Grønlænderne kender det, men danskerne gør ikke. Ikke endnu. Men der er noget at glæde sig til, mener Henrik Bjerg Jensen, journalist og musiker. Han har nemlig som en af de få hørt nummeret “Mit Land” med Svendborg-duoen Lasse & Mathilde.

Tak for sangen – vi ser frem til resten

Af Henrik Bjerg Jensen

Grønlænderne kender allerede Lasse Helners lille nye mesterværk, mens fastlandsdanskere må vente til august, hvor nummeret ”Mit Land” optræder i forbindelse med Lasse & Mathildes udgivelse af en opsamlings-cd efter 35 års musikalsk liv på landevejen.

Glæd jer!

Den grønlandske sang, som Lasse har skabt, bygger på Knud Rasmussens eneste kendte digt, og melodien er akkurat så vemodig og øm som dens litterære udgangspunkt. Et isbjerg skyder frem, når Mathilde stemmer i på omkvædet, en tone af lys smerte hviler over både digt og sang, og Lasse Helner har fint fanget den dansk-grønlandske polarforskers splittelse mellem kærligheden til sine to hjemstavne.

Lasse og Mathilde er netop blevet sydfynboer igen efter en tur til Nordatlanten, hvor de deltog i festligholdelsen af 100-året for Knud Rasmussens oprettelse af handelsstationen Thule. Duoen blev vel modtaget af grønlænderne, og det samme gjorde deres version af ”Mit Land”.

– Grønlænderne var meget rørt over sangen, fortæller en glad Lasse Helner, som nu er ved at forberede en musikalsk teaterforestilling over Knud Rasmussens brogede, begivenhedsrige liv.

Lasse Helner regner med at være færdig med teaterprojektet om et års tid og ved kun lige nu, at forestillingens afslutningssang vil bygge over forfatteren Tom Kristensens elegi efter vennens og polarforskerens tidlige død i 1933: ”Det er Knud, som er død”.

Så tak for sangen – Lasse. Vi ser frem til resten.