Henvist til SU i stedet for revalidering

Lasse Nielsen.

Der er ikke bare skåret voldsomt ned på tilkendelse af førtidspension og fleksjob i Svendborg Kommune. På det kommunale Jobcenter i Svendborg er kassen også – stort set – smækket i for revalidering. Det har 23-årige Lasse Nielsen for alvor fået at mærke. I over et år har han ventet på bare at få en afgørelse fra Jobcentret. Nu er den på vej. Med indstillingen: Ingen revalidering til ham – hvis han vil have en ny uddannelse, så kan han søge SU.

”I et år har jeg rendt til møder på Jobcentret. Der skete absolut intet. Det var, som om de ved at trække sagen i langdrag håbede, at jeg til sidst ville blive træt af det og opgive. Det vil jeg ikke, for ifølge loven kan jeg blive revalideret. Men nu lægger Jobcentret op til at give mig et afslag”, siger en skuffet Lasse Nielsen.

Han forstår det ikke, og det gør de heller ikke i hans fagforening 3F. Ifølge Lov om Aktiv Socialpolitik er der intet til hinder for at tildele Lasse Nielsen en revalidering, tværtimod. Så de kan kun se det kommunale Jobcenters behandling af hans sag som udtryk for, at kommunen vil spare penge.

Det er over et år siden, Lasse Nielsen henvendte sig på Jobcentret for at få hjælp til at blive revalideret. Det var i marts sidste år. Den slags sager – om revalidering – tager det ikke mange måneder at behandle. Men i Lasse Nielsens sag skete der intet – bortset fra samtaler og møder. Det blev han og hans fagforening til sidste trætte af. Og de fik så – 21. december sidste år – et skriftligt løfte om en afgørelse senest 10. januar i år. Men Lasse Jensen fik ikke en afgørelse inden den dato. Han rykkede og rykkede. Det kom der heller ikke en afgørelse ud af. I stedet fik han en ny sagsbehandler – og så kunne sagen starte mere eller mindre forfra. Hvad den sådan set også gjorde. Men med en hurtig behandling og en indstilling fra den nye sagsbehandler om, at hans ”arbejdsevne vurderes ikke at være nedsat i en sådan grad, at han vurderes at være omfattet af personkredsen for revalidering”. Lige nu venter Lasse Nielsen på den endelige afgørelse.

Lasse Nielsen har sat en ære i at klare sig selv. Også da han for tre år siden på grund af eksem måtte opgive at arbejde videre i det fag, som han holdt af – som bagersvend. Efter et par år henvendte han sig så – i marts sidste år – til Jobcentret for at få hjælp til at tage en ny uddannelse til et fag, som han kan klare trods eksemen. Helt efter bestemmelsen i loven om revalidering.

Allerede som skoledreng vidste Lasse Nielsen, at han ville være bager. Han hjalp dengang til i et bageri. Kom efter skolen i lære hos Guldbageren i Marstal. Han var målrettet, ville have den bedste uddannelse overhovedet. Så til skoleopholdet valgte han Odense fra. Han valgte Holstebro – ”fordi det er der, de uddanner de bedste bagere”, siger han. Efter udddannelsen på Ærø vendte han tlbage til Svendborg. Blev først bagersvend hos Guldbageren i Skårup og derefter hos Føtex. Men han måtte give op i 2008. Han havde i årene forinden trodset den eksem, som var kommet igen. En eksem, som han også havde haft som barn, men som han troede var forsvundet. Det blev værre og værre. Hænderne blev ophovnede, røde og sprækkede. Han kunne ikke fortsætte som bager, erkendte han, men måtte finde et tørt og rent arbejde, så han ville kunne holde eksemen nede.

Først blev han arbejdsmand hos Svendborg Møbeltransport og Flytteforretning. Det gik. En tid, men belastede hans hænder meget. Han blev fyret, da firmaet fik færre opgaver. Og så var det, at han gik på Jobcentret for at blive revalideret til pædagog. På det tidspunkt var han ikke med i en A-kasse. ”Det havde jeg bare ikke tænkt over, for som bager var der altid arbejde at få”, siger han. Det er han nu, medlem af en A-kasse. Men først og fremmest ønsker han at klare sig selv. Han tog ufaglært arbejde som vaskeriassistent ved Syddansk Vaskeri. Hvilket, erkender han nu, måske ikke var det smarteste. Det våde tøj og fugtigheden er hård ved hans hænder. Eksemen er blusset op igen. Hans læge havde også advaret ham mod dette arbejde. ”Men jeg har hele tiden haft drømmen om at klare mig selv. Derfor har jeg skubbet virkeligheden væk. Men den gik ikke væk”, siger han om eksemen – som ifølge Arbejdsskadestyrelsen har givet ham varigt mén på fem procent.

Dér – på Syddansk Vaskeri – har han arbejdet og tjent sin løn, siden han gik på Jobcentret for at blive revalideret. Han vil nødigt, siger han, ligge nogen til økonomisk last. Men håber blot på at få en hjælp til at tage en ny uddannelse, sådan som loven giver mulighed for – og uden at hans og kærestens økonomi skal blive slået helt i stykker. Han har i årevis tjent pænt. Og kan ikke bare gå ned på en SU – hvilket han ifølge loven om revalidering heller ikke behøver. Hvis altså ellers kommunen vil godkende en revalidering. Så han beder bare kommunen om hjælp, så han økonomisk kan klare at tage en ny uddannelse – så hans, som det hedder i loven ”mulighed for at forsørge sig selv og sin familie forbedres”.

På Jobcentret lægger man bl.a. vægt på, at Lasse Nielsen ikke er forsørger , at han han er ”i den almindelige uddannelsesøgende alder” og at hans helbredsmæssige forhold ikke ”udelukker ham fra at tage en uddannelse på normale vilkår”, dvs. SU.

Lasse Nielsen og hans kæreste har af økonomiske grunde måttet flytte til en mindre lejlighed. Køresten er også under revalidering til Sosu-assistent. Hun var tjener, men knæene kunne ikke holde til arbejdet. Økonomisk vil de ikke kunne klare, at Lasse Nielsen skal ned på en SU. Godt nok har de på Jobcentret sagt, at han jo bare oveni kan tage SU-lån. ”Jo tak, men det skal jo betales tilbage”, siger han og henviser til lovens bestemmelser, som netop ikke siger noget om, at man ikke har ret til revalidering, hvis man er i hans alder. Den tager sigte på at hjælpe folk, som allerede har en erhvervsuddannelse – en uddannelse, som de må opgive på grund af f.eks. helbredet. Og det er sådan set lige præcis tilfældet for Lasse Nielsen.