BaggaardTeatrets Forsamlingshuset.

Keramik på et museum. Det blev den største kulturoplevelse på Fyn i det forgangne år. Hvis man skal tro de 10 fynske kommer i Kulturregion Fyn, som står bag uddelingen af Den Fynske Kulturpris 2011.

Hold da kæft! Står det så slemt til her på Fyn? At en keramikudstilling kan blive udnævnt til den helt store kulturelle begivenhed? Ja, det gør det åbenbart – i hovederne på priskomiteens medlemmer med den svendborgensiske SF’er og kulturudvalgsformand, Bruno Hansen, i spidsen.

Altså ikke et ondt ord om keramikmuseet Grimmerhus i Middelfart. Det er et fremragende museum – tør jeg godt sige, selv om jeg – indrømmet – kun har været der én gang. Og udstillingen ”Lyset og leret” med Lin Utzons keramik har ganske givet været smuk – at dømme ud fra de fotos, jeg har set. Men altså, en udstilling af keramik, hvor smukt det end var – er det årets kulturbegivenhed på Fyn? Det er godt nok et konservativt valg.

Bruno Hansen begrundede prisen og de 75.000 kroner til ”Lyset og Leret” med ”udstillingens evne til at betage et meget bredt publikum. Samtidig med, at den besad det overraskende og finurlige og dermed fik bibragt noget unikt inden for kunstgenren keramik. Udstillingen havde en høj kunstnerisk kvalitet og har i den grad været med til at stadfæste Grimmerhus som hele Danmarks keramikmuseum”

Gudfaderbevares – det lyder mere som en turistpromovering af Grimmerhus. Og det er vel ikke det, det drejer sig om for de 10 fynske kommuner. Eller er det?

Nej, måtte vi bede om noget nyt, fynsk, spændende, udfordrende, nyskabende – fremfor en kunstner udefra, dygtig javel, men stadig udefra, som kommer med sine værker og udstiller dem på Fyn.

Tag nu bare de to projekter, som blev nummer to og tre. Det er da nyt og anderledes og lidt vildt og skørt. Ikke fordi, de begge er fra Svendborg (eller hvem ved, måske derfor). Men fordi der her er folk, kunstnere, forfattere, digtere, der prøver nyt, bryder grænser, gør tingene anderledes – og giver fynboerne helt nye og anderledes oplevelser.

Den ene er BaggaardTeatrets forestilling ”Forsamingshuset”. En forestillingen om lokalområders kulturcentrum forsamlingshusene – spillet ude i de selvsamme forsamlingshuse, hvor publikum så at sige var budt med til fest … i forsamlingshuset. Den blev nummer to.

Den anden er litteraturfestivalen Ord Over Svendborg. En fantastisk begivenhed skabt af mere eller mindre anarkistiske græsrødder, og hvor du overalt i Svendborg kunne møde litteratur – oplæst eller fremført eller råbt ud de mærkeligste steder. Og de mest normale steder. Den blev nummer tre.

For nu bare at nævne de to projekter, som blev nummer to og tre. Andre indstillede projekter fra andre fynske kommuner kunne have været nævnt.

Men det blev altså en keramikudstilling i Middelfart. En keramikudstilling med værker af en kunstner, bosiddende delvis i Nordsjælland, delvis på Mallorca. Godt nok et konservativt valg.

Men så blev der til gengæld festet torsdag aften med en storstilet prisuddelingsfest i Arena Assens – en prisfest, som formentlig har kostet flere penge end de 75.000 kroner, som kulturprisen er på.