Torben Jensen.

Torben Jensen.

Af Torben Jensen

KOMMUNALVALG/13: Hvem skal nu betale? Bankerne – javel. Direktørernes griskhed hører tilsyneladende aldrig op.

Der satses konstant på at rage mere og mere til sig. Der skal mange penge til til de uhyrlige fratrædelsesgodtgørelser, de belønner sig selv med!

Det gælder ved naturlig afgang, men også når de faktisk kun havde fortjent at forlade arbejdspladsen med en almindelig “lønningspose” i hånden, når de har forvaltet banken inkompetent.

Nu har disse direktører så, med tidligere direktør for Nordea Bank, Peter Lybecker i spidsen, fundet ud af, at der kan tjenes mange penge på salg af Nets, som ejer Nem ID, Dankortet og betalingsservice. Ifølge Børsen kan bankerne score 8-10 milliarder kroner ved en sådan handling.

Peter Lybecker, som også er bestyrelsesformand i Nets, forsøger at legitimere en sådan handling ved at opdigte et trusselsbillede af, at Nets på sigt får konkurrence af Google, Facebook, Pay Pal med flere! – Hvilket ærinde går den ”gode” Peter her? Jeg tager for givet, at det er bankerne, som har placeret ham som bestyrelsesformand.

For mig er der ingen tvivl om, at han alene går bankernes ærinde, og formentlig selv kan høste en kæmpe økonomisk gevinst ved at kaste Nets i grams til selskaber med en lemfældig håndtering af private oplysninger.

Sporene skræmmer set i forhold til arbejdspladser, IT udvikling og samfundsudvikling, hvis vi ser på Kommunedata og TDC.

Her har det stort set kun handlet om økonomisk malkning af sunde virksomheder. Nu skal Nets tilsyneladende følge efter, selv om samfundet, politikerne og bankerne fælles stiller mere, eller mindre krav om, at alle borgere skal have NemID for at kunne kommunikere med f.eks. offentlige myndigheder.

Vi må håbe, at det politiske flertal, som tilsyneladende her og nu tegner sig på Christiansborg, kommer på bedre tanker – og finder den samfundsmæssige fornuft frem og får stoppet en sådan plan.

(Torben Jensen er formand og byrådskandidat for Socialdemokraterne i Svendborg).