FilmFyn skaber vækst på Sydfyn, men ikke hele året rundt. Med et større budget kunne man derimod skabe mange nye helårsarbejdspladser, vurderer tre filmfolk.

Af Kenneth Frydensbjerg – kpete07@student.sdu.dk

Lars Hermann, direktør i FilmFyn.

’Solkongen’, ’Broderskab’, ’Den sorte madonna’ og senest ’Hævnen’ er alle blandt eksemplerne på danske spillefilm, som er blevet optaget i Svendborg og omegn de seneste år.

Alle har modtaget økonomisk støtte fra FilmFyn, som er ejet af TV2 og de tre fynske kommuner Ærø, Faaborg-Midtfyn og Svendborg.

Til gengæld forpligter filmproduktionerne sig til at bruge to kroner i lokalområdet for hver støttekrone, de modtager, og det har vist sig at være en god ordning.

En undersøgelse, foretaget for Producentforeningen, viser, at hver krone, som investeres i tv, film og computerspil, genererer aktiviteter for 3,25 kroner ude i samfundet. Analysen viser også, at offentlige investeringer i filmfonde som FilmFyn kan skabe arbejdspladser.

Det er direktør i FilmFyn, Lars Hermann, enig i. Han vurderer, at der ville kunne skabes 200 nye arbejdspladser på Sydfyn, hvis FilmFyns budget voksede fra de nuværende 12 millioner kroner til cirka 20 millioner kroner. Som budgettet er i dag, kan FilmFyn kun støttetre-fem film årligt, og det er ikke nok til at skabe flere faste arbejdspladser.

”Vi vil gerne udvide og have hele Fyn med i FilmFyn. Så kan vi få råd til at fylde kalenderen op, og så kan man leve af at være filmarbejder hernede”, fortæller Lars Hermann.

Ét af de firmaer, som gerne vil leve af at lave film, er lydvirksomheden Supersonic, som har etableret sig i Svendborg. Lydfirmaet har 10 ansatte i København, men vil gerne ansætte en tonemester til de to lydstudier, som virksomheden byggede sidste sommer i centrum af Svendborg.

”Vi venter igen på, at resten af Fyn kommer med, så der kan komme flere penge i puljen. Med de få film, der er nu, så er det svært at have en fast mand i Svendborg. Der skal jo være arbejde til ham, og det er der ikke nu”, forklarer direktør i Supersonic, Lars Mitch Fischermann.

Også ifølge filmproducent og ejer af Asa Film, Henrik Møller-Sørensen, er flere film svaret. Han har tidligere produceret tre ’Far til fire’-film, som alle er optaget omkring Svendborg.

”Der skal nogle flere kommuner med i ordningen (FilmFyn – red.), så der kan laves nogle flere film. Hvis produktionerne blev mere kontinuerlige, så ville der være flere, der blev på Fyn i stedet for at rejse til København. Det er den effekt, man skal frem til, hvor der bliver lavet så mange film, at folk får lyst til at blive der, fordi der er et miljø, hvor der bliver lavet film hele tiden”, siger Henrik Møller-Sørensen.

Selv om der ifølge Henrik Møller-Sørensen og Lars Mitch Fischermann ikke bliver lavet film nok på Sydfyn på nuværende tidspunkt, tror sidstnævnte dog stadig på, at der på sigt kan skabes et ’seriøst filmmiljø’, hvor der er mulighed for en række nye arbejdspladser.

”Vi har jo gjort det (startet i Svendborg – red.), fordi vi tror på det. Vi har gjort det anderledes end de andre, som bare har haft en postkasse der. Vi har taget tyren ved hornene,” siger han.

Imidlertid har blandt andre Odenses borgmester Anker Boye (S) tidligere udtalt, at FilmFyn er et rigtig godt projekt, men at byen ikke har ’aktuelle planer om at gå ind i projektet’, da kommunen skal spare op mod 750 millioner kroner. Og Lars Hermann er udmærket klar over problematikken.

”Det er jo ikke de bedst tider at bede kommunerne om penge”, siger han, selv om han tror på, at det på den lange bane er en god investering for kommunerne.

Fakta:

FilmFyn er en regional filmfond, som ejes af TV2, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Svendborg kommuner.

Tidligere var Langelands Kommune også en del af projektet, men kommunen har meddelt FilmFyn, at den ikke har penge til at deltage i projektet i 2011.

Filmfondens forbillede er den svenske filmfond ’Film i Väst’, som er placeret i den tidligere industriby Trollhättan. I dag er Trollhättan bedst kendt for filmproduktion, og siden ’Film i Väst’ blev oprettet, er der blevet etableret 2.500 arbejdspladser med relation til filmproduktion.

Svendborg Kommune investerer årligt knap 2,5 mio. i FilmFyn. Det svarer til 42,75 kroner per. indbygger.

Kenneth Frydensbjerg læser journalistik på SDU. Sammen med en gruppe medstuderende har han i en serie artikler sat fokus på det kreative Svendborg – set md andre øjne end svendborgensernes egne. Har du tip til andre gode historier om den kreative klasse, så send en mail til journalisten. Du er også velkommen til at ringe til journalisterne Anders Bak Kristensen (tlf. 22482857) eller Jakob Krohn Deleuran (tlf. 60775951).