Mens mange sad klinede til skærmen fredag aften i åndeløs spænding om, hvem der vandt dette års X-factor, havde 50-60 mennesker fundet vej til Musikkens Hus i Svendborg for at overvære den sidste aften i Visens Venner i denne sæson. Og de blev ikke snydt, for det blev en dejlig aften fyldt med X-factor, som i modsætning til dem på skærmen ikke vil blive genudsendt.

De to gæstesolister, Ole Rolf og Stig Jacob, optrådte med egne sange og akkompagnerede sig selv på guitar. Oles tekster er fulde af hverdagsfilosofi, og selv når han laver rockmusik, er det så poetisk, at man må lytte med hjertet. Hvilket også er titlen på en af hans sange. Stig skriver på engelsk og er mere ovre i den tunge afdeling. Han lægger bluesen bag sig i sin længsel efter foråret i “I wanna lay my blues Behind”, og slår et slag for en tur til Caraibien i en spritny calypso.

De lokale visevenner optrådte med de gamle viser på dansk. Susan havde til ingens overraskelse været Vidunderbarn, og Kurt måtte ingen verdens ting for Moar. Han kom senere stærkt igen forklædt som ung pig en engel sendt fra Himlen – et udstyrsstykke af rang! Susanne var i Paris med Piaf, og Ove sejlede til Rønne i den mellemste køje. Det blev til en lang og besværlig tur i en helt ny og fængslende fortolkning. Lis gav to kærlighedssange med stor indfølelse.

Efter pausen gav Svendborg Herrekor den fuld gas i en Grøn Koncert. ( De brugte mindre end 10 watt under hele koncerten). De seks velsyngende herrer og deres instrumenter legede sig ind i vores ører, og efter en langsom smægtende Walzing Mathilda var der næppe en trus tør hos det fortrinsvis kvindelige publikum. Taktfaste klapsalver gav også pote og resulterede i et ekstranummer langt over tiden for den sidste bus til Thurø. Aftenens sidste viseven var Steen. Han kommer til sidst, fordi han efter eget udsagn er yngst. Han gav os Hymne til Natten, og den var vi også klar til at gå ud i efter en dejlig aften.

Visens Venner er en forening, men for en flad 50’er kan alle gå ind og være med til at synge fællessange og tilbringe en aften i visernes verden. Man tager selv det med, man vil indtage af vådt og tørt og nyder det i hyggeligt samvær i pausen. Der er 6-7 arrangementer hver vinter, og næste sæson starter med et 40 års jubilæum.