Godt nok har der været masser af musik i sidste uges festdage. Men der var mere lørdag aften på Harders. Og der var publikum til det – til et veloplagt Klezmofobia. Jens Meincke var med til koncerten.

Batterierne ladet op med Klezmofobia

Af Jens Meincke

 

Klezmofobia spillede lørdag på Harders.

Hvis man troede, at de musikglade i Svendborg havde flade batterier efter en Festuge med masser af go’e tilbud, kunne man lørdag aften på Harders konstatere, at hvis musikken er go’, så er publikum med. Klezmofobia – aftenens band – havde, hvad der skulle til. Der blev danset livligt til de ellers noget fremmedartede rytmer, og et yderst veloplagt publikum stillede op til både kædedans og korsang, når der på passende tidspunkter blev opfordret til det fra scenen.

Klezmer-musik? “En fusion af jødisk musik, som den blev brugt ved bryllupper og andre fester, af de enkelte landes folkemusik, af zigøjnermusik og meget mere … kendte orkesterledere som Benny Goodman, Artie Shaw og Ziggy Elman startede som Klezmer -musikere”, som Politikens Folkemusikleksikon beskriver det.

Orkestret er en skøn sammenbragt sag med Channe Nussbaum som vokalist i spidsen både som forsanger og fordanser, når publikum skulle involveres. Musikere fra Swing of Sahara som Ole Reimer på trompet, Andreas Ugorskij på guitar og Jesper Lund på basbalalaika sørgede sammen med klarinettisten Bjarke Kolerus for, at der var fuld damp på kedlerne stort set hele tiden. Den glimrende trommeslager Jonatan Aisen og Jonas Lund sørgede for, at de ikke helt enkle rytmer lå, hvor de skulle.

Repertoiret var en blanding af egne kompositioner og mere klassiske numre. Det foregik for de meste i et forrygende tempo, der bragte sved på panden hos de dansende, mens den rigtigt langsomme klassiker Yidischer Mama nærmere bragte vand i øjnene hos de medlevende tilhørerere, til trods for at vi ikke forstod en lyd af det, der blev sunget. Der er blevet talt -og skrevet – meget om den jødiske moder. Både med kærlighed, humor og en vis portion ønske om flugt. Jeg kunne godt have tænkt mig et kort referat på dansk af nogle af teksterne og de bedste pointer oversat.