Knap et halvt hundrede deltog lørdag i den 37. protestaktion imod Jobcentrets og Svendborg Kommunens behandling af syge og nedslidte borgere. De deltog trods historien i flere fynske medier fredag – om at det udskældte Jobcenter nu positivt vil undersøge tilfredshed og utilfredshed blandt brugerne, så borgerne angiveligt i fremtiden kan få en bedre behandling.

Det er anden gang, kommunens udsender en pressemeddelelse om fredagen som en slags optakt til lørdags-protesterne på Anstændighedens Plads. Første gang var fredag den 28. oktober. Det var den pressemeddelelse, som i strid med sandheden fortalte, at en kontrolaktion på Egeskov Marked havde først til pågribelse af 149 sociale snydere – førtidspensionister, dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere m.fl. som arbejdede på markedet. Den pressemeddelelse har kommunen siden trukket tilbage.

Denne fredag udsendte kommunen så en pressemeddelelse med overskriften ”Jobcenter Svendborg spørger brugerne”. I pressemeddelelsen hedder det bl.a.:

”600 brugere af Jobcenter Svendborg får nu mulighed for at give svar på, hvordan de oplever jobcentret. Det sker, når jobcentret i de kommende uger gennemfører en brugerundersøgelse, hvor et bredt udsnit af borgere, der alle er eller har været i kontakt med Jobcenter Svendborg, bliver interviewet om deres oplevelse. Jobcentret ønsker viden om, hvordan borgerne oplever samtaler med ansatte, for Jobcentret vil gerne, at borgerne oplever at blive mødt af velforberedte medarbejdere og inddraget i en konstruktiv dialog.”

Den nyhed røg da også straks i flere fynske medier fredag – den dag, pressemeddelelsen blev udsendt. I DR P4 Fyn, som på dens hjemmeside bl.a. skriver, at undersøgelsen er ”en form for håndsrækning til dem, der har følt sig dårligt behandlet af jobcentret”. Den positive nyhed røg også i TV 2/Fyn fredag aften. Men hvorfor den kommunale pressemeddelelse blev udsendt lige netop fredag, melder historien ikke noget officielt om. For på det tidspunkt havde interviewundersøgelsen af de 600 brugere været i gang i i hvert fald en uge.

SKIDT BESKED FRA CHRISTIANSBORG

Lørdag eftermiddag – et par timer efter protestaktionen – kunne folketingsmedlem Pernille Skipper, Enhedslisten, så sende en besked til til Syg i Svendborg, en sørgerlig besked fra finanslovsforhandlingerne, fordi et af protestaktionernes væsentligste krav alligevel ikke bliver opfyldt af den nye regering. Sådan skriver Pernille Skipper, som selv flere gange har deltaget ilørdagsprotesterne:

“Kære alle. Jeg er ekstremt ked af det, men jeg bliver nødt til at fortælle jer, at trods store anstrengelser består varighedsbegræsningen stadig. Vi har virkelig lagt arm, men regeringen vil ikke. Jeg håber, at I står på Centrumpladsen igen næste lørdag. Der er desværre stadig brug for det. Enhedslisten kæmper i hvert fald videre, selv om det ikke lykkedes denne gang”.

Både S, SF og RV havde lovet at gøre noget ved varighedsbegræsningen på sygedagpenge. Og det røde flertal i Svendborg Byråd har desuden gang på gang henvist til, at det selvfølgelig ville ske, når deres partier kom i regering.