Svendborg Teaterforening slutter sæsonen med Folketeatret og Holbergs “Henrik og Pernille” instrueret og bearbejdet af Geir Sveaass. Og det gør han fremragende. En flot afslutning på et brag af en sæson! Det har været en vinter med meget forskellige og dejlige teateroplevelser.

Holberg skrev nogle af sine mest berømte komedier i 1722-25, heriblandt “Den politiske Kandestøber”, “Jeppe på Bjerget” og “Henrik og Pernille”, som blev opført første gang på teatret i Lille Grønnegade i 1724.

Men holder Holberg endnu i 2012? Ja, Holberg holder endnu!

Forvekslingskomedien udspiller sig blandt herskaber og tjenestefolk. Lakajen Henrik skal gøre huset klar til sin herre Leanders kommende bryllup. Han klæder sig ud i Leanders tøj og betager den fine frøken i huset overfor, som faktisk er tjenestepigen Pernille, der i sin frøken Leonoras klæder mener at have gjort sin lykke med en rig mand. Og så begynder løjerne. Henrik taler fransk. Pernille koketterer. Skytten og nabokonen hjælper, så godt de kan, mod forventet belønning, og brylluppet står mellem de to unge, der tror deres lykke er gjort. De har fundet kjærligheden og giftet sig over deres stand.

Da Leander og Leonora kommer hjem, bliver de viklet ind i løgnene. De tror begge, at den anden har giftet sig, og bliver rasende og hævntørstige. Alle gaverne, der er blevet givet i kærlighed, afleveres tilbage, vidner bliver tilkaldt, og Leonares tililende fader ved hverken ud eller ind. Alt ender dog i fryd og gammen, som det sig hør og bør i en rigtig komedie. Og alle får hinanden i enden.

Paw Henriksen spiller en charmerende og finurlig Henrik op mod Trine Appel som en fræk og beregnende Pernille. De er fuldstændig ustyrligt morsomme.

Troels Malling er helt uimodståelig som den trippende, jomfrunalske Leander mod Josephine Nørring, som det let læspende dukkebarn Leonora.

Gitte Siem spiller den frodige nabokone Abelone, og Jacob Weble er en Henriks hjælper Arv. Kristian Boland er Jeronimus, Bjarne Antonisen notaren og Jacob Bjerregaard Engmann er Leonard.

Forestillingen veksler mellem mere moderne sprogbrug og Holbergske vendinger; men replikkerne flyder forunderlig let og forståeligt ud til publikum.

Scenografien er skydedøre, rullefortov, et snurrebræt, en karruselhest samt en mængde finurlige rekvisitter, fikst lavet af Marianne Nilsson.

Kostumerne er overdimentionerede kjoler i silke, tyl, flæser, blonder og brokade i skønne farver. En fryd for øjet. Og korsangen på oh og uh til Griegs Suite “Holbergs Tid” er en fryd for øret.

Kort og godt Henrik og Pernille er en FRYD. Og den spiller også i aften, torsdag d. 15. marts, og i morgen, 16. marts.

 

.