Vores smukke kyster skal ikke ødelægges

Af Poul Henrik Harritz
 

 

Poul Henrik Harritz.

Når man er ny som minister, skal man være ekstra forsigtig, for fejlprocenten er stor. Det gælder ikke mindst miljøminister Karen Ellemann (V), der nu vil til at hjælpe yderkommunerne – tror hun.

Under det komplet uforståelige slogan ”Danmark i balance i en global verden” skal miljøministeriet nu til at lempe planloven. Planloven er ellers en lov, der skal sikre, at Danmark ikke forslummer til. Den er med til at skabe landsbyer, der ligger smukt omgivet af marker og skove. Man kan sige populært, at planloven er den lov, der giver Danmark udseende. Den lov, der skiller skæg fra snot.

Har du nogensinde været en tur på den tyske ø Sild? Øen ligger lige syd for grænsen, og på de brede strande på ferieøen ligger højhuse. Højhuse?  Ja, og højhusene og de høje badehoteller ligger på det nærmeste i strandkanten.

Kan du forestille dig, at Grenen – det allernordligste af Danmark – ligge gemt bag badehoteller? Nej, vel.

Danmark er et lille land, men alligevel er det banebrydende på nogle områder. Eksempelvis ønsker vi ikke byggeri tæt på vores strande. Danmarks mange kilometre strande skal ikke bebygges.

Som et eksempel på hendes nye ønsker siger miljøministernen:  ”Et feriecenter, som ligger tæt på kysten, ønsker at udvide med en ny fløj til 30 nye senge. Det ville ofte blive afvist i dag, men nu kan centret få lov at udvide, hvis man kan godtgøre, at det vil ske uden at ødelægge værdier i natur og kystlandskab”.

Jamen kære Karen, man kan da ikke udvide feriecentre ude ved kysten uden at ødelægge værdier i natur og kystlandskab.

 

Et skræmmebillede på fremtiden.

Danmark er verdenskendt for det, vi har været så gode til: At beholde vores kyster, uden de skæmmes af hoteller, sommerhuse og andet grimt. Efter et feriecenter kan man med rette frygte, der kommer flere. Men hvorfor overhovedet bygge tæt på kysten? Den ligger der jo i dag så jomfruelig, så smukt som intet andet dansk kan prale af. Faktisk misundes vi for det.

Danmarks kystpolitik er under konstant pres, for flere og flere sommerhusejere vil bygge mere og mere til huset. Det ses overalt. Så kære minister, du er gået den helt gale vej. I stedet for at bygge tæt på havet (hvor alene de velbemidlede borgere får råd til at købe kystejendomme), skal du sikre, at vores strande og kysten aldrig nogensinde bliver omklamret af store huse, der bliver større og større.

Sommerhuse nær kysten bliver efterhånden så dyre, at færre har råd til at bo der, og inden vi ser os om, vil stranden blive afspærret med hegn og gærder. Når der er gået tilstrækkelig lang tid, opfatter sommerhusfolket deres kolonier som værende private. De sætter uhyrlige skilte op, så man kan miste lysten til at lade ungerne løbe ud i strandkanten og kaste sig i bølgerne.

Du skal ikke få lov til at ødelægge vores smukke kyster!

(Poul Henrik Harritz, Strynø, journalist og naturformidler. Tidligere svendborgenser og tidligere præsident for Danmarks Naturfredningsforening).