Arne Herløv Petersen.

Arne Herløv Petersen.

Af Arne Herløv Petersen

For nogle år siden havde de nogle lam gående på Strynø Kalv. De gik rundt og nippede saltgræs, og når de blev slagtet, havde man økologisk og velsmagende lammekød. Det ville vi gerne købe, men det skulle hentes hos slagteren, og man havde valgt en slagter på Midtfyn et sted, det var vanskeligt at komme til med bus. Desuden er det ikke så spændende at slæbe måske halvtreds kilo lammekød til og fra et busstoppested.

Det skulle være så økologisk alt sammen, men i virkeligheden sagde man: “Hundrede mennesker skal starte hver deres bil og køre hundrede kilometer.” Hvor meget forurening giver det, sammenlignet med én varevogn, der kører rundt til kunderne? Hvor stort er tidsforbruget ved den ene og den anden metode, hvad koster mindst og hvad giver mindst forurening?

Det er samme princip med de forskellige metoder til at få pakker udbragt. Hvis man bestiller en bog over Nettet, kan man få fragten billigere, hvis man henter sin pakke i nærmeste boks. Det kan være godt nok, hvis man bor i København, men her på stedet betyder det: Du skal afsætte en dag til at køre frem og tilbage med bus for at hente din pakke.

Vi skal gøre mere og mere selv. Vi skal bruge netbank, vi skal holde øje med skat og afgifter på Nettet, vi skal lave alt arbejdet selv.

Det er praktisk og besparende, siger de. Men besparelsen består i høj grad i, at virksomhederne så kan fyre en del ansatte og score gevinsten. Mens vi oplever, at dagene i stigende grad smuldrer, fordi der er så meget, vi selv skal holde styr på.

Vi kommer ikke tilbage til gamle dage. Til dengang bagerposen med varme rundstykker hang på dørhåndtaget, og der stod en flaske sød ude på måtten. Dengang diskenspringerne hoppede rundt og hentede alle ens varer hos købmanden. Dengang postbudet kom til døren tidligt om morgenen, og man ude på landet kunne ordne det hele med ham – betale regninger, sende anbefalede breve, modtage og sende pakker.

Vi sparer selvfølgelig tid på at lave en masse af arbejdet derhjemme. På mange måder er det praktisk. Man sparer også penge på det. Men hvorfor får vi så ikke andel i besparelsen?

Jyske Bank har indført nye gebyrer. Hvis man ikke er kunde i banken, koster det fremover 150 kroner at få mønter talt op. Det koster 100 kroner at indbetale penge på sin konto og 100 kroner at hæve dem igen. Det koster 150 kroner at veksle valuta.

Hvis man ikke vil betale alt det, kan man bare blive hjemme og lave arbejdet selv. Mens banken scorer hele gevinsten.

Hvor rimeligt er det?

(Arne Herløv Petersen, Langeland, er forfatter).