Komedie – med noget til husarerne

"Calender Girls" på Svendborg Teater.

Af Linda DiBona

Konekomedie på Svendborg Teater. Nu osse med noget til husarerne! Odense Teater og Folketeatret opfører Calendar Girls den 15., 16. og 17. december.

Forestillingen er bygget over en virkelig historie om en gruppe kvinder fra den lokale husmoderforening i Rylstone i Yorkshire England, der hvert år lavede en kalender, hvor overskudet gik til godgørende formål. Da en af kvindernes mand dør af leukæmi, beslutter gruppen at peppe temaet i kalenderen op. Så i stedet for broer, landskaber og andre lokale temaer vil kvinderne afbillede sig selv iført årstidens frugter, grøntsager, hjemmebag, syltning og strik – og næsten ikke andet.

I 1998 stillede 11 damer i alderen 45-65 år så op til fotografering af en lokal kunstner. Kalenderen blev en bragende succes, og de første 3.000 eksemplarer blev revet væk på en uge. Ni måneder efter havde de solgt 88.000.

I år 2000 blev der lavet en amerikansk version, og de bliver ved! Indtil nu har de indsamlet ca. 3 millioner pund til leukæmiforskning.

Selv om man så filmen, der blev lavet over historien for et par år siden, skal man se teaterforestillingen. Den er forrygende morsom. Og det alvorlige budskab kommer igennem uden sentimentalitet.

De otte kvinder og to mænd er oplagte og spiller fantastisk godt. Deres replikker bliver serveret med en sikkerhed, der sidder i skabet hver gang, og de har publikum i deres hule hånd/hænder.

Scenografien en enkel, og kostymerne fantastiske – både de tilknappede kåber og de mere pikante af slagsen.

Der bliver vist en del kød, der måske er lige ved at være over salgsdatoen, men det er befriende at se de “gamle” piger folde sig ud.

Piv Bernth har iscenesat, og skuespillerne er af højeste kaliber: Sonja Oppenhagen, Jannie Fauerschou, Lisbeth Gajhede, Betty Glosted, Kirsten Saerens, Susanne Saysette, Githa Lehrmann, Ulla Ankerstjerne, Kim Jansson og Morten Schaffalitzky. Scenografi og kostumer: Kirsten Brink.

Vil man have et frikvarter midt i juletravlheden, kan jeg ikke gi`et bedre bud end Svendborg Teater i dag eller i morgen.