Musikere, der kan deres kram

Af Jens Meincke

 

Gypsy Tripsy. Fra venstre: Jørgen Dickmeiss, Jan Bruun og Kirill Gedde.

Gypsy Tripsy spillede tirsdag aften i Folk og Forl på Hansted. Men for pokker, find dog på et nyt navn. Orkestret (trioen) er ny, men alligevel er der noget bekendt over den: Det er den i Svendborg efterhånden berømte guitar-troldmand Kirill Gedde og allestedsnærværende Jan Bruun og hans kontrabas, der sammen med Jørgen Dickmeiss (helt omme fra Odenses yderkant) på violin har fundet sammen i en ny konstellation. Opfordringen går først og fremmest på, at trioen spiller så meget andet end lige netop sigøjner(gypsy)-musik. Den store variation i det samlede repertoire er faktisk en af styrkerne ved oplevelsen. Der er sigøjner-toner, men der er også klezmer (jødisk), sus fra de russiske stepper og nyere indsmigrende melodier.

At Kirill Gedde går rundt med en komponist i maven er ingen hemmelighed. Dels er nogle af numrene på repertoiret hans, og dels er nogle af arrangementerne af gamle klassikere ret ny-tænkende. Kirill Gedde synger udmærket uden at have en stor stemme, sådan som vi er vant til, at de russiske pramdragere og sangerne fra Den Røde Hær havde det, men det er den medlevende stemning i instrumental-numrene, der løfter stemningen. Jeg kan ikke vide, hvorfor der skulle Django Reinhardt-numre med på repertoiret (med mindre det er fordi, han var sigøjner), men denne trio er langt bedre i det folkemusik-baserede, end der hvor jazzen melder sig med sit ufravigelige krav: Det skal swinge.

Med denne lille ”bøvs” vil jeg dog slå fast, at man er i rigtig godt selskab med Gypsy Tripsy: Musikerne kan deres kram, og det oser af go’ stemning omkring dem. Publikum var da også begejstrede og krævede og fik hele to ekstranumre: Klassikeren Orchitania og det gamle engelske hit, som altså bare kommer fra Rusland (eller omegn) ”Those were the Days My Friend”.

Det blev atter bevist, at Svendborg er godt kørende musik-mæssigt, og at vi skal være glade for vores lokale ”ny-danskere”, som f.eks. Kirill (Rusland), Francis (Irland), Martha (Columbia), Pete Gunner (England) og andre.