Guri Krøis talte på Anstændighedens Plads.

Guri Krøis talte på Anstændighedens Plads.

Af Guri Krøis, Socialdemokraterne.

KOMMUNALVALG/13: Tak for invitationen til at tale her. Det jeg siger nu, står jeg også ved efter d.19.

Når jeg står her i dag, er det, fordi jeg går ind for en åben og ærlig dialog. Og det er slut med at være den “pæne pige i klassen”.

Alt for mange vil kun tale med rygklappere. Det rykker ikke noget. Inden man træffer beslutninger, skal man have alle aspekter med. Ikke som Venstre i Svendborg. De beslutter – lytter – og ændrer holdning. Det giver slingrekurs og bliver utroværdigt. Dialogen skal tages, før beslutningerne træffes.

Syg i Svendborg har en mission. Målet – det ultimative succeskriterie må være at gøre sig selv overflødig. Det er værd at kæmpe for, og det får min uforbeholdne støtte. I Svendborg ser det alt for ofte ud til, at politikerne er forvaltningernes/systemets forlængede arm. Det burde være omvendt. Og det er ikke medlidenhed, der er brug for. Det er empati. Den skal være til stede hos både politikere og sagsbehandlere, og politikernes kassetænkning må ophøre.

Al respekt for psykologer og deres arbejde, men de kan ikke helbrede fysiske sygdomme. For år tilbage var jeg medlem af amtets revaliderings/pensionsnævn. I de hundreder af sager, jeg læste, var det beskæmmende, hvor mange – med f.eks. dårlig ryg eller skulder – der både havde været igennem besøg hos psykologer og psykiatere. Det var især kvinderne. Det var spild af ressourcer og unødvendigt og belastende for borgeren.

Da jeg for 9 år siden blev ramt af brystkræft og 1 1/2 år efter af tarmkræft, med 5 operationer inden for 2 år til følge, ville min læge henvise mig til psykolog. Det blev dog aldrig til noget, for jeg bad om en, der kunne helbrede kræft. Jeg er så heldig at være psykisk stærk, og jeg har et godt netværk. Det er desværre ikke alle forundt.

Hvis man er syg og nedslidt og har brug for hjælp, skal man ikke mødes med mistro og skepsis. Ingen har ønsket at komme i den situation. Og et velfærdssamfund kendetegnes ved, at man hjælper dem, der har hjælp behov.

Så til en anden hjertesag. Det er tilsyneladende lykkedes kommunen/økonomiudvalget og en politiserende kommunaldirektør næsten at begå karaktermord på Sydfyns Elforsyning (SEF) og mig som formand, fordi jeg ikke klappede hælene sammen og sagde ” javel” til at begå ulovligheder og sælge SEF, så kommunen kunne få råderet over formuen. Vi, en erhvervsdelegation fra SEF, er fra kommunens side blevet opfordret til at gå til psykolog, hvis vi følte et pres. Vi er blevet smidt ud af borgmesterkontoret efter et kvarters drøftelser. Vi er blevet mødt med uforskammethed, usaglighed og uærlighed. Sådan behandles en erhvervsdelegation i Svendborg. Det er beskæmmende.

Jeg er socialdemokrat og tro mod socialdemokratiske værdier. Jeg har tillid til medarbejderne på SEF, men det har kommunen åbenlyst ikke. Hvordan SF, liste T, R og desværre også nogle fra Socialdemokraterne kan gå sammen med de borgerlige i denne sag, er rystende. Hvorfor kan/vil de ikke gennemskue kommunens skumle planer? Det er åbenbart kun Jesper Kiel, der kan det, og det er ikke nok. Derfor opfordrer jeg jer til at stemme på mig – nr. 14 på liste A – så jeg også sidder med ved bordet og kan være på forkant med situationen og kæmpe for at bevare de 125 arbejdspladser plus de afledte. Alle taler om at bevare arbejdspladser i Svendborg. Hvorfor gælder det ikke SEF?

Jeg må nødvendigvis gøre opmærksom på, at jeg under ingen omstændigheder kan støtte en borgmester, der vil SEF til livs.

Loyalitet er for mig ikke blindt at rette ind, når sporet er forkert. Loyalitet er for mig at være tro mod sine værdier.

Jesper får stemmer nok. Jeg har brug for jeres hjælp i kampen for anstændighed – både over for syge og nedslidte og over for erhvervslivet.

(Guri Krøis er formand for bestyrelsen i Sydfyns Elforsyning og kandidat for Socialdemokraterne til byrådsvalget i Svendborg).