Så meget tjener Doktor Nej på Svendborg Kommune

Vibeke Manniche.

Den berømte – mange syge borgere vil sige: berygtede – læge, Vibeke Manniche, har på et år sendt regninger til Svendborg Kommune på over en halv million kroner. Vibeke Manniche og hendes firma, lægeservice.dk, fungerer som ekstern lægekonsulent for Svendborg Kommune og kommunens Jobcenter.

Vibeke Manniche og hendes lægeservice.dk bruges af Svendborg Kommune som ekstern lægekonsulent – det vil sige den, der som den sidste kigger sygemeldte borgeres sag igennem og kommer med en udtalelse, inden kommunen træffer en afgørelse om f.eks. førtidspension eller fleksjob. Formelt set skal en sådan ekstern lægekonsulent kun oversætte læge- og speciallægeerklæringer for kommunens embedsmænd. Men Vibeke Manniche gør mere end det – til stor glæde for kommunens pengekasse, når en udtalelse fra hende kan bruges til at sige nej til f.eks. førtidspension til en syg borger. Vibeke Manniche, berygtet som Doktor Nej, har – i modsætning til læger og speciallæger – aldrig nogensinde set eller mødt den pågældende sygemeldte borger. Hun har kun set papirerne.

En af de borgere, der har mærket konsekvensen af Vibeke Manniches arbejde som ekstern lægekonsulent for Svendborg Kommune, er den tidligere sygeplejerske Lea Holch. Tre speciallæger, en sagsbehandler på Jobcentret og en intern lægekonsulent var ikke i tvivl i Lea Holchs sag, da den sidste år blev sendt til kommunens Pensionsudvalg: Der er ikke flere behandlingsmuligheder. Det vil ikke bare være nytteløst at sende Lea Holch i arbejdsprøvning. Det vil være skadeligt for hende. Hun risikerer at blive mere syg. Hun blev derfor indstillet til førtidspension.

Inden Pensionsudvalgets behandling af sagen blev den lige sendt en tur omkring den eksterne lægekonsulent – Vibeke Manniches lægeservice.dk. Vurderingen fra Vibeke Manniche – det såkaldte lægeskøn – var direkte modsat alle andres. Pensionsudvalget tilsidesatte derefter indstillingen fra de tre speciallæger og fra Jobcentrets egen sagsbehandler. Pensionsudvalget brugte i stedet vurderingen fra den eksterne lægekonsulent, Vibeke Manniche, til at give afslag på førtidspension.

Svendborg Kommunes Jobcenter har tidligere brugt Vibeke Manniche til at sætte Svendborgs læger på plads. I september sidste år havde Jobcentret hyret hende til at holde foredrag for byens læger – om at de ikke skal være ”advokater” for deres patienter. Desuden har Svendborg Kommune nu i et års tid brugt Vibeke Manniche og hendes firma lægeservice.dk som ekstern lægekonsulent. Fakturarerne fra hende er kommet i en lind strøm. Billig er hun ikke. Men når hendes vurderinger bruges til at give afslag på f.eks. førtidspension eller fleksjob, er hun en god investering – set med kommunens øjne. Vibeke Manniche tager 1.010 kroner i timen. Elller rettere: Hun tager betaling for hver påbegyndt halve time – 505 kroner.

Svendborgs NetAvis har nu fået indsigt i samtlige fakturaer fra Vibeke Manniches firma til Svendborg Kommune i det år, hun har været brugt. Fra den første faktura, som blev sendt til kommunen 10. marts sidste år, til den seneste faktura, som er dateret 22. marts i år: Alt i alt er der fra Svendborg Kommune til Vibeke Manniche betalt over en halv million kroner på det år – helt præcis 506.907 kroner. Ja, egentlig er der betalt 606.644 kroner – men en af betalingerne var en fejlbetaling på 99.737 kroner, som kommunen så har fået tilbage.

Regningen 1o. marts 2010 for ”lægeskøn” fra lægeservice.dk til kommunen lyder på 40.400 kroner for 64 halve timer. Beløbene er inklusive moms.

Regningen 5. april 2010 lyder på 22.725 kroner for 36 halve timer.

Regningen 10. maj 2010 lyder på 63.125 kroner for 100 halve timer.

Regningen 9. juli lyder på 109.206 kroner for 173 halve timer.

Regningen 29. august sidste år lyder på 49.888 kroner for 79 halve timer.

Regningen 26. september 2010 lyder på 119.306 kroner for 189 halve timer.

Regningen 20. december sidste år lyder på 113.625 kroner for 180 halve timer.

Regningen 22. marts i år lyder på 88.375 kroner for 140 halve timer.

Samlet lyder regningen fra Vibeke Manniches lægeservice.dk for et års tid altså – efter modregningen af 99.737 kroner – på 506.907 kroner.

Vibeke Manniches firma arbejder også som ekstern lægekonsulent for andre kommuner. Hun er selv kommunallæge, men driver desuden flere firmaer, herunder Liva Kurser og Konferencer og Forlaget Liva.