Kommunikationschef Kim Barren.

Svendborg Kommune vil ikke rette de usande oplysninger – den slags kaldes også løgne – som er sendt til samtlige fynske og samtlige landsdækkende medier. I fredags udsendte kommunens kommunikationschef Kim Barren en pressemeddelelse med overskriften ”149 ulovligheder afsløret på Egeskov Marked”. Den handlede om socialt snyd – altså om folk på overførselsindkomster, som angiveligt arbejdede ulovligt på markedet. Men kommunen aner den dag i dag – fem uger efter markedet – ikke, om den ”afslørede” en eneste ulovlighed.

Både den ansvarlige for aktionen på Egeskov Marked, afdelingsleder i Borgerservice, Bjørn Pedersen, og kommunikationschef Kim Barren, har tilstået: Vi aner ikke, om de 149 personer, der er tale om, har begået noget ulovligt, eller om de var helt lovlig på markedet for at give en hånd med.

Bjørn Pedersen indrømmede allerede fredag – samme dag, som pressemeddelelsen blev udsendt – overfor Svendborgs NetAvis, at det var forkert at påstå, at man havde afsløret 149 ulovligheder. Og tirsdag erkendte Kim Barren det samme i DR P4 Fyn.

UNDSKYLD – DET ER EN FEJL

Kommunen udsendte allerede lige efter aktionen på Egeskov Marked en pressemeddelelse (læs den her). I den var tallene noget lavere, og man gjorde desuden opmærksom på, at sagerne nu skulle undersøges, før man kunne sige, om der var tale om overtrædelse af nogen lov – og at nogen i øvrigt meget vel kunne arbejde der helt lovligt, fordi pensionister godt må tjene noget ved siden af. I den nye pressemeddelelse i fredags – fem uger senere – var forbeholdene helt væk (læs den her). Og deT blev fastslået som en kendsgerning, at der var tale om ulovligheder og lovovertrædelser. Om det sagde Kim Barren tirsdag i P4 Fyn:

”Det er en fejl. Lad mig starte med at sige det. Jeg vil også starte med at sige undskyld. Vi har lavet en fejl i overskriften på den pressemeddelelse, vi har lavet”.

Studieværten Steen Heinsen spurgte derefter Kim Barren: ”Du bruger (i pressemeddelelsen – red.)hele tiden de der ord om ulovligheder, nærmest forbrydelser. Det er der jo ikke tale om. Der står altså, at nu skal det først undersøges, om der overhovedet er foregået noget ulovligt. Det ved I jo faktiask ikke på nuværende tidspunkt.”

”Nej, det ved vi ikke”, svarer Kim Barren.

”Hvorfor skriver du det så?”

“Det er så det, jeg startede med at sige, at det er en fejl, at det måske nok er blevet strammet en tand for meget. Vi skulle have skrevet – set her bagefter selvfølgelig – at 149 sager skal undersøges nærmere, for det er det, det handler om. Vi kan ikke på nuværende tidspunkt vide, om der er noget i de 149 sager, som blev resultatet af indsatsen ude på Egeskov Marked. Derfor er det selvfølgelig beklageligt, at vi har fået den strammet”, svarede Kim Barren.

SKAL EN FEJL RETTES? NEJ!

I løbet af i fredags viderebragte en række netmedier helt ukritisk de fejlagtige oplysninger og grove anklager fra Svendborg Kommune. Svendborg NetAvis afslørede samme dag, at kommunens pressemeddelelse ikke var korrekt – eller sagt med andre ord: Det var løgn. Kun P4 Fyn bragte på den baggrund en ny, korrekt historie om lørdagen. Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende havde så sent som mandag en artikel, som ukritisk viderebragte kommunens fejlagtige oplysninger.

Hvad så efter kommunikationschef Kim Barrens tilståelse tirsdag for åben mikrofon af, at pressemeddelelsens indhold ikke er i overensstemmelse med hverken sandheden eller virkeligheden? Vi har spurgt Kim Barren:

”Udsender I så en pressemeddelelse til samtlige fynske og landsdækkende medier, hvor I beklager og undskylder oplysningerne i pressemeddelelsen fra i fredags?”

Svaret fra Kim Barren er lige så kort, som det er klart:

”Nej”.

”Skal meget forkerte oplysninger fra kommunen til alle landets medier da ikke rettes?”

“Nej. Jeg har i dag rettet fejlen i DR Fyn, som havde bedt mig stille op til et interview, hvor jeg svarede på de spørgsmål, som Steen Heinsen fandt var relevante for de fynske lyttere for at kaste lys over den artikel, som startede i Svendborgs NetAvis. Derfor er det vores opfattelse, at sagen set fra Svendborg Kommunes side er færdig. Jeg er sikker på, at de medier, der er interesseret at gå videre med sagen efter at have læst Svendborgs NetAvis’ omtale, kontakter Svendborg Kommune, hvis de finder det relevant.”

”Nu er det jo ikke sikkert, at alle de medier, I har sendt fredagens pressemeddelelse til, har set Svendborgs NetAvis eller hørt P4 Fyn. Det er faktisk ret sikkert, at de ikke har. Disse medier – og deres læsere – lever således fortsat i den tro, at Svendborg Kommunes oplysninger i fredags er korrekte. Hvad de ikke er – som du selv indrømmede på P4 Fyn. Altså er det kun Svendborg Kommune, der kan sikre, at de forkerte oplysninger ikke lever videre. Så hvordan kan “sagen set fra Svendborg Kommunes side” være færdig? Kommunen har udsendt lodret forkerte oplysninger til samtlige medier. Skal de ikke rettes … af kommunen?”

”Nej, er svaret på dit spørgsmål. Skulle der være medier, der er interesseret i at dyrke sagen videre, er de velkomne til at henvende sig. Som du selv har gjort opmærksom på i Svendborgs NetAvis har en række netaviser bragt pressemeddelelsen. Dem har vi heller ikke tænkt at kontakte”, svarer Kim Barren.

Kommunen har heller ikke fjernet pressemeddelelsen med de forkerte oplysninger fra sin hjemmeside.