Hårdt arbejde holder længst – i kunst som i kærlighed

The Rumour Said Fire – der er lidt ild i navnet på de fire langhårede folkrockere med Jesper Lidang i spidsen. Men rygeforbuddet er kommet for at blive, og sådan en aften som i aftes i Borgerforeningen Svendborg Kulturhus var det lidt en skam. Musikken er fyldt af det bedste, 70’ernes folkrock med bl.a. Simon & Garfunkel bød på: Nytænkning, frisind, afslappede, ambitiøse og insisterende eksperimenter med musikkens poetiske virkemidler og teksternes evne til at lette lidt på låget for filosofferne blandt os: ’Your mouth tastes like sunshine/but your eyes are all cold… ’ yes, kærlighed er ond og brutal, smuk og fyldt af dilemmaer.

The Rumour Said Fire er noget så befriende som et orkester, der kan spille, helt ind i sjælen tydeligvis elsker det og ved, at hårdt arbejde holder længst – i kunst som i kærlighed. Det kan man blive nærmest rørt over – i X-factortider som disse.

Siden EP’en fra 2010 og genistregen The Balcony er bandet blevet stadig mere elsket i såvel ind- som udland. Ærlighed, vilje, en hel del smerte og så meget hjerte, at man sgu godt lige kunne trænge til en cigaret. Det gik alligevel, uden ilden, i Borgerforeningen, der var godt fyldt op, og hvor bysbarnet Christian Rindorf bag trommerne sammen med de øvrige fik taktfaste klap og kærlighed i stride mængder for mikset af numrene fra EP’en og efterfølgeren, det anmelderroste album The Arrogant. Med stortrommen buldrende og kantede guitarer var der absolut tendens til streg under rock i folk-rock, og det er jo altid populært. Men med så markant en forgrundsfigur som Jesper Lidang er balancen svær: Hvornår æder hans stride, lyse, knækkende stemme detaljerne fra et ellers helstøbt billede med fine guitarer og den aldeles smukke ekstravokal hos Søren Lilholt. Smag og behag, måske. Men kvalitet er indiskutabel: Med Blachmans ord fra førnævnte X-factor: ’Der er god musik og der er dårlig musik. Sådan er det.’ The Rumour Said Fire laver rigtig, rigtig god musik.