Knap er de røde igen kommet til magten i Svendborg, før de tvinges til at tage økonomisk kvælertag på en af den socialdemokratiske arbejderbevægelses vigtige organisationer, AOF (Arbejdernes Oplysningsforbund). Svendborg Kommune tvinges til at stoppe med at sende kursister til sprogskolen hos AOF for at lære dansk. Det er den gren af AOF Sydfyn, der har flest ansatte.

De rødes kvælertag på deres eget barn 

Grete Schødts.

Af Frede Jakobsen

Hun har forsøgt og forsøgt, men hun har ikke kunnet finde en vej ud af det. Skønt det for hende er hjerteblod, socialdemokratisk hjerteblod. Knap har hun, Grete Schødts, været med til som socialdemokratisk politiker at tilbageerobre magten efter fire års borgerligt styre, før det bliver hende, der som formand for byrådets Arbejdsmarkedudvalg, skal svinge kniven over AOF – Arbejdernes Oplysningsforbund, en af den socialdemokratiske bevægelses historisk vigtige organisationer.

Det er en millionindtægt fra kommunen, AOF Sydfyn vil miste, når Arbejdsmarkedsudvalget og senere byrådet beslutter ikke længere at sende kursister til sprogskolen for at lære dansk. Lige nu går der cirka 70 kursister på sprogskolen – kommunen betaler mellem 17.000 og 34.000 kroner pr. elev. På AOF’s sprogskole er der 24 medarbejdere.

Byrådets Arbejdsmarkedsudvalg havde sagen til behandling for en måned siden. Den blev udsat for at få nogle udestående spørgsmål opklaret. Men reelt også, fordi Grete Schødts og hendes socialdemokrater ville have tid til at finde en kattelem til fortsat at kunne sende folk til AOF for at lære dansk – og dermed også sikre en meget væsentlig del af AOF’s økonomi. Sagen skal behandles igen onsdag den 10. marts på et møde i Arbejdsmarkedsudvalget. Og for Grete Schødts er der nu ingen vej tilbage.

”Jeg har brugt tiden til at bore i sagen og til bl.a. at spørge Integrationsministeriet, om jeg har tolket loven rigtigt. Det har jeg. Desværre”, siger Grete Schødts.

Under det tidligere, Venstre-ledede borgerlige byråd blev danskuddannelsen sendt i udbud. Vinderen blev ”Lær Dansk”, som hører under Dansk Flygtningehjælp. I forbindelse med udbuddet lovede Svendborg Kommune, at den ikke ville indgå aftaler med andre. Det har kommunen heller ikke gjort. Alligevel har AOF Sydfyn kunnet fortsætte, fordi nogle – såkaldt selvforsørgende – kursister godt har måttet vælge at gå hos AOF i stedet for hos ”Lær Dansk”. Det måtte de, fordi AOF har haft en aftale med Faaborg-Midtfyn Kommune. Det har AOF Sydfyn ikke længere. Kommunen har sendt opgaven i udbud. Og ifølge loven må Svendborg Kommune så ikke længere bruge AOF Sydfyn. Heller ikke, hvis AOF Sydfyn skulle vinde udbuddet i Faaborg-Midtfyn. Det vil være for sent. De skulle i givet fald have haft en aftale med Faaborg-Midtfyn fra 1. januar.

”Vi har ingen valgmuligheder”, siger Grete Schødts, der er helt klar over, at beslutningen vil ramme AOF økonomisk hårdt. Hvor ondt det vil gøre, ved hun ikke. Og lederen af AOF Sydfyn, Jørgen Lørvig Jensen, ønsker at holde lav profil. Han vil, siger han, ikke kommentere sagen, mens AOF endnu forhandler med kommunen.

”Det er ærgerligt, at der ikke kan være et alternativ til ”Lær Dansk”. Ikke at deres danskundervisning ikke er god. Den er helt i orden. Men jeg synes altså, det ville være bedre for kursisterne at gå et sted midt i byen, hvor der er mange mennesker, frem for at gå helt ude på det gamle AMU-center på Ryttervej, hvor der ikke kommer andre”, siger Grete Schødts. AOF ligger i Vestergade midt i byen, ”Lær Dansk” holder til på Ryttervej.

”AOF er et barn af vores bevægelse. Så det gør da ondt det her. Men allermest synd synes jeg, det er for kursisterne. Det er borgere, der ikke har det for let i forvejen. Og så synes jeg, det er bekymrende, at ”Lær Dansk” er ved at få monopol på danskkurser i Danmark”, siger Grete Schødts, som er vokset op med AOF. Hun er tidligere socialdemokratisk folketingsmedlem og tidligere fagforeningsformand i Svendborg.