Der var engang – og det varede sådan cirka 14 måneder. Med start 1. marts 2010 gik Svendborgs NetAvis på skærmen på det grundlag, du kan læse nedenfor. Sådan er det ikke mere. Svendborgs NetAvis er nu først og fremmest en blog – med gæsteskribenter. En blog for brok – forstået som kritik af alt det, det er nødvendigt at kritisere. Set med mine øjne, altså. Og det er meget – lokalt, nationalt, internationalt. Men derfor kan der godt indimellem falde en nyhedshistorie af.

SÅDAN VAR DET ENGANG:

Svendborg er en af de byer i Danmark med den største kreative klasse – musikere af enhver slags, kunstnere af snart sagt enhver slags, og i det hele taget folk, der arbejder i kreative fag, folk, der er interesseret i samfundets udvikling i både bred og smal forstand, er aktive i politik, i græsrodsarbejde, i folkelige bevægelser. Folk, som vil lidt mere. Og som kræver meget mere. Også af pressen. Det er her, Svendborgs NetAvis kommer ind.

Svendborgs NetAvis vil ikke halse efter en hvilken som helst – lille – begivenhed i Svendborg. Trafikuheldet, branden, indbrudstyveriet, den nye forretning – al den hakkelse i døgnets rejsestald vil læserne ikke kunne finde i Svendborgs NetAvis.

Svendborgs NetAvis vil have nyheder – specielt vil vi gå op i at dyrke nyheder, som ingen andre gider gøre noget for at få frem til offentligheden. Eller helst vil undgå kommer frem. Nyheder, som har en relevans for folks mulighed for at tage stilling. Udgangspunktet for vores nyhedsjournalistik er de kloge ord – som en amerikansk bladudgiver engang formulerede: En nyhed er noget, som nogen helst ikke vil have frem i lyset, alt andet er reklame. Og vores ledetråd er, at vi mener offentligheden har ret til at vide besked – om alt.

Nyheder vil vi bringe, når vi har dem, og ikke først næste morgen. Nyheder, der rykker og kradser. Glæder nogle. Irriterer andre. Nyheder, som vi mener er relevante at få ud.

Svendborgs NetAvis vil hele tiden forsøge at grave et spadestik dybere end den korte og hurtige nyhed. Skabe overblik og sammenhæng. Med baggrundsartikler, reportager, analyser og – ikke mindst – kommentarer. Vi er ikke bange for at mene noget. Tværtimod. Og vi er kun bundet af én ting: Injurielovgivningen.

Andre bånd binder os ikke. Ingen partipolitiske bånd. Ingen økonomiske bånd. Svendborgs NetAvis er ikke afhængig af andre – Svendborgs NetAvis er kun afhængig af én ting: God, gedigen, kritisk journalistik. Vi vil gerne have venner. Men vi er som udgangspunkt ikke venner med nogen. Alle de magtfuldes handlinger vil blive set efter i sømmene, så de ikke bliver magtfuldkomne. Det uanset, om de er politikere, erhvervspinger, organisationsledere, fagforeningsbosser – eller hvor det nu er, de har magt til at handle på andres, borgernes, medlemmernes vegne. Er der overensstemmelse mellem deres ord og deres handlinger? Det er det, en kritisk presse skal holde øje med. Og berette om. Det er det, Svendborg NetAvis vil gøre. Og ingen og intet er på forhånd helligt.

Svendborgs NetAvis vil mere end det. Vi vil rapportere fra det sprudlende folkelige og kulturelle liv i Svendborg, med og om dens aktører. Og vi vil ikke – som de trykte aviser – lade os begrænse af “moderne” redaktørers krigsråb om kortere og hurtigere og stadigt mere overfladiske artikler. Tværtimod vil Svendborgs NetAvis bruge de linjer, der skal til, for at hele historien kan fortælles. Vi tror nemlig på, at folk godt kan tåle at læse lidt mere. Ja, gerne vil. Også på nettet.

Vi indretter ikke vores journalistik og stofvalg efter, hvad marketingsfolk og fokusgrupper overbeviser kriseramte avisers redaktører om, at folk gerne vil have. Vi vil i stedet bestræbe os på at give læserne, hvad de ikke anede, de gerne ville have – før de fik det. I Svendborgs NetAvis. Nogle læsere vil blive glade. Andre vil blive vrede. Men det er aldrig de samme, der vil blive glade. Og aldrig de samme, der vil blive sure. Og først og fremmest vil ingen være ligeglade.

En kritisk avis med andre ord. En avis, som hverken er højreorienteret eller venstreorienteret. Men velorienteret.