Morten Sol.

Hold da op. Den havde jeg ikke lige set komme. Morten S. Petersen – Morten Sol – som flygtningeven. Morten Sol, tidl. Fremskridtspartiet, så i mange år Dansk Folkeparti, for hvem han var byrådsmedlem, nu byrådsmedlem for Venstre, melder i dag i Fyns Amts Avis klart ud, at han siger nej til at gøre den tidl. SiD-skole til et center for 2-300 asylansøgere. Det vil være en dårlig løsning, mener han. For alle parter – det vil sige asylansøgerne og svendborgenserne.

Morten Sol vil i stedet have asylansøgere placeret i små enheder i Svendborg – tre-fire forskellige steder. Det vil være en meget bedre løsning, siger han. For alle parter. Kontakten mellem asylansøgere og svendborgensere vil blive meget lettere.

Det vil blive meget dyrere at gøre det på den måde, Morten Sol foreslår. Men det argument preller af på politikeren. “Jeg er ligeglad med, hvad der er rentabelt for Udlændingestyrelsen”, siger han.

Jamen dog. Jamen dog. Asylansøgere skal have det meget bedre, end de har i dag. Koste, hvad det koste vil. Det er godt for asylansøgerne. Det er godt for borgerne i det område, de placeres, mens deres sag behandles. I dette tilfælde for svendborgenserne.

Det er næsten for godt til at være sandt, at den tidligere Fremskridtsmand, tidligere Dansk Folkepartist, nuværende Venstremand i dén grad har transformeret sig til en politiker, der kæmper for bedre vilkår for en af de allerdårligst stillede grupper i verden i dag – flygtninge, der søger asyl og beskyttelse i Danmark.

Når noget er for godt til at være sandt, så er det det som regel heller ikke. Sandt altså. Det er det heller ikke i dette tilfælde.

Det er rigtigt nok, at Morten Sol siger det, han refereres for ovenfor. Men hans formål med det er ikke at sige velkommen til asylansøgere i Svendborg under bedre forhold end dem, de ellers vil blive budt på den tidl. SiD-skole. Hans formål er at forhindre, at der overhovedet kommer et asylcenter i Svendborg.

Hans forslag støttes af i hvert fald et andet Venstre-byrådsmedlem, Ulrik Sand Larsen, mens en tredje, Niels Høite Hansen, ikke gider den slags omveje. Han melder klart ud, at han ikke vil have et asylcenter i Svendborg. Overhovedet. Det er i det mindste mere ærligt end meldingen fra Morten Sol.

Morten Sols forslag svarer til at foreslå, at det hellere skulle være varm sommer nu. Den slags kan man godt foreslå. Men…

Der er på finansloven afsat et bestemt antal kroner til asylområdet. Man kan nemt mene, det er for lidt. Men det mener Morten Sol ganske givet ikke. Tværtimod. Derfor er hans forslag selvfølgelig et slag i luften. Det er en anden måde at sige nej til et asylcenter i Svendborg end det direkte nej, som Niels Høite Hansen formulerer det. Helt på linje med byrådets to DF’ere, Jens Munk og Tina Petersen. Sidstnævnte i øvrigt Mortens Sols tidligere hustru. På et tidspunkt sad det daværende ægtepar begge i byrådet for Dansk Folkeparti.

Morten Sols gruppeformand i Venstres byrådsgruppe, Lars Erik Hornemann, som er positivt indstillet overfor et eventuelt asylcenter i Svendborg, siger da også til P4 Fyn, at forslaget ikke er realistisk. Han tror ikke, Udlændingestyrelsen er interesseret i at lægge et asylcenter i Svendborg, hvis byrådet stiller op med Morten Sols krav. Til det sender Morten Sol i P4 Fyn følgende hårde salve mod sin egen gruppeformand: “Jeg synes, at Lars Erik Hornemann går et ærinde, som han ikke skal gå. Han skal jo ikke gå Udlændingestyrelsens ærinde, han skal gå Svendborg Kommunes”.

Hold da op. Siger jeg igen. Vi var nogle, der troede, at det i denne sag drejede sig om at gå et ærinde, der hedder at hjælpe de stakkels mennesker, der har måttet flygte fra hjem og land og i mange tilfælde familie. Ikke om at hjælpe hverken Udlændingestyrelsen eller Svendborg Kommune.

Morten Sol har til gengæld hjulpet sig selv. Under foregivende af at ville hjælpe mere får han dækket over det, han i virkeligheden mener. Det samme som Niels Høite Hansen og de to DF’ere.