Mere end et halvt hundrede svendborgensere trodsede juletravlheden og mødte op på Centrumpladsen i en time midt på juleaftensdag – i en stille protest for anstændighed. Det var 42. lørdag i træk, at svendbogensere protesterede mod kommunens og Jobcentrets behandling af syge og nedslidte borgere.

Den halve times protest på den plads, som om lørdagen er omdøbt til Anstændighedens Plads, var denne lørdag udvidet til en time – fordi der også var gløg, æbleskiver og medister. Samt hilsner fra Danmarks kendteste socialrådgiver Hanne Reintoft, som tidligere har deltaget i protesten. Det har også standup-komikeren Carsten Bang, som ligeledes havde sendt en hilsen. Hilsner var der også kommet fra det socialdemokratiske folketingsmedlem Trine Bramsen, og de to folketingsmedlemmer fra Enhedslisten, Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen, samt fra landsnæstformanden for de Radikale, Emil Dyred. Alle politikere, som tidligere har deltaget i protesten.

William Fibæk Mikkelsen, Allan Krautwald og Tom Skovløkke Jørgensen fra ”Syg i Svendborg”, som står bag protesterne, læste hilsnerne op.

HILSEN FRA HANNE REINTOFT:

”Kære alle, der er syge i Svendborg. Når vi herhjemme skal tænke tilbage på året, der er svundet, vil en stærk dag på Anstændighedens plads i Svendborg stå stærkt i erindringen. Det er svært at protestere og arbejde mod uret, når man er ramt ikke blot af sygdom men også af bureaukratisk og menneskeuvenlig behandling. Jeg håber, at I har kræfter til at fortsætte, så 2012 kan bringe nye resultater. Glædelig jul og godt nytår”.

HILSEN FRA TRINE BRAMSEN (A):

”Hvis man er stærk, har man et særligt ansvar for at være sød mod andre”. Citatet kommer fra Pippi Langstrømpe og er kendetegnende for det samfund, som jeg kæmper for.

Når man er syg har man brug for hjælp. Man har brug for at blive hørt, og ikke mindst blive taget seriøst. Jeg har flere gange i år spurgt mig selv, hvad et anstændigt samfund er? Det er et spørgsmål, jeg mener, man skal spørge sig selv om, når man som jeg har valgt gentagne gange at stille op for anstændigheden her i Svendborg.

For mig er anstændighed at lytte til dem, der har det svært og behandle syge med respekt. Det er og bliver os politikere, der skal sikre, at syge behandles med respekt. Der skal ikke et eneste sekund herske tvivl om, at der her er plads til forbedring. Der er plads til værdipolitisk forbedring og til økonomisk forbedring.

De økonomiske forbedringer må vi desværre væbne os med tålmodighed overfor lidt endnu. De er ikke glemt – men vi skal have økonomien til det. De værdipolitiske forbedringer kan derimod iværksættes her og nu. Det handler om synet på syge.

Lad mig slå det fuldstændig fast, at ingen syg nogensinde må føle sig som en belastning for samfundet. Ingen syg må opleve at blive talt grimt til. Ingen syg må opleve at blive kastebold i et administrativt system – hverken i Svendborg eller i resten af landet.

Det har vi politikere ansvaret for. Den værdipolitiske forbedring er allerede i gang – og vi kæmper hårdt for at den når ud i alle kroge af vores samfund. Netop derfor værdsætter jeg initiativer som ”Syg i Svendborg”. Ikke mindst værdsætter jeg alle Jer gode mennesker og ildsjæle, der brænder for at ændre samfundet i samme retning, som jeg selv gør. Vi kan kun ændre samfundet, hvis vi står sammen.

Til alle Jer gode mennesker på og omkring Anstændighedens Plads skal der lyde en rigtig glædelig jul. Tak for Jeres kamp. Tak for Jeres tålmodighed. Tak for Jeres tillid og opbakning. Vi ses i det nye år.

HILSEN FRA EMIL DYRED (B):

”Kære standhaftige Syg i Svendborg. Der er knap gået 4 måneder, siden jeg sidst besøgte jer, men det føles som at leve i en helt anden tid. Vi har fået en ny regering. En regering, der vil gøre op med negative sanktioner og bureaukrati og lægger vægt på at række hånden ud til dem, der rammes af sygdom og ikke kan arbejde. En regering, hvis mål er at hjælpe disse mennesker på vej og give dem gode levevilkår, uanset om de i sidste ende kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Vi kan allerede notere små sejre, men vi er der ikke endnu. Danmarks vanskelige økonomiske situation gør det nødvendigt at prioritere. Varighedsbegrænsningen på sygedagpenge står som en skamstøtte, der endnu ikke er revet ned. Men til foråret tages det første, samlede skridt. Det ser jeg personligt frem til, fordi det vil give regeringen mulighed for at indfri de forventninger, der er skabt i valgkampen og nedfældet i regeringsgrundlaget.

Jeg har fulgt jer tæt, siden jeg første gang besøgte jer i foråret, og jeg er en stor beundrer af den ildhu og ihærdighed, som lægges for dagen. Det er mit håb, at både dem, der kæmper en personlig kamp, og alle de frivillige, de bakkes op af, snart må høste frugten af dette arbejde. Jeg ønsker jer en glædelig jul og et godt nytår. Vi ses snart igen”.

HILSEN FRA PERNILLE SKIPPER (Ø):

”Kære alle på Anstændighedens Plads. Tusind tak for året, der gik og især for jeres utrættelige indsats. 2011 er et år, hvor der på mange måder er sket rigtig meget, men også ufatteligt lidt.

Vi har fået en ny regering efter ti år, hvor anstændigheden har lidt. Syge og arbejdsløse borgere er blevet mødt med mistillid, aktiveringskrav og udrednings-forløb, som ofte skader mere end det gavner. Kommunerne er blevet presset på pengepungen, så vi nu i Danmark har kommunale budgetter med en indlagt grænse for, hvor mange borgere der må blive syge i det pågældende år – og hvor alle dem, der måske kommer efter med et håb om hjælp, bliver afvist. Og lægekonsulenter, som aldrig har mødt borgerne, afviser, at de er syge nok til en førtidspension.

Det er uanstændigt, og det ikke en velfærdsstat værdigt. Derfor var vi jo også mange, som håbede, at netop folketingsvalget og den nye regering ville betyde nye tider for behandlingen af borgerne i Danmark. Særligt en afskaffelse af varighedsbegrænsningen på sygedagpenge var på manges ønskeliste.

Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange, der er skuffede. Alle jer, der nu endnu engang står på pladsen, os i Enhedslisten, syge borgere og deres familier i resten af landet. Og det er da også urimeligt, at der åbenbart eksisterer en grænse for, hvor lang tid man kan være syg, og at kommunerne kan spare penge på at trække sager i langdrag – så syge borgere kommer på kontanthjælp eller fuldstændig mister deres forsørgelsesgrundlag, og bilen må sælges eller pensionsopsparingen bruges, før der igen er hjælp at hente.

Regeringen siger, at de vil lave en omfattende reform af førtidspensions- og flexområdet. Hvorfor det skulle retfærdiggøre, at varighedsbegrænsningen stadig består, er svært at sige, men indtil videre er de øjensynligt hverken til at hugge eller stikke i.

Og derfor er det så vigtigt, at I står på Anstændighedens Plads lørdag efter lørdag – selv i dag, hvor julemaden, hyggen og gaverne venter. Der er ingen tvivl om, at Enhedslisten kæmper videre for en afskaffelse af varighedsbegrænsningen, for et stop for den urimelige brug af lægekonsulenter og generelt en mere anstændig behandling af vores syge medborgere. Det er dog også klart, at vi ikke kan gøre det alene. Men med jeres insisteren på opmærksomhed og forandringer bliver det lettere at lægge presset, så det kan mærkes.

Jeg er dybt imponeret over alle jer, som hver lørdag – og i virkeligheden hver eneste dag – kæmper for forandring. Jeres vedholdenhed øger presset på regeringen, men er også en stor inspiration for mig og mange andre. Hvis I kan holde ved – med alt, hvad mange af jer bliver budt hver dag af det system, der burde hjælpe – så kan vi andre i hvert fald også.

Jeg ønsker jer alle en rigtig god juleaften og et godt nytår. Og jeg håber, at I alle sammen vil være med til et fælles nytårsforsæt: 2012 skal blive året, hvor regeringen giver efter, og hvor syge medborgere bliver behandlet som de har fortjent – anstændigt”.

HILSEN FRA CARSTEN BANG:

”En lille julehilsen til jer, der står på ”Anstændighedens Plads” – juleaftensdag d. 24. dec. 2011.

I STÅR der, fordi I mener det.

I STÅR der, fordi I STÅR fast.

Fordi systemet er LÅST fast – bliver I nødt til at STÅ fast.

I må STÅ der – fordi systemet er GÅET i STÅ.

Selv en gammel tradition som julen, holder vi alle fast i, ved at GÅ rundt om et juletræ.

Vi STÅR ikke rundt om det. Vi er mennesker. Vi bevæger os. MED hinanden. FOR hinanden.

MED hensyn.

Og vi må ikke glemme hensynet. Hensynet må ikke hensygne.

Derfor STÅR I der.

Og derfor skal I ha´ en julehilsen. Fordi I står fast. For hensynet”.

HILSEN FRA JOHANNE SCHMIDT-NIELSEN (Ø):

”Kære alle I seje, utrættelige medlemmer af Syg i Svendborg. Jeg sender jer en julehilsen her på denne juleaftensdag. Desværre blev 2011 ikke året, hvor vi fik anstændigheden tilbage. Mange af os håbede og arbejdede for, at med en ny regering ville forholdene for syge blive bedre. Det var håbet og budskabet, da jeg besøgte jer under valgkampen.

Finanslovsforhandlingerne er nu overståede. Desværre kunne vi ikke få det ellers så rimelige krav igennem om at fjerne varighedsbegrænsningen på sygedagpengene. Regeringspartierne nægtede – på trods af at både Socialdemokraterne, SF og Radikale før valget havde meldt ud, at varighedsbegrænsningen skulle afskaffes.

Ifølge regeringen vil der i stedet komme en omfattende reform af førtidspensions- og flexområdet. Og indtil den ligger klar, vil man ikke røre dette område. Betyder det en syltekrukke? Man kan frygte det. Vil en reform at området betyde forbedringer eller er det en spareøvelse? Det er svært at sige noget om på nuværende tidspunkt, men der er ingen tvivl om, at der skal holdes skarpt øje med regeringens udspil.

Derfor gælder det også om at holde fast og blive ved med at presse på. Vi skal blive ved med at gøre opmærksom på, hvor urimeligt mennesker, der rammes af sygdom, behandles. Det er værd at huske på, at sygdom kan ramme os alle. Derfor har vi også alle sammen en interesse i, at der er et rimeligt sikkerhedsnet til at gribe os, hvis uheldet er ude.

I Enhedslisten har vi ikke givet op. Det håber jeg heller ikke, at I gør. Det er op ad bakke – det er der ingen tvivl om – og det kan være svært ikke at miste modet, men vi bliver nødt til at blive ved.

Lørdag efter lørdag er I mødt op på Anstændighedens Plads. Selv i dag – den 24. december – fortsætter I kampen for mere anstændighed. Det er et flot stykke arbejde, I har lavet. Samtidig er det dybt frustrerende, at et simpelt krav om at behandle syge mennesker ordentligt ikke imødekommes.

Det skal lykkes, men det gør det kun, hvis vi sammen forsætter med at presse regeringen.

Jeg håber at I alle får en rigtig god jul – trods alt. Og mit nytårshåb er, at 2012 bliver året, hvor anstændigheden kommer tilbage”.

 

 FOTO: JAN HANSEN OG TORBEN IBSEN