En levende og interessant vikinge-fantasi

Af Margrethe Schmidt

”Ildmageren”. Roman af Kenneth Skipper. Forlaget Ravnerock.

Kenneth Skipper har med romanen “Ildmageren” skrevet en sjov og underholdende ”julehistorie” for de mindre og halvstore børn. Selv om forlaget antyder, at folk i alle aldre kan læse den, har jeg mine tvivl!

“Ildmageren” handler om drengen Nikolaj, der er godt arrig på sin far og mor. De har nemlig besluttet, at julen skal fejres med en charterferie til Spanien og ikke hjemme i Danmark med juletræ og hjemmebag.

Kenneth Skipper.

Efter at have smuglet en skoletaskefuld ulovligt fyrværkeri med sig ud af skolen, sætter Nikolaj kurs mod sine bedsteforældres hus. Et kraftigt snevejr sætter ind, og Nikolaj, der skyder genvej over nogle marker, falder i et hul – ikke bare et hul i jorden, men i selve tiden. For pludselig befinder han sig i vikingetiden. Her bliver han, sammen med munken Aubert, taget til fange af vikingehøvdingen Ketil. Han er landet midt i en voldsom og til tider blodig religionskrig mellem vikinger og kristne. Heldigvis har Nikolaj en engangslighter i lommen. Lighteren giver ham stor status blandt både kristne og vikinger, der alle ønsker at få del i Nikolajs magiske evner. Efter mange drabelige slag og bataljer – og en ekspedition ud i troldeland sammen med høvdingedatteren Sif – lykkes det Nikolaj ved hjælp af engangslighter, mobiltelefon og ulovlige kanonslag at skabe en slags våbenhvile mellem de stridende parter og – nok så vigtigt – vende tilbage til nutiden.

Kenneth Skipper skriver flydende og godt og har en fin humoristisk sans. Desuden kan man mærke, at han ved utroligt meget om vikingetiden – en viden, som han formidler levende og interessant i sin fantasifulde historie om Nikolaj. Hvis TV 2 er lidt smarte, så skynder de sig at lave romanen om til en julekalender – den har helt klart potentialet til det.

(Margrethe Schmidt, Vejstrup, er journalist og forfatter).