Den nye Borgerforeningen Kulturhus Svendborg er ikke kun musik. På førstesalen er der en udstilling under titlen ”Børnely – børneliv i 170 år”. Om Svendborgs ældste daginstitution, Danmarks tredjeældste. En udstilling, som er værd at besøge.

Børneliv frem – og så tilbage igen

Af Frede Jakobsen         

 
 

Plakat for udstillingen om Bøørnely.

Børnely, en gammel daginstitution, på udstilling. Hold da op, det ku’ nemt gå hen og blive kedeligt. Det er det ikke, skulle jeg hilse og sige om den udstilling, som åbnede sammen med Borgerforeningen – i Borgerforeningen oppe på første sal i Gallerisalen.

I februar i år blev Børnely indviet på Klostervænget. En ny kommunal daginstitution med vuggestue og børnehave. Indtil da havde den ligget i Bagergade. Der havde den sådan set ligget i 170 år. Jeps, du læste rigtigt: 170 år. Danmarks tredjeældste daginstitution, som det hedder nu om dage. Dengang hed den noget andet. ”Asylet – en Oplysningsanstalt for Smaabørn” hed stedet, da det åbnede i 1839.

Udstillingen handler om Asylet, som blev til Børnely. Men den handler om meget, meget mere. Fordi historien om Danmarks tredjeældste daginstitution er sat ind i en historisk og samfundsmæssig sammenhæng. Og dermed bliver den også – indirekte – en udstilling om Svendborgs historie, om industrihistorie og om arbejderkvindernes behov for børnepasning.

 
 

Udstillingens to bagkvinder, Trine Kirketerp Struve (t.v.) og Anna Pia Holmegaard.

Anna Pia Holmegaard, som selv har børn i institutionen, fik idéen til udstillingen, da Børnely skulle flytte fra Bagergade til nye lokaler på Klostervænget. Egentlig ville hun lave en bog om de 170 års børneliv i Børnely. Det vil hun sådan set stadig – når der engang kan skaffes penge til det. I mellemtiden er hendes research blevet til udstillingen i Borgerforeningen, som hun har laver i tæt samarbejde med Svendborg Museum, Byhistorisk Arkiv og ikke mindst grafisk designer Trine Kirketerp Struve, der har lavet de store, flotte, oplysende og illustrative plancher – som er udstillingens hovedbestanddel.

”Vi har søgt at sætte en udstilling sammen, der selvfølgelig handler om Børnely, men også fortæller om børneliv gennem 170 år. Det har været en fascinerende oplevelse at genskabe Børnelys historie i tekst, genstande og billeder, og det har været svært at sortere, men også meget tankevækkende at forstå, hvor meget ting har ændret sig. I 1876 havde man f.eks. ansat to mennesker til at se efter 110 børn”, siger Anna Pia Holmegaard.

Anna Pia Holmegaard er journalist. Hun er bl.a. kendt for sine knivskarpe kommentarer i Svendborgs NetAvis. Således også med udstillingen.Den er knivskarp. Eller den har kant, som hun selv eller en anden på et eller andet tidspunkt vist har sagt om den. Ja, det han den. Kant. Der er sikkert dem, der vil kunne finde på at kalde den politisk. Hvilket sådan set ikke er forkert. For daginstitutionernes udvikling over tid har da i den grad været et politisk spørgsmål. Men den er også meget andet, udstillingen. Og for masser af svendborgensere vil den give et nostalgisk gensyn med ting og sager, som de selv har set og brugt, da de var børn i Børnely.

Engang skulle børnene bare opbevares, så arbejderkvinderne kunne passe deres arbejde. Det ændrede sig hen ad vejen, så daginstitutionerne også fik et pædagogisk indhold og sigte. Ja, de blev bedre og bedre – for børnene og dermed, skulle man vel mene, for samfundet. Hvad udstillingen da også belyser.

Det gik fremad og fremad. Det blev bedre og bedre. Det manglede da også bare. Men hvad er det så lige, der sker nu? Nu går det den anden vej. Tilbage. Med flere og flere børn, som skal passes – bemærk det: passes – af færre og færre pædagoger. Med alt muligt fikkumdik for at spare skejser. Så som, at børn hurtigere skal i børnehave frem for i vuggestue. Ikke, fordi nogen som helst pædagogisk indsigt siger, at det er godt. Nej, ene og alene, fordi børnehaver er billigere end vuggestuer.

Sådan kører udviklingen i ring. Lige som udstillingen så at sige. Hvad der starter elendigt – pædagogisk set – for 170 år siden, ændrer sig med samfundet og bliver bedre og bedre. Hvilket også kan ses, som man skrider fra planche til planche på udstillingen om Børnely. For så at slutte med det, der er gang nu og i de seneste år: Nedskæringer, nedskæringer, nedskæringer. Så der lige frem er dem, der mener, det er uforsvarligt at sætte sine børn i en daginstitution. Fordi de, trods en ihærdig indsats fra mange pædagoger, er ved at blive gjort til opbevaringsanstalter igen.

Udstillingen er åben resten af året mandag til fredag kl. 11-21 og lørdag kl. 10-16. Fri entré.