Det er den omvendte verden. Mens alle fagforeninger slås for at holde på medlemmerne og få flere af dem, så smider 3F Sydfyn medlemmer ud. Men det er også en usædvanlig situation – medlemmerne smides ud, fordi de var strejkebrydere under den tre måneder lange taxachauffør-strejke.

Ni skruebrækkere smides ud af fagforening

Af Frede Jakobsen

Tonni Hansen, formand for 3F Sydfyn.

Ingen i fagforeningen 3F kan huske, hvornår det sidst er sket – hvis det overhovedet er sket før. Så usædvanligt er det. Men tirsdag aften skete det: Ni medlemmer af den sydfynske fagforening blev smidt ud. Ekskluderet, fordi de var skruebrækkere under den netop afsluttede tre måneder lange strejke blandt byens taxachauffører. ”Det er i hvert fald ikke sket før i de mange år, jeg har været fagforeningsformand”, siger formanden for 3F Sydfyn, Tonni Hansen. Og det har han været i over 20 år. Først på Langeland og siden i Svendborg for 3F Sydfyn.

Taxachaufførernes meget lange strejke sluttede i sidste uge – med en ny overenskomst, som ingen af de strejkende chauffører er rigtig tilfreds med. Og allerede tirsdag aften var der så indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i deres fagforening, 3F Sydfyn, for at tage stilling til eksklusion af ni medlemmer for usolidarisk optræden – ni taxachauffører, som fortsætte med at køre for deres arbejdsgiver under strejken. Det vil sige, de brød den strejke, som deres fagforening helt efter det fagretslige system havde varslet og gennemført. Eller med andre ord – en såkaldt lovlig strejke helt efter reglerne.

Generalforsamlingen besluttede at indstille de ni medlemmer til eksklusion. Fagforeningen kan ikke selv ekskludere dem – men kun indstille dem til eksklusion. Derefter skal fagforbundet 3F’s nationale hovedbestyrelse behandle sagen og træffe den endelige beslutning. Men Tonni Hansen kan ikke forestille sig, at hovedbestyrelsen træffer en anden beslutning end den, der blev truffet i aftes på generalforsamlingen i den sydfynske afdeling.

”Det er en meget usædvanlig situation for os at skulle ekskludere medlemmer. Og det er heller ikke en rar situation. Hverken for de pågældende medlemmer, eller for mig for den sags skyld. Jeg har været i kontakt med dem, der er indstillet til eksklusion, og de fleste af dem er tilfredse med at være medlem af 3F. De var også alle indkaldt til generalforsamlingen, for indtil videre er de jo medlemmer som alle andre”, siger Tonni Hansen.

Udover de ni medlemmer, som nu kan regne med snart at blive smidt ud af fagforeningen, var der tre andre chauffører, som under strejken selv meldte sig ud. Så direkte har taxa-strejken dermed kostet 3F Sydfyn 13 medlemmer. Mens der var 16 chauffører, som strejkede. Fagforeningen 3F Sydfyn har cirka 5800 medlemmer i Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø.

”Hvordan er det, Tonni Hansen, at skulle smide medlemmer ud i en tid, hvor alle fagforeninger kæmper en hård kamp for at bevare medlemstallet?”

”Jamen, det er da sådan set ubehageligt. Men når man har en lovlig konflikt på et område, og når nogen på det område så ikke bakker op, så har det selvfølgelig konsekvenser. For så optræder de ikke kollegialt. Så bryder de ud af fællesskabet”, siger Tonni Hansen.

De svendborgensiske taxa-chaufførers strejke startede, fordi de ikke ville ind under den såkaldte Odense-overenskomst, hvor der ikke er nogen garantiløn. De svendborgensiske taxavognmænd har stort set alle meldt sig ind hos den arbejdsgiverforening, som styres af bossen for Odense Taxa, Peter Kjærgaard – i høj grad for netop at slippe af med garantilønnen til chaufførerne. Bevarelse af garantilønnen var kardinalpunktet for de strejkende chauffører. Den blev ikke bevaret i den overenskomst, som 3F og Peter Kjærgaard indgik i sidste uge – kun for de fastansatte chauffører. Afløserne bliver ikke omfattet af garantilønnen – hvilket vil sige, at de i værste fald kan komme ud for at være på arbejde og ikke tjene en krone. Ud fra princippet: Ingen kunder – ingen løn.