To partier blev væk fra krisemøde om skoler

 

Lars Erik Hornemann (V) vil ikke tie.

Hvad var egentlig meningen med det halvanden time lange krisemøde om skoleplanen, som borgmester Curt Sørensen (S) havde indkaldt alle byrådspartiernes gruppeformænd til en solskinssøndag formiddag – efter flere ugers tiltagende offentlig utilfredshed fra lærerne og fortsat utilfredshed blandt forældre? En utilfredshed, som også har været rettet mod administrationen – og en utilfredshed, som flere byrådspolitikere også har ytret. Var meningen med mødet at få politikerne til at dæmpe sig, så administrationen kan få ro til at gennemføre planen? Nej, siger borgmesteren selv. Jo, siger andre deltagere i mødet.

To gruppeformænd blev væk fra det hasteindkaldte møde – de Konservatives Henrik Nielsen og Dansk Folkepartis gruppeformand, om det så er Jens Munk eller Tina Petersen. Ellers var de der alle sammen bænket om borgmesterens bord på Rådhuset klokken 11 søndag formiddag sammen med de to topembedsmænd, kommunaldirektør Erik Meldgård Bendorf og børn- og ungedirektør Jan PræstholmHanne Klit, Socialdemokratiet, Bruno Hansen, SF, Arne Ebsen, Liste T, Jesper Kiel, Enhedslisten, Masoum Moradi, løsgænger, og Lars Erik Hornemann, Venstre. Kommunens skolechef, Helle Hansen, deltog ikke.

Dele af skoleplanen , der skal give en årlig besparelse på 17 millioner kroner, er endnu ikke vedtaget. Bl.a. skal to vigtige dele op på mødet på onsdag i Udvalget for Børn og Unge. Det er spørgsmålet om ressourcetildelingen til skolerne, og det er spørgsmålet om at indføre helhedsskole fra næste skoleår – samtidig med alle de andre ændringer på skolerne. En masse elever skal flytte skole. Næsten alle skoler har fået ny leder i en omfattende rokade. Mange lærere ved endnu ikke, hvor de skal arbejde.

På grund af den voksende utilfredshed, som nu luftes offentlig af lærerne, har mange forældre vejret morgenluft for måske at få ændret eller udsat skoleplanen eller dele af den – og flere politikere har også luftet muligheden for måske at udsætte dele af planen, bl.a. Venstre og Liste T. Det var baggrunden for borgmesterens hastemøde søndag.

”Og hvad kom der så ud af mødet, borgmester?”

”Der kom en god og positiv drøftelse og en enighed om, at vi har et budgetforlig og et skoleforlig”.

”Det var der vel ingen, der var i tvivl om – at der er et budgetforlig og et skoleforlig?”

”Nej, men det bekræftede vi hinanden i”, siger Curt Sørensen.

”Skulle det virkelig være nødvendigt at holde et møde søndag formiddag for at bekræfte hinanden i  noget, som alle vidste på forhånd?”

”Nej, måske ikke, men jeg kunne godt være i tvivl med de udmeldinger, der har været. Så derfor kunne det være nyttigt”.

”Var mødet også et forsøg på at få politikerne til at dæmpe udmeldingerne i den offentlige debat i pressen?”

”Nej, det vil jeg ikke sige. Der er forskellige holdninger, men det er klart, at det er bedst at arbejde ud fra den fælles platform vi har med skoleforliget”, siger Curt Sørensen.

To af deltagerne i gruppeformandsmødet ser nu lidt anderledes på det – Lars Erik Hornemann fra Venstre og Jesper Kiel fra Enhedslisten.

”Det er nok ikke helt forkert at sige, at mødet havde det sigte”, siger Lars Erik Hornemann til spørgsmålet, om mødet var et forsøg på at få lagt en dæmper på politikernes fortsatte – og meget forskellige – offentlige kritik af skoleplanen.

”For dem, der skal gennemfører planen, kan det selvfølgelig være irriterende, at pressen bliver ved med at tage andre ting op, end de selv kunne ønske sig”, siger Lars Erik Hornemann.

Han anerkender, siger han, et embedsmændene har et arbejde med at gennemføre den plan, som politikerne har vedtaget. Men det betyder, mener han, ikke, at politikerne nu bare skal tie stille, hvis der i gennemførelsen af skoleplanen er noget, som politikerne er uenige i. ”Det er jo os som politikere, der står med ansvaret. Og dermed er det også politikernes ret at sige fra. Ingen kan lægge mundkurv på os. Det ville jo amputere hele systemet”, siger han.

”Det lyder, som om det var et møde om takt og tone i debatten?”

”Nej, det var ikke kun det, selv om Curt Sørensen meget gerne vil snakke om den slags – nu, hvor han er borgmester. Det var også en gensidig orientering. Og det var udmærket”, siger Lars Erik Hornemann.

Jesper Kiel siger, at mødet i høj grad var en meningsudveksling mellem administrationen og politikerne om den debat, som raser videre.

”Administrationen vil gerne have ro til at gennemføre skolestrukturen. Men vi er altså nogle, der stadig har vores holdninger til den. Og jeg synes også, de skal passe på med bare at gennemtrumfe planen. F.eks. er der mange, der synes, det går for stærkt med at indføre helhedsskole. Og det kan nemt gå skidt, hvis forældre og lærere føler, de får den trukket ned over hovedet. Og først og fremmest skal politikere, lærere, skolebestyrelser og forældre da have lov til fortsat at komme med deres meninger”, siger Jesper Kiel.

HUSK: UNDERSKRIV MED FULDT NAVN, HVIS DU SKRIVER EN KOMMENTAR TIL ARTIKLEN.