Borgmester Curt Sørensen – tilbage til start.

De plejer at kalde sig noget så pokkers økonomisk ansvarlige – byrådets borgerlige partier, dvs. storebror Venstre og lillebror Konservative. Så meget mere uforståeligt er det, at de forkrampet bliver ved med at kræve kommunens effektive – det mener alle, den er – entreprenørafdeling privatiseret. Økonomisk er der nemlig slet ikke de mange millioner at hente, som de to borgerlige partier mange gange har hævdet.

End ikke en af cheferne i det firma, Skælskør Anlægsgartnere, som Venstre og Konservative mener, skal overtage entreprenørarbejdet synes, at det vil være en god forretning for kommunen. Øh, undskyld. Det mente han ikke – da han indtil for ikke så længe siden selv var chef for samme entreprenørafdeling. Nu mener han noget andet. Han er nemlig siden blev ansat af netop Skælskør Anlægsgartnere som chef for firmaets Odense-afdeling.

Mads Holmgaard hedder manden. Han var chef for kommunens entreprenørafdeling indtil september sidste år. Da Venstre og Konservative fik overtalt Socialdemokratiet, SF og Tværsocialisterne til at prisafprøve – som det hedder – entreprenørafdelingen, var Mads Holmgaard stærk modstander. Det var han sammen med de ansatte i afdelingen – i en sådan grad, at de ansatte lod deres chef være talsmand i forhold til offentligheden.

CHEFENS KLARE VURDERING

Dengang – 4. juni 2010 – kunne Svendborgs NetAvis berette:

”Medarbejdere og ledelse i Entreprenørafdelingen holdt torsdag møde i samarbejdsudvalget, det såkaldte MED-udvalg. Og de er enige. Så enige, at medarbejderne lader chefen, entreprenørleder Mads Holmgaard, udtale sig også på deres vegne. ”Det her er ikke et drømmescenarie for os, men vi vil ikke blande os i den politiske proces, som politikerne selvfølgelig har ret til at sætte i gang”, siger Mads Holmgaard. Han og medarbejderne vil i et høringssvar til byrådet prøve at forklare, at Entreprenørafdelingen allerede i dag kører hamrende effektivt – og fleksibelt. Derfor vil afdelingen da også selv byde ind på opgaven i konkurrence med eventuelle private firmaers bud.

”Men alene det at lave et udbud koster mange penge. Og vi synes ærligt talt, det var bedre, om kommunen brugte de penge til noget arbejde ude i virkeligheden”, siger han. Mads Holmgaard advarer om, at det sort set er umuligt at beskrive alt det arbejde, som Entreprenørafdelingen laver, i et udbudsmateriale. ”Og der vil i givet fald komme mange opgaver, som en privat entreprenør derefter og med rette vil karakterisere som ekstraarbejde. Og som der så skal betales særskilt for. Dermed bliver det meget dyrere, end man regnede med ved udbuddet”, siger han.

”Vi anbefaler, at kommunen ikke gennemfører den her proces”, siger Mads Holmgaard.”

CHEFENS NYE VURDERING

I dag mener Mads Holmgaard det modsatte. Indtil september sidste år var han med til at udarbejde kommunens materiale til prisafprøvningen. Så røg han med hele sin viden over til Skælskør Anlægsgartnere, som så lavede et bud, som ifølge de oprindeligt opsatte kriterier (hvor ikke kun pris, men også luftige arbejdsbeskrivelser talte med) for prisafprøvningen vandt. Det er den prisafprøvning, et flertal i byrådet nu vil annullere. Og det er det, Skælskør Anlægsgartnere nu klager over. Det er ikke afdelingschef Mads Holmgaard selv, der formulerer ordene i det klagebrev, som Skælskør Anlægsgartnere har sendt til samtlige byrådsmedlemmer – det er officielt hans direktør, der klager sin nød over udsigten til alligevel ikke at få entreprenørarbejdet over på private hænder, det vil sige over til netop Skælskør Anlægsgartnere. En opgave til cirka 20 millioner kroner om året. Det er da ærgerligt for firmaet. Naturligvis. Men – med Mads Holmgaards halvandet år gamle ord – godt for kommunen og dens borgere.

Byrådsmedlem, formand for Udvalget for Miljø og Teknik, Flemming Madsen, Socialdemokratiet, har fra starten været imod prisafprøvningen af Entreprenørafdelingen. Men han havde – indtil for nylig – et flertal imod sig. Det har han ikke længere. Nu har han ikke længere kun Enhedslisten med sig – men også de øvrige røde byrådsmedlemmer. Mens Dansk Folkeparti, som hele tiden har været enig med Flemming Madsen og Enhedslisten nu pludselig hverken mener det ene eller det andet. Med andre ord: 15 vil i dag stemme for at annullere privatiseringen af entreprenørafdelingen, 12 vil stemme for privatisering, to vil hverken det ene eller det andet.

MAN HYLER SOM DE ULVE…

Da Skælskør Anlægsgartnere sendte deres lange klagebrev til samtlige byrådsmedlemmer, tillod Flemming Madsen sig at gøre de samme byrådsmedlemmer opmærksom på Mads Holmgaards tidligere udtalelser til Svendborgs NetAvis. Og han tilføjede om Mads Holmgaards hamskifte det helt indlysende: ”Man hyler som de ulve, man er iblandt”. Hvilket fik Venstres Birger Jensen, liberalistisk frontkæmper, til lidt pigesnerpet at klage til borgmesteren over Flemming Madsen for at sige den slags om en tidligere kommunal chef, som helt indlysende har brugt sin viden fra sin tid som chef i kommunen til at forsøge at sikre sin nye private herre i omegnen af 20 millioner kommunale kroner om året. En klage, som Flemming Madsens partikammerat, borgmesteren, dog klogelig har afvist.

Det sidste årti – godt og vel – har budt på en uendelig lang række af prisafprøvninger, konkurrenceudsættelser, privatiseringer af opgaver, som før lå hos det offentlige. Der er ikke mange eksempler på, at det har gjort noget som helst hverken bedre eller billigere. Det har været tale om et ideologisk skoleridt fra først og fremmest Venstre og dets meget lille bror.

Dagens byrådsmøde kan – for Svendborgs vedkommende – måske blive begyndelsen på enden for dette ideologiske skoleridt. Det var de røde byrådsmedlemmer selv (på nær Enhedslisten) der i sin tid accepterede VK’s krav om prisafprøvning og konkurrenceudsættelse – pæne ord for privatisering. Det tog nogen tid for borgmester Curt Sørensen og de fleste af de røde byrådsmedlemmer – og det kostede kommunekassen 3,3 millioner – at komme ud af det igen. Og tilbage til det, samme Curt Sørensen formulerede helt tilbage i efteråret 2009, dvs. før han blev borgmester:

”En øget konkurrenceudsættelse vil forøge mængden af bureaukrati og bidrage til en yderligere underminering af den offentlige service”.