Tom Skovløkke Jørgensen under en tidligere protestaktion - i samtale med den radikale Niels Helveg Petersen.

De har stået der hver eneste lørdag siden starten af marts sidste år. Som en protest mod Svendborg Kommunes behandling af syge og nedslidte borgere. I dag var det 69. lørdag i træk, at svendborgensere mødtes på Centrumpladsen. Og det var 69. gang, at pladsen var omdøbt til Anstændighedens Plads.

Snart står de der ikke mere. De vil finde andre måder at fortsætte protesten på.

Hver eneste lørdag i de 16 måneder, protestaktionen har været holdt, har der været nye folk på pladsen. Mange, mange hundrede svendborgensere har i det år og fire måneder deltaget. 35 svendborgensere deltog i denne lørdags 69. protest på Anstændighedens Plads. Tom Skovløkke Jørgensen, en af talsmændene for bevægelsen ”Syg i Svendborg”, sagde i en kort tale ved dagens protestaktion, at tiden er inde til at finde nye måder at protestere på.

Det har fra starten været en protest mod Svendborg Kommunes behandling af syge og nedslidte borgere. En hårdere behandling end i landets øvrige kommuner – med årelange sagsbehandlingstider, med en halvering i tildelingen af førtidspensioner, men en beskæring af fleksjobtildelinger med 90 procent. Men nu bliver det, sagde Tom Skovløkke Jørgensen, ikke bare en kamp mod kommunen, nu bliver det også en kamp mod Christiansborg. Derfor skal der andre protestformer til, sagde han.

Indtil september sidste år har det S-ledede byråd i Svendborg forsvaret sig med, at den ikke kan gøre andet, end den gør, fordi lovgivningen er, som den er. Og gang på gang har ledende kommunalpolitikere udtalt, at de gjorde det med blødende hjerte, mens de ventede på et regeringsskifte.

Og nu – formentlig i dag – er deres partikammerater på Christiansborg, SRSF-regeringen, ved at lave en førtidspensions- og fleksjobreform med Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Og – måske – Dansk Folkeparti. En reform, som vil gøre tilværelsen for syge og nedslidte borgere, endnu værre. Kommunerne skal være endnu barskere overfor denne gruppe borgere. Reformen skal skaffe næsten to milliarder kroner til statskassen. En reform, som kommer lige efter en skattereform, som også henter milliarder fra de dårligst stillede danskere.

”Syg i Svendborg” vil nu diskutere, hvordan kampen for anstændig behandling af syge og nedslidte borgere kan fortsættes. Formentlig vil der inden længe blive indkaldt til et møde for at diskutere det. Og et par lørdage endnu vil der blive protesteret på Anstændighedens Plads lørdag mellem klokken 11.30 og 12.00.

En historisk lang protestaktion mod kommunen og til støtte for kommunens svageste borgere vil være slut. Det S-ledede byråd kan tørre sveden af panden og henvise til, at det ikke er deres skyld, og at det er deres partikammerater på Christiansborg, som tvinger dem til at behandle syge og nedslidte borgere endnu ringere end i dag.