Folketingsmedlem Christian Juhl (Ø) talte.

Danmark er et fantastisk land. Et land, hvor ingen mennesker er syge mere end et år. Uanset hvor alvorligt syge, de er, så bliver de raske efter de 52 uger, der er i et år. Det står i loven.

Det var Christian Juhl, der ironiserede over tingenes tilstand i Danmark. Christian Juhl er folketingsmedlem for Enhedslisten. Lørdag var han i Svendborg for at deltage i den protestdemonstration, som nu har varet 45. lørdage i træk – en protest mod kommunens og dets jobcenters behandling af syge og nedslidte borgere.

Christian Juhl, der som tidligere fagforeningsformand for 3F i Silkeborg har haft problemet med syge og nedslidte borgere tæt inde på livet, talte til de mere end 60 deltagere i dagens solbeskinnede protestaktion på Centrumpladsen – den plads, som hver lørdag mellem kl. 11.30 og 12.00 er omdøbt til Anstændighedens Plads af bevægelsen ”Syg i Svendborg”.

”Efter de 52 uger stopper sygedagpengene. Tænk, at man i en lov kan fastslå, at folk bliver raske efter 52 uger”, sagde Christian Juhl, som beklagede, at det ikke havde været muligt i finanslovsforhandlingerne at få regeringspartierne med på at fjerne denne varighedsbegrænsning på sygedagpenge.

”Hvis man er syg, så skal man have sygedagpenge. Det kan være, man skal have revalidering. Hvis man er for syg til revalidering, så skal man have fleksjob. Og hvis man er for syg til fleksjob, så skal man have førtidspension”, sagde Christian Juhl, der også nævnte, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (A) har lagt op til reformer på alle disse områder.

Christian Juhl advarede mod at tro, at Mette Frederiksen og regeringen først og fremmest er ude på at gøre disse ordninger bedre for syge og nedslidte borgere. Det kan lige så godt gå den anden vej, sagde han, og opfordrede derfor til at fortsætte presset mod regeringen – både det parlamentariske pres, som bl.a. hans parti vil sørge for, og det udenomsparlamentariske pres, som lørdags-demonstrationerne i Svendborg er udtryk for.

FOTO: STEVEN JOHANNES LEGENE og JAN HANSEN.