld steg med 100 millioner til 275 millioner kroner. Til gengæld gik det strålende for No Lemon Holding, som i 2009 havde en omsætning på 483 millioner kroner og et overskud på 73 millioner kroner.

Bukkehave Corporation A/S driver virksomhed med levering af armerede biler, lastbiler, jeeps m.m. til hjælpeorganisationer og andre NGO’er i tredjeverdenslande, mens No Lemon Holdings A/S driver virksomhed med servicering og reparation af motorkøretøjer i tredjeverdenslande.

Alle aktiverne i Haar Holdings A/S er overdraget til to helt nye selskaber. Alle, som det hedder i spaltningsplanen, ”aktiver og forpligtelser, der knytter sig til Bukkehave Corporation A/S” er overdraget ”til Bukkehave International A/S”. Og alle ”aktiver og forpligtelser, der knytter sig til No Lemon Holding A/S” er overdraget ”til AMS Holdings A/S”. Det er således disse to nye koncerndivisioner, Bukkehave International A/S og AMS Holdings A/S, som skal gøres ”klar til et eventuelt salg”.

Det er skattefrit at gennemføre denne spaltningsplan. Christian Haar, som af Berlingske Business anslås til persponligt at være god for en halv milliard kroner, får som eneaktionær i det opløste selskab et vederlag på en million kroner. Ikke i kontanter – men i form af ekstra aktier i de to nye selskaber: For en halv million i Bukkehave International A/S og for en halv million i AMS Holdings A/S.

Om et halvt år starter ved retten i Svendborg en retssag mod Bukkehave Corporation A/S for at have bestukket det tidligere Saddam Hussein-regime i Irak til at købe biler hos netop Bukkehave. Handlen med Irak skete som et led i det FN-sanktionerede ”Olie for mad-”program. Men en rapport afslørede, at omkring 2000 firmaer verden over ulovligt havde smurt regimet med kontanter for at få kontrakter, deriblandt 21 danske virksomheder. For at få lukket sagen og undgå en retssag har de fleste danske firmaer – bl.a. Novo Nordisk og Leo Pharmaceutical – valgt at betale en bøde. Men det nægter Bukkehave hårdnakket. Bukkehave hævder, at både den danske regering, bl.a. tidl. udenrigsminister Niels Helveg personligt, og FN-systemet var fuldt bekendt med, at den såkaldte ”after-sale-service” på bilerne til Irak i virkeligheden var bestikkelse til regimets folk. Det danske Bagmandspoliti kræver, at Bukkehave betaler en bøde på 30 millioner kroner.

Hvad den store omstrukturering af koncernen betyder for retssagen og dens udfald er uklart. Så uklart, at erhvervskommentator på Berlingske Tidende, Jens Chr. Hansen, tidligere på sommeren, havde svært ved at finde ud af, hvad der var undervejs i Christian Haars forretningsimperium: ”Sagen er rejst mod datterselskabet Bukkehave Corporation, mens ejerselskabet Haar Holdings lige i øjeblikket blæser i vinden. Det hele er dog meget uklart. Og eftersom Bukkehave selv, dens ledelse og rådgivere ikke ønsker at bidrage med oplysninger om baggrunden for den omfattende omorganisering af koncernen og dens ejerforhold, er der skabt usikkerhed om Bagmandspolitiet kan hente de 30 millioner kroner hjem i bøde, hvis rettens dom går Bukkehave imod”.

Nu er det imidlertid klart, hvad der sker med ejerselskabet Haar Holdings. Svaret blæser ikke længere i vinden. Selskabet er opløst. Det eksisterer ikke mere. Svendborgs NetAvis har flere gange – forgæves – kontaktet Christian Haar for at få hans forklaring på den meget omfattende omstrukturering af hele koncernen og på, at de to nye selskaber, bl.a. det gamle, hæderkronede Svendborg-firma, Bukkehave, bliver gjort klar til salg. Christian Haar har ikke svaret.

45-årige Christian Haar startede i 1981 som kontorelev i Bukkehave – men endte med at blive eneejer af firmaet.

Læs også ”Millionæren Christian Haar flytter til Schweiz” 16. juni, ”Retssagen mod Bukkehave starter til januar” 18. juni og ”Michael Falch ind i Haars pragtvilla” 19. juni.