Toppolitikere kun med på hvert andet møde

Integrationsrådet skal have både ny formand og ny næstformand.

Af Frede Jakobsen

Hun nåede kun at være formand for Integrationsrådet i et år, 22-årige Nebiye Corap fra Oure. Nu går hun af. Fordi hun skal gå af. Hun flytter nemlig væk fra Svendborg Kommune – til Århus for at studere på universitetet. Også næstformanden for Integrationsrådet, Ali al-Shather træder tilbage fra sin post.

”Når jeg flytter til Århus, kan jeg selvfølgelig ikke være med i Integrationsrådet i Svendborg. Ærgerligt nok, for det har været rigtigt spændende. Og der er meget at gøre”, siger Nebiye Corap. Hun var ikke medlem af det gamle Integrationsråd, men blev valgt ind ved valget i november 2009 som repræsentant for svendborgensere af tyrkisk afstamning.

Ali al-Shahter, som i Integrationsrådet repræsenterer svendborgensere af irakisk afstamning, træder tilbage som næstformand, fordi han på grund af studier og arbejde har mindre tid. Han vil dog fortsætte i rådet som menigt medlem. På Integrationsrådets første møde i 2011 – det holdes 19. januar – skal der derfor vælges både ny formand og ny næstformand.

Byrådets to toppolitikere, borgmester Curt Sørensen fra Socialdemokratiet og tidligere borgmester Lars Erik Hornemann fra Venstre, sidder i Integrationsrådet. Ved at vælge de to største partiers ledere til Integrationsrådet har disse partier markeret, at de finder arbejdet i Integrationsrådet vigtigt. De to toppolitikere har dog kun deltaget i halvdelen af rådets møder sidste år.

Både Curt Sørensen og Lars Erik Hornemann understreger overfor Svendborgs NetAvis, at de finder integrationsarbejdet i det hele taget og arbejdet i selve Integrationsrådet vigtigt. Integrationsrådet holdt i 2010 kun seks møder. Men både Lars Erik Hornemann og Curt Sørensen – byrådets to repræsentanter i rådet – meldte ikke desto mindre afbud til halvdelen af møderne.

”Hvorfor, Lars Erik Hornemann, har du kun deltaget i halvdelen af rådets møder, når du selv siger, at arbejdet er vigtigt?”

”Ja, men det er, fordi jeg har skullet noget andet. Jeg har haft andre vigtige møder, i Venstre f.eks. Og med et tæt mødeprogram skal jeg også engang imellem prioritere familien. Så det er, fordi Integrationsrådets møder onsdag aftener er faldet sammen med nogle andre vigtige møder. Det er absolut ikke, fordi jeg ikke anser arbejdet i Integrationsrådet for både interessant og vigtigt”, siger Lars Erik Hornemann.

”Curt Sørensen, du siger, det er et vigtigt arbejde. Men du har kun deltaget i halvdelen af Integrationsrådets møder”.

”Er det tilfældet? Ja, det er det vel, når du siger det. Men så er det, fordi møderne er kollideret med andre vigtige møder. Nogle gange må man prioritere. Det er ikke udtryk for, at jeg ikke prioriterer møderne i Integrationsrådet. Ja, det vil sige, i de her tilfælde har jeg så prioriteret andre møder. Men jeg prioriterer integrationsarbejdet højt. Jeg deltager i mange andre aktiviteter på området”, siger Curt Sørensen.

Hvordan opfatter den afgående formand for Integrationsrådet, Nebiye Corap, politikernes prioritering af arbejdet. ”Har kommunen og dens politikere nok fokus på dette arbejde, når nu Curt Sørensen og Lars Erik Hornemann er blevet væk fra halvdelen af møderne?”

”Lige i øjeblikket er der travlt i kommunen med alt muligt andet. Og det gælder ikke bare Svendborg. Det her områder ligger ikke højt lige nu. Jeg synes, det er forståeligt, når de har mange andre ting at se til. Men når de har været på møderne, så har de deltaget meget aktivt og er også gået med i f.eks. arbejdsgrupper”, siger Nebiye Corap.