Dennis Kristensen, FOA, var hovedtaler.

De kom fra nær og fjern – denne lørdag. For præcis et år siden startede protestdemonstrationerne i Svendborg. En stille protest for anstændig behandling af syge og nedslidte borgere. En protest mod Svendborg Kommune og Jobcenter – en kommune, som har Danmarks-rekord i nedskæring i antallet af førtidspensioner og fleksjob.

Hver eneste lørdag – 53 i alt – har svendborgenserne stået der. På Centrumpladsen – omdøbt til Anstændighedens Plads – i en halv time. Til et års-dagen havde Syg i Svendborg inviteret folk fra hele landet til at være med. Og de kom. Fra mange af de byer, hvor syge og nedslidte borgere har det samme problem med deres kommune – og hvor folk er blevet inspireret af protestaktionerne i Svendborg. Til en protestaktion på Anstændighedens Plads, til en demonstration gennem byen og til bespisning bagefter på Ørkildskolen.

De kom fra Aalborg, de kom fra Århus, de kom fra Silkeborg, de kom fra Slagelse, de kom fra hovedstadsområdet. Og de kom mange andre steder fra i landet – de 300 protesterende, da der var flest på pladsen.

”Jeg ved ikke rigtig, om jeg skal ønske til lykke. Det er måske lidt underligt at ønske tillykke med noget, som egentlig burde være overflødigt i et velstands- og ikke mindst et velfærdssamfund. Og jeres ugentlige demonstration her på Anstændighedens Plads burde være overflødig. Men det er den ikke, og jeg tager hatten af for jeres indsats her i Svendborg”, sagde dagens hovedtaler, forbundsformand Dennis Kristensen, FOA (læs hele hans tale her).

Der var mange taler ved protestaktionen – som i dagens anledning langt fra kunne holdes på den sædvanlige halve time. Der var folketingsmedlem Trine Bramsen, Socialdemokratiet. Emil Dyred, folketingskandidat og næstformand for Det Radikale Venstre. Og folketingsmedlem Finn Sørensen, Enhedslisten (læs hans tale her).

Udover hovedtalerne var der taler af flere mennesker, der selv sidder fast i Jobcenter-systemet. Og af to byrådsmedlemmer fra Svendborg – Bo Hansen, Socialdemokratiet, og Lars Erik Hornemann, Venstre.

Med på pladsen var en række politikere – ja, faktisk en tredjedel af den socialdemokratiske gruppe i byrådet: Udover Bo Hansen også gruppeformand Hanne Klit og Flemming Madsen. Det lokalt valgte SF-folketingsmedlem, Annette Vilhelmsen, var der – men som sædvanlig ingen af SF’s byrådsmedlemmer. Den lokale formand for Det Radikale Venstre, Mai-Britt Schultz, deltog, og det samme gjorde byrådsmedlem Jesper Kiel, Enhedslisten, og Gonzalo Carillo, som p.t. vikarier i byrådet for Jesper Kiel.

Efter protestaktionen på Anstændighedens Plads gik deltagerne – nu reduceret til et par hundrede mennesker – i demonstration gennem byen til Ørkildskolen, hvor de over en sandwich og noget at drikke kunne udveksle erfaringer for den kamp, som føres mange steder i landet. Kampen for en anstændig behandling af mennesker, som på grund af sygdom og nedslidning har været nødt til at bede det offentlige om hjælp.

Protestaktionerne på Centrumpladsen i Svendborg fortsætter hver lørdag fra klokken 11.30 til 12.00 – nu på andet år.

Se flere fotos fra dagens demonstration her.