Han vandt den ene kamp – men tabte den store

 

Finn Hytteballe Andersen. Foto: Søren Skarby.

Slidgigten efter et langt arbejdsliv var slem nok. Det blev værre, meget værre, da han også fik kræft. Samtidig skulle han bruge mange af sine stadigt færre kræfter til at slås med Jobcenter og kommune. For sit eksistensgrundlag – for at bevare sine sygedagpenge og allerhelst få en førtidspension. Flere gange fik han afslag på førtidspension. Indtil denne måned. Endelig fik han den tilkendt – førtidspension fra den 1. marts. Den dag skal han begraves. Den 58-årige Finn Hytteballe Andersen vandt til sidst retten til en førtidspension. Men han tabte kampen for livet. Han døde for tre dage siden – den 23. februar.

Førtidspension var ikke et ønske for Finn Hytteballe Andersen. Den var en nødvendighed for at få ro og nogenlunde økonomisk sikkerhed. Egentlig ville han helst arbejde. I mange år arbejdede han som tæppemontør. Han kunne ikke mere på grund af svær slidgigt.

Lægernes dom var klar nok – i det lange opslidende forløb Finn Hytteballe Andersen var igennem i Jobcenter Svendborg. Han ”har et varigt og betydeligt erhvervsevnetab, så jeg tvivler på, at han kan få en tilknytning til arbejdsmarkedet igen” skrev en læge allerede 20. november 2009 i en helbredsattest til Jobcentret. Han ”er nedslidt som tæppelægger i mange år. Hans resterhvervsevne er meget nedsat. Jeg tvivler på, om der kan komme noget ud af en arbejdsprøvning”, skrev en læge 22. marts 2010 i en såkaldt statusattest til Jobcentret. Og i august sidste år hed det, at ”funktionsniveauet er væsentligt nedsat” og ”tilstanden skønnes varig” om Finn Hytteballe Andersen, der ofte måtte have hjælp til lynlåse og knapper. Han havde svært ved at tage sko på, fordi han ikke kunne bøje sig fremover. Han kunne maksimalt stå ret op og ned i 10-15 minutter. Og når han havde siddet en halv time, fik han smerter i ryggen. Arbejde – f.eks. på en computer – kunne han kun ganske kort tid ad gangen.

For Finn Hytteballe Andersen og hans fagforening, 3F Sydfyn, var det eneste realistiske en førtidspension. Men hans kommune sagde nej. Det er Langelands Kommune, som også benytter Jobcenter Svendborg. På den baggrund blev han af Jobcentret sendt i aktivering – det vil sige i fitnesstræning hos Falck og Quick Care i det gamle motionscenter i Vestergade i Svendborg. Ellers ville han miste retten til sygedagpenge. Han gik der – i motionscentret og blev en dag bedt om at ligge på ryggen og køre en stor bold op og ned langs væggen, har han fortalt til 3F’s Nyhedsbrev:”Jeg var nær aldrig kommet op fra gulvet igen. Det gjorde forfærdeligt ondt. De havde ikke set min lægejournal. Det var ikke nødvendigt, sagde de”.

Om ordren om at gå i motionscentret – hvis han ville beholde sine sygedagpenge – sagde Finn Hytteballe Andersen 6. december sidste år til 3F’s Nyhedsbrev: ”Min læge sagde, at det var skingrende skørt. Forleden fik jeg tappet fem liter væske fra min ene lunge. Jeg har gået med krykker på det seneste. Jeg ved ikke, hvordan de kan tro, jeg kan klare at gå til styrketræning i timevis”.

Finn Hytteballe Andersen havde fået kræft i den ene lunge – han skulle i kemo-behandling. ”Jeg ringede og gav Jobcentret besked. De sagde, at jeg nok stadig kunne have gavn af fitnessforløbet, men jeg sagde nej. Senere ringede de og sagde, at jeg alligevel ikke skal til fitness. Men de vidste ikke, om jeg kan få lov til at beholde mine sygedagpenge nu, hvor jeg ikke skal i aktivering”, fortalte han til Nyhedsbrevet.

Det tog hårdt på ham, den usikkerhed om økonomien oven i sygdommen, siger de i hans fagforening, 3F Sydfyn. ”Umenneskeligt” kalder fagforeningsfolkene behandlingen af Finn Hytteballe Andersen.

3F Sydfyn klagede sidste år over, at Langelands Kommune sagde nej til at give Finn Hytteballe Andersen førtidspension. Det kom der ikke noget ud af. Kommunen fastholdt sin afgørelse. 3F overgav sagen til advokat Michael Meyn, som på Finn Hytteballe Andersens vegne klagede til Beskæftigelsesankenævnet. Det skete i oktober sidste år. For kort tid siden kom svaret fra ankenævnet, der giver medhold til Langeland Kommune. Finn Hytteballe Andersen nåede ikke at reagere på ankenævnets afgørelse, fortæller Michael Meyn. Han var så afkræftet af sygdommen, at han ikke kunne tale i telefon.

I mellemtiden var der lavet endnu en lægeerklæring på Finn Hytteballe Andersen – ”uhelbredeligt syg”, sagde den. På den baggrund lavede Jobcenter Svendborg en ny ressourceprofil på ham. Den blev sendt i partshøring 7. januar. Og den 10. februar blev han så tilkendt førtidspension – med start fra på tirsdag den 1. marts. Endelig kom der ro på den del af hans tilværelse. Han nåede bare ikke at opleve det selv. Sygdommen tog ham. Hans kone, Conny, som er arbejdsløs efter at have deltaget i den langvarige taxachauffør-strejke i Svendborg sidste år, skrev forleden i en dødsannonce:

”Vi har mistet vores elskede Finn Hytteballe Andersen, Tullebølle, som er sovet stille ind d. 23. februar 2011 efter kort tids sygdom”.

På tirsdag begraves han i Lunde Kirke – det er den 1. marts, den dag, han skulle have været førtidspensionist.