Curt Sørensen. Han er nok ikke løsningen for S ved næste kommunalvalg. Men er han problemet?

KOMMENTAR: Forståeligt nok er Enhedslisten utilfreds med den socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen. Det er der mange andre svendborgensere, der også er – af mange forskellige grunde. Og de fleste af dem kan Enhedslisten formentlig skrive under på. Hvad Enhedslisten da også gør.

Enhedslisten nævner således i en udtalelse fra partiets generalforsamling forleden selv nogle af grundene: ”Brudte løfter om skoler, voldsomme nedskæringer, de store stramninger over for kommunens syge borgere, udliciteringer og borgmesterens snigløb mod Sydfyns Elforsyning”. Enhedslisten kunne såmænd have nøjedes med at pege på det fælles valggrundlag, som det indgik med de andre røde partier og fagbevægelsen op til kommunalvalget i efteråret 2009. Socialdemokraterne er rendt fra det meste – da det først var rendt ind på borgmesterkontoret 1. januar 2010.

FORSTÅELIG UTILFREDSHED

Så Enhedslistens utilfredshed er fuldt forståeligt. Men partiet retter alligevel skytset det forkerte sted hen, når det på sin generalforsamling har vedtaget, at det af ovennævnte grunde ikke kan pege på Curt Sørensen som borgmester efter næste valg.

Man kan mene meget om Curt Sørensen. Det er der mange, der gør – og de fleste mener ikke noget godt. Men det er altså ikke Curt Sørensen, der ene mand har stået for de tiltag, som Enhedslisten kritiserer. Curt Sørensen har i stort set det hele haft hele sin byrådsgruppe bag sig, han har haft den socialdemokratiske fællesledelse bag sig, han har haft SF bag sig, han har haft Tværsocialisterne bag sig, og han har sågar haft den forhenværende SF’er Masoum Moradi bag sig. Altså alle dem, som Enhedslisten ved det seneste kommunalvalg stod sammen med. I et valgforbund og med et fælles valggrundlag.

Men vigtigst: Curt Sørensen har ført socialdemokratisk politik, sådan som et flertal hos Svendborg-socialdemokraterne har vedtaget, at den socialdemokratiske politik skal være i Svendborg. Eller i hvert fald har et flertal hos Svendborg-socialdemokraterne ikke forkastet denne politik og sat en anden i stedet. Vel er der utilfredshed blandt socialdemokrater i Svendborg. Nogle har meldt sig ud i protest mod det socialdemokratiske bystyres politik. Andre kritiserer den voldsomt.

Men Curt Sørensen har altså opbakning til den politik, som han som borgmester personificerer. Og han er da også af de to svendborgensiske partiforeninger blevet indstillet som partiets borgmester-kandidat ved kommunalvalget næste år. Der var kritik på de to generalforsamlinger, javel. Men fra et mindretal. Og ingen modkandidat. Altså ender han med at blive kåret som borgmester-kandidat, når den socialdemokratiske fællesledelse holder generalforsamling i april. (I parentes bemærket: Der er for resten heller ikke rigtig nogen af de eventuelt fremtidige spidskandidater, der vil vove pelsen ved næste kommunalvalg – som de ganske enkelt er bange for at tabe. De venter hellere en omgang og lader Curt Sørensen tage de forventede øretæver efter bare fire år som borgmester).

HVEM SKAL BLANDE SIG?

Tilbage til Enhedslistens krav om, at Socialdemokraterne stiller med en anden borgmesterkandidat. Man kan omvendt spørge: Skal andre partier, S f.eks. – blande sig i, hvem Enhedslisten opstiller som spidskandidat? Nej selvfølgelig ikke. Det er Enhedslistens egen sag, hvem de opstiller som spidskandidat – med de tæsk eller det modsatte, der måtte følge af at have Jesper Kiel som spidskandidat. Og det samme gælder S – partiet afgør selvfølgelig selv, hvem det vil have som spidskandidat, det vil sige borgmesterkandidat. Og må tage de øretæver, der følger med. Og partiet vil altså tilsyneladende have den upopulære Curt Sørensen igen. Og hvad forskel gør det i den nuværende situation. For hvem ellers skulle partiet opstille som borgmesterkandidat? Et af de andre byrådsmedlemmer? De har jo alle stemt for den politik, som Curt Sørensen personificerer. Så hvad skulle det hjælpe? Med mindre altså, at en ny kandidat lover en helt anden politik – og får opbakning til det i det socialdemokratiske bagland.

BOOMERANG I NAKKEN PÅ ENHEDSLISTEN

Og da der ikke er udsigt til ovenstående – ikke endnu i hvert fald – så er Enhedslistens krav om fjernelse af Curt Sørensen som borgmesterkandidat i virkeligheden blevet en boomerang, som kan ramme partiet lige i nakken. I det værst tænkelige scenarie for partiet ender næste kommunalvalg igen med 14 borgerlige på den ene side og 15 røde på den anden side. Uanset om Enhedslisten kun har det ene mandat – eller flere, som meningsmålingerne spår – så er det dem, der kommer til at afgøre, hvem der skal være borgmester. Enhedslisten slår fast med syvtommersøm, at det ikke kan støtte en borgerlig borgmester. Det vil altså stemme imod en borgerlig borgmester – sammen med de andre røde, der måtte blive valgt til det nye byråd. Ingen borgmesterpost til de borgerlige med andre ord. Men det kan heller ikke stemme for de andre rødes borgmesterkandidat, Curt Sørensen. Det kan – som udgangspunkt – de borgerlige heller ikke. Altså, de røde får heller ikke flertal for deres borgmesterkandidat.

Enhedslisten kan ikke under forhandlingerne til den tid begynde at sadle om – og alligevel stemme for Curt, fordi partiet tilbydes ekstra indflydelse i form af et par udvalgsformandsposter. Det ville være løftebrud og hurtigløb væk fra udtalelsen fra forleden. Det ville ikke være kønt.

Og står Enhedslisten således til den tid fast, så vil S og de andre røde begynde at forhandle med f.eks. Konservative eller for den sags skyld Dansk Folkeparti – og tilbyde dem nogle udvalgsformands-poster for at få dem til at stemme for Curt Sørensen som borgmester. Lyder det usandsynligt. Ha, vent og se.

Men altså, nu er det slet ikke sikkert, at ovenstående bliver aktuelt. Det kan være, at Socialdemokraterne får et så gennemført elendigt kommunalvalg næste år, at det simpelthen bliver nødt til at aflevere nøglerne tilbage til Venstre, som man ellers havde troet kun havde haft borgmesterposten til låns i de foregående fire år i den gamle arbejderby, der indtil da havde siddet på magten i over et halvt hundrede år. Ja, det kan ikke bare være. Det ser sådan ud.

Curt Sørensen har som borgmester ikke ligefrem skovlet popularitet ind til Socialdemokraterne. Det viste også meningsmålingen for nylig i Fyns Amts Avis. Men det er altså ikke alene Curt Sørensens skyld, hvis det røde flertal forsvinder igen allerede efter fire år. Det er hans partis skyld, og det kan passende dele det med SF og Tværsocialisterne, der har bakket op bag den politik, som flere og flere svendborgensere tager afstand fra.

Der er kritikere i Socialdemokratiet. Et par af dem har oven i købet talt højt imod byrådsgruppens politik. Men de har – desværre, vil mange svendborgensere mene – ikke flertal i partiet. I SF og Tværsocialisterne er der ikke tilsyneladende ikke engang folk, der taler imod deres byrådsrepræsentanters næsten blinde opbakning til den Svendborg-socialdemokratiske politik.

Så alt i alt. Set fra Enhedslistens synspunkt er den politik, som Curt Sørensen personificerer, utilfredsstillende. Hvilket mange svendborgensere vil være enig i. Men det hjælper altså ikke at kræve, at Socialdemokratiet skifter Curt Sørensen ud med en anden – når alle andre, der vil kunne komme på tale, har stået for præcis den samme politik som … Curt Sørensen.

LÆS HELE UDTALELSEN FRA ENHEDSLISTEN:

”Enhedslisten kan ikke pege på Curt Sørensen som borgmester i Svendborg. Enhedslistens generalforsamling lørdag 24.marts valgte at sende et klart signal om at man kræver forandringer og en ny borgmester.

Brudte løfter om skoler, voldsomme nedskæringer, de store stramninger over for kommunens syge borgere, udliciteringer og borgmesterens snigløb mod Sydfyns Elforsyning var blandt medlemmernes begrundelser for at man ikke kan pege på Curt Sørensen som borgmester ved kommunalvalget i 2013.

Det er klart at vi ikke peger på en borgmester fra den borgerlige blok. Vi mener netop at der skal sadles om, for at undgå et borgerlige flertal – Derfor melder vi ud allerede nu og bakker op om den kritik af Curt Sørensen, der også har lydt fra flere socialdemokrater. Vi vil have en ny politik i Svendborg, det er det vigtigste, men vi vil også have en ny borgmester. Som vi oplever det, har Curt Sørensen stået for alt det vi kunne have forventet af en borgerlig borgmester, derfor er tilliden væk fortæller Jesper Kiel, efter lørdagens generalforsamling i Enhedslisten Svendborg”.