Lisa Pihl, formand for FOA.

Lisa Pihl, formand for fagforeningen FOA i Svendborg og i øvrigt næstformand for LO Sydfyn, er rasende. Rasende på Svendborgs NetAvis, som forleden i en artikel – ”Grete og Lisa snart helt alene i verden” – (læs den her) – skrev, at hun havde forsøgt at få sin forbundsformand, Dennis Kristensen, til at holde sig væk og ikke stille op som taler ved Syg i Svendborgs demonstration i lørdags for syge og nedslidte borgere krav om en anstændig behandling.

Sådan forholder det sig ikke, skriver hun nu. Ikke – hvad der ville være naturligt – i et indlæg til Svendborgs NetAvis. Men i et indlæg til Fyns Amts Avis. Ikke desto mindre indrømmer hun selv i indlægget, at det faktisk var, hvad hun gjorde: Bad sin forbundsformand om at holde sig væk. Hvad han som bekendt ikke gjorde. Han mødte op i lørdags og holdt en brandtale om den dårlige behandling, som syge og nedslidte borgere får i mange kommuner.

Lisa Pihl skriver i Fyns Amts Avis i dag, at hun ifølge Svendborgs NetAvis skulle have bedt Dennis Kristensen om ikke at tale på demonstrationen i lørdags. Men, skriver hun: ”Her er sandheden: FOA Svendborg får en henvendelse fra FOA centralt om, at DK (Dennis Kristensen – red.) er inviteret til at tale på anstændighedens plads den 10. marts. Jeg svarer ham, at det kan vi ikke bestemme – men vælger han at gøre det, skal han ikke forvente at se nogen fra den lokale afdeling”.

IKKE JUST ET VELKOMMEN

Hm, det kan man da vist ikke ligefrem kalde et velkommen til at tale, Dennis Kristensen. Tværtimod. Vi synes, det er en rigtig skidt idé, og hvis du på trods af vores mening om den sag alligevel kommer, så skal du bare vide, forbundsformand, at så boykotter vi. Der er det, Lisa Pihl skriver.

For det første er sådan en boykot nu ikke så meget værd. Lisa Pihl har ikke en eneste gang i det år, lørdagsprotesterne har fundet sted, vist sig på pladsen. For det andet, så er der altså andre fra FOA, der har været på pladsen før. Og det var der også i lørdags.

FOA i Svendborg er ved siden af 3F den fagforening i Svendborg, der har flest sager på Jobcentret, hvor syge og nedslidte medlemmer udsættes for en behandling, der gør dem endnu sygere. Deres sager trækkes i langdrag. I årevis. Og de nægtes førtidspension eller fleksjob, selv om sagsbehandlerne på Jobcentret indstiller dem til det.

PARTIET FREMFOR MEDLEMMERNE

For Lisa Pihl er det vigtigere at være forkrampet forsvarer af systemet – ledet af socialdemokrater – end frontkæmper for sine syge og nedslidte medlemmer. Lisa Pihl er socialdemokrat, medlem af kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune med – siger partikilder – drømme om at blive borgmester. Det Jobcenter i Svendborg Kommune, som er ansvarlig for den elendige behandling af hendes medlemmer, er politisk styret af hendes gamle fagforeningsven og socialdemokrat, Grete Schødts. Det tæller – helt åbenbart – mere end den horrible behandling, hendes medlemmer i FOA får af samme kommune. Der skal ikke kunne sættes en plet på socialdemokraterne – selv om hendes medlemmer må bøde for det.

Det er ikke kønt. Men det er sandt.

RASENDE LISA PIHL

Svendborgs NetAvis skrev i mandags artiklen om, at deN socialdemokratiske formand for kommunens Arbejdsmarkedsudvalg, Grete Schødts, i en intern mail havde forsøgt at forbyde socialdemokrater at deltage i lørdagens demonstration. I mailen fortalte Grete Schødts også, at FOA-formand Lisa Pihl havde bedt Dennis Kristensen om at holde sig væk.

Det var altså Grete Schødts, der fortalte, at Lisa Pihl havde bedt Dennis Kristensen om at holde sig væk. Alligevel skrev Svendborgs NetAVis mandag formiddag klokken 10 for en god ordens skyld til Lisa Pihl og spurgte, om det var korrekt, hvad Grete Schødts skrev. Det svarede Lisa Phl ikke på. Midt på dagen offentliggjorde Svendborgs NetAvis historien.En historie, hvor vi understregede, at det Var Grete Schødts, der oplyste, at Lisa Pihl havde bedt Dennis Kristensen holde sig væk.

Mandag aften ved 19-30-tiden reagerede Lisa Pihl. Hun skrev: ”Det er f….. lidt sent at spørge. Jeg er rasende på dig. Hvorfor i alverden har du ikke ringet til mig”.

Svendborgs NetAvis svarede med denne mail: ”Det er vel sådan set ikke mig, du skal være rasende på. Jeg refererer og citerer, hvad Grete S rent faktisk har skrevet til en masse mennesker. Er det forkert, hvad hun skriver om dig og FOA?”

Det svarede Lisa Pihl ikke på. Til gengæld forfattede hun et læserbrev til Fyns Amts Avis – det læserbrev, som var på i dag, torsdag. Et læserbrev, hvor hun – som det fremgår af citatet ovenfor – bekræfter, at hun ikke ligefrem bød Dennis Kristensen velkommen. For nu at sige det meget diplomatisk.

BALLADE I SOCIALDEMOKRATIET

Som nævnt dukkede flere FOA-folk op til demonstrationen, der markerede et års-dagen for Syg i Svendborgs lørdagsprotester mod kommunens og jobcentrets behandling af syge og nedslidte borgere. Det samme gjorde adskillige socialdemokrater på opfordring af den socialdemokratiske fællesledelses formand Bjarne Elnegaard, heriblandt tre af byrådsmedlemmerne – det vil sige en tredjedel af byrådsgruppen. Grete Schødts fik med andre ord lige så lidt ud af sin kommando som Lisa Pihl.

Til gengæld er Grete Schødts blevet voldsomt vred over, at hendes email nåede frem til skærmen hos Svendborgs NetAvis. I en ny intern mail til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer og andre ledende partifolk kalder hun det kriminelt, at nogen har givet emailen til netavisen.

På mandag er der indkaldt til ekstraordinært møde i den socialdemokratiske byrådsgruppe – ét af punkterne på dagsordenen handler om, hvordan en sådan intern email er nået frem til Svendborgs NetAvis.