Byrådet kan afgøre Liste T’s skæbne

 
 

Liste T's kandidater ved valget i 2009. Arne Ebsen nr. tre fra højre bagerst. Niels Manniche bagerst til højre.

Liste T – Tværsocialisterne – tog ikke livet af sig selv her i weekenden. De tog bare en drøftelse af listens liv og død. Og besluttede at leve videre – i hvert fald et år endnu. Om listen vil leve og være med, når der næste gang er kommunalvalg – i 2013 – er dog langt fra sikkert. Afgørende i den sammenhæng bliver, hvad byrådet beslutter – om fremtidige byråds størrelse.

Det lignede slutningen på en epoke. Liste T havde kaldt til generalforsamling. Der skulle diskuteres, om listen skulle fortsætte eller nedlægge sig selv. I flere medier blev der udlagt som listens død. Sådan gik det ikke. Den succesrige liste fortsætter – indtil videre i hvert fald.

Ifølge listens eneste byrådsmedlem, Arne Ebsen, var der på lørdagens generalforsamling enighed om at fortsætte. Man vil tage bestik af de drøftelser, der nu starter i byrådet af næste års budget – herunder, hvor stort eller lille byrådet skal være i fremtiden. Det er i dag på 29 medlemmer, men under budgetforhandlingerne sidste år var det med i diskussionerne at reducere antallet af byrådsmedlemmer.

”Og bliver der flertal for at reducere antallet af byrådsmedlemmer, så tror jeg ikke, at det bare bliver med to. Så bliver det nærmere med fire, seks eller otte”, siger Arne Ebsen. Med stemmetal som ved det seneste kommunalvalg vil det betyde farvel til Enhedslisten og Liste T i byrådet. Dansk Folkeparti vil miste et mandat, det samme vil de Konservative, og de Radikale får ikke en chance for at komme ind igen.

”Der er ingen tvivl om, at det vil gøre det nemmere at manøvrere politisk. Men det gør det ikke mere demokratisk”, siger Arne Ebsen. Endnu er det kun overvejelser i byrådet i Svendborg – om antallet af byrådsmedlemmer. Liste T venter og ser. Og tager en ny drøftelse på sin generalforsamling i august. Hvis den generalforsamling beslutter at nedlægge listen, så kan det dog først træde i kraft efter endnu en generalforsamling i februar næste år.

Arne Ebsen har i øvrigt – hvis Liste T beslutter at fortsætte og stille op ved kommunalvalget i 2013 – et problem. Han er medlem af SF og har ved de to første kommunalvalg efter kommunesammenlægningen skullet have dispensation fra partiets nationale ledelse til at stille op som spidskandidat for Liste T – fordi SF også opstiller. Det har han fået begge gange, men der er ingen garanti for, at han får det en tredje gang.

Inden kommunesammenlægningen var det ikke noget problem, at Arne Ebsen var medlem af SF samtidig med, at han stillede op for Liste T i Egebjerg Kommune. Dér stillede SF nemlig ikke op selvstændigt. Liste T i Egebjerg og Liste T i Gudme – landsbysocialisterne populært kaldet – besluttede at slå sig sammen, da de to små kommuner blev slået sammen med Svendborg. Og stille op til kommunalvalget i den nye storkommune – selv om alle de ”rigtige” røde partier også stillede op, S, SF og Enhedslisten.

Liste T startede i Gudme Kommune tilbage i begyndelsen af 70’erne. Det var først og fremmest unge tilflyttere fra København, der stod bag listen. Der var ikke basis for at opstille som SF, VS eller DKP i den lille landkommune. Der var for få af dem alle. Så de sluttede sig sammen i Liste T op til kommunalvalget i 1974, hvor de fik cirka 200 stemmer, men ikke blev valgt ind. Det lykkedes først ved det efterfølgende valg – i 1978 – at få valgt en repræsentant i kommunalbestyrelsen. Det var Niels Manniche. Han blev siddende i 28 år – helt frem til kommunesammenlægningen. I fire perioder havde Liste T to repræsentanter i kommunalbestyrelsen i Gudme. En ganske høj repræsentation i en så lille landkommune med kun 13 kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Ude i den tidligere Egebjerg Kommune kom man lidt senere i gang. Men i 1981 inviterede en initiativgruppe Niels Manniche til at komme og fortælle om erfaringerne i Gudme. Det første til stiftelsen af Liste T i Egebjerg Kommune i september 1981. Året efter var der kommunalvalg. Listen fik valgt Arne Ebsen ind i kommunalbestyrelsen. Der blev han siddende indtil kommunesammenlægningen. Ved det sidste valg til kommunalbestyrelsen i Egebjerg  fik listen valgt ikke mindre end tre medlemmer. Ud over Arne Ebsen var det Vibeke Rindom og Torben Nielsen.

Ved det første valg til byrådet i den nye store Svendborg Kommune fik listen kun med nød og næppe – og takket været et valgforbund med de Radikale – valgt Arne Ebsen. Som altså blev genvalgt, da der igen var kommunalvalg i 2009.