Amtsavisen søndag - interview med Joan Ørting.

I et hav af artikler har Fyns Amts Avis skrevet om en 16-årig drengs sexuelle overgreb (da han var 15 år) på nogle jævnaldrende piger. Jeg troede bunden i dårlig smag var nået, indtil Fyns Amts Avis kom på gaden søndag – med endnu en artikel. Et interview om sagen på et helt opslag med ”landets vel nok førende sexolog, Joan Ørting”, som avisen skriver. ”Vel nok førende”. Hvem siger det? Udover avisen.

I interviewet understreger sexologen, at hendes udtalelser ”et lang stykke hen ad vejen er gætværk, eftersom hun hverken kender drengen eller familien”. Ikke desto mindre, skriver avisen, ”er konklusionen rimelig klar, da Fyns Amts Avis forelægger hendes sagens detaljer”. Aha, hun kender altså ikke bare ikke drengen og familien, hun kender heller ikke sagens detaljer andet end fra avisens reporter. Lidet betryggende. Men til gengæld kan avisen så bringe følgende citat fra ”landets vel nok førende sexolog”:

”Min første reaktion var, da jeg læste om sagen (hvor mon, andet end i Amtsavisen? – red.), var, at den her dreng har et usundt og dominerende forhold til piger. Og de krænkelser, han er blevet dømt for, handler jo om magt. Det har handlet om, at han gerne ville have, at pigerne skulle slikke på hans pik og give ham nydelse”.

Uha, da, da, hvor de tør på Amtsavisen!

Men derudover: Hvad er idéen egentlig i en så alvorlig sag med at bringe et interview med en person, som udtrykkeligt understreger, at hun sådan set ikke aner noget om den? For at vise, at avisen tør? Men tør hvad?

Avisen skrev første gang om sagen den 3. maj – på forsiden med overskriften: ”Elev tiltalt for voldtægt”. Siden har der været 30 artikler (heraf mange som topartikel på forsiden), en leder, en kommentar samt nogle læserbreve. Noget af en dækning må man sige – af en sag, hvor en knægt var tiltalt for som 15-årig at have voldtaget en pige, tvunget en anden til oralsex og forsøgt at tvinge en tredje til det samme. Den slags skal knægten – naturligvis – overhovedet ikke gøre. Og selvfølgelig skal han dømmes for det – sådan er loven. Blev han så det? Næ, ikke for den alvorligste del af tiltalen. Den om voldtægt.

Men så skrev avisen vel – efter to ugers intensiv omtale af voldtægts-tiltalen – en artikel med overskriften: ”Elev frikendt for voldtægt”. Det ville være fair – ihukommende, at avisen startede sin dækning med forside-overskriften: ”Elev tiltalt for voldtægt”.

Næ, det gjorde avisen ikke. I tirsdags hed forside-baskeren: ”16-årig dreng anker dom”. En forside-overskrift, som kunne forlede den hurtigt-læsende til at tro, at knægten faktisk var blevet dømt for voldtægt. Det fremgik heller ikke just, at underrubrik og indledning, at han var blevet frikendt for den alvorligste tiltale. Læs selv:

Underrubrikken lød: ”Få timer efter 16-årig dreng blev idømt behandlingsdom for sexovergreb på klassekammerat, ankede han dommen”. Og artiklen startede sådan her: ”Det blev ikke til noget punktum i voldtægtssagen om en 16-årig dreng i denne omgang. Drengen blev i går ellers frikendt for voldtægt i Retten i Svendborg, men også dømt for at forsøge at tvinge en dengang 14-årig klassekammerat til oralsex”.

Nå, dér kom det. Endelig: Han blev faktisk frikendt for den alvorligste tiltale. Hvilket absolut ikke var det mest fremtrædende i avisens dækning. For nu at sige det mildt.

Nå, men det var vel så det? Nix, avisen har fortsat dækningen af sagen. Bl.a. med interviewet med sexologen, der godt nok ikke rigtigt kender noget til sagen – men som gerne fremsætter en analyse med nogle frække ord. Og inden da med en artikel om kommunens angiveligt uansvarlige ageren under sagen – med en artikel, som hed: ”Nej tak til eksperter under sexsag”. Bortset fra, at det så igen lykkedes at få ”sex” i overskriften (det trækker læsere), så handler artiklen om en gruppe eksperter, som blev til overs ved amtets nedlæggelse, og som stort set ingen fynske kommuner længere vil bruge. En gruppe, som kæmper en overlevelseskamp af samme grund. Og en gruppe, som ikke har henvendt sig i den aktuelle sag til Svendborg Kommune.

Ret skal være ret: Nogle principielle og for offentligheden vigtige sider af sagen har avisen dog også haft fat i. Både drengen og pigerne gik i samme klasse på Nymarkskolen. Har skolen og kommunen håndteret sagen rigtigt? Skulle de have været skilt ad, da tiltalen blev rejst – hvad de ikke blev? Det kan godt være. Ja, det er sandsynligt. Hvor kommunen så – med den nye skolestruktur – end kunne have placeret ham, nu hvor man har samlet alle overbygningselever på netop Nymarkskolen.

Det fremgår med al ønskelig tydelighed, at avisen ikke mener, kommunen har handlet rigtigt. Men det behøver jo ikke få avisen til at give indtryk af, at kommunen nærmest tager drengens parti. Tag nu en af artiklerne om domsafsigelsen: ”I ventelokalet (i Retten – red.) klappede den ene repræsentant fra Svendborg Kommune ham (den tiltalte – red.) på skulderen, og den 16-årige smilede tilbage, som en dreng med overskud”. Og: ”På vej ud af lokalet fik han et nyt klap på skulderen fra kommunens repræsentant”. Nå, skulle han da hellere have haft et par lussinger af kommunens repræsentant?

Eller hvad med avisen dagen efter: ”Sex-dømt rappede for ministeren. Sidste sommer optrådte den sex-dømte som rollemodel for borgmester og socialminister” – sammen med en plakat af et foto, hvor man ser drengen bagfra rappende for en stak mennesker, heriblandt i hvert fald fem genkendelige byrådsmedlemmer og daværende socialminister Benedikte Kiær. Undskyld, men hvad helvede har det med sagen at gøre?

Avisens dækning af denne sag er bunden af dårlig smag. Flere gange i forløbet har det oven i købet vist sig, at bunden var længere nede. Selvfølgelig skal avisen omtale sådan en sag. Og den skal omtale den ekstra, hvis der er noget principielt i den. Men det er totalt overkill med over 30 artikler om en ret banal sag. Jeg mener, hvor mange mænd har ikke – som 15-årige – været lidt (eller meget) insisterende overfor en pige, når hormonerne var i kog? Tja, der er vel to slags mænd. Dem, der har – og dem, der ikke vil indrømme det.

Ærligt talt, chefredaktør Mylenberg og nyhedsredaktør Olsen: De tre piger og drengen har jo først og fremmest behov for hjælp til at komme videre – ikke til at se en fortsat serie i Amtsavisen under overskriften: Sex.