Til bål i Borgerforeningen

Af Anna Pia Holmgaard (tekst) og Knud Morten (foto)

Dúné lørdag aften i Borgerforeningen.

Mattias Kolstrup.

Barnaby eller Borgerforeningen? Mick eller Mattias? Fest eller sørgedag? Mange spørgsmål melder sig på en fredelig lørdag aften, 11. september i Svendborg, hvor man må træffe sine valg.

Og hvor er jeg glad for at det blev til en fest med de syv unge Skive-rockere Dúné i byens nye, pragtfulde spillested, Guldsalen i Borgerforeningen. En hed fest anført af Mattias Kolstrup, et lykkeligt energibundt, der gav mindelser om en ung Mick Jagger, farligt lækker, afsindigt velsyngende – med krøllerne væltende om hovedet, de spinkle arme flagrende og powerknappen skruet på maks. Genren – indielectrock, rock, indie, electrosynth. Mikset er unikt, og udgivelserne siden bandet blev dannet i 2001 har retfærdigt givet genlyd, været prisbelønnet, rost fra top til tå og sendt Dúné på heftige turnéer verden rundt – givet stof til drømmen om sex, drugs, rock’n’roll, som så ud til i at leve i bedste velgående denne aften i Svendborg.

Men trods det vilde liv – så var det jo hans fødselsdag, Mattias. Hele 22 år. Så ungt, at det næsten er rørende for dem af publikummerne, der er over de første teen-år. Rørende – javel, men tag ikke fejl. Ikke uden grund har de fået ry som et fremragende liveband, og de beviste med eftertryk, at de både kan agere og spille, så sveden og viljen sprøjter. Der er alvor bag, tag ikke fejl. Nul nemme x-factor-genveje her. Og Borgerforeningen holdt hjem rent lydmæssigt til den første virkelige rockkoncert på stedet (undskyld TV-2).

Vi tog ikke fejl. Selv om balkondyrene på 1. havde lidt svært ved at få lettet bagdelen, så smitter det med så meget spillelyst, talent, energi, glæde. Rock, der er skåret skarpt og spillet sammen, så det flimrer for øjne og ører. Og så kan det måske godt være, at teksterne for en på 38 kan forekomme som et (trods alt kært) ekko fra fortiden – om at jagte kys i tomme gader, (Dry Lips) slippe fri af en kæreste (Let Go of Your Love) eller føljetonen om Valentina, heltinden af gaderne.(Go Go Valentina og Heiress of Valentina).

Det rammer, det virker, de vil det så meget – de kan det så godt og hatten af, armene op for syv unge mennesker, som sluttede Enter Metropolis-touren i Svendborg efter over 100 koncerter siden sidste efterår. Og de så ikke engang trætte ud.