Alt tyder på, at det røde flertal i Svendborg i dag får besparelserne på plads i det genåbnede budget for i år. Det har ikke været problemfrit. Mildt sagt. 14 byrådsmedlemmer er godt trætte af Enhedslistens Jesper Kiel – det byrådsmedlem, som lige præcis giver rødt flertal. Det er nu ved at gå i opløsning. Enhedslisten kan blive erstattet af K eller V, når næste års budget skal laves om et halvt år.

14 røde overvejer de borgerlige frem for EL

Af Frede Jakobsen

 
 

Fra venstre Jesper Kiel (EL), Arne Ebsen (T), Curt Sørensen (S), Bruno Hansen (SF), da de i september sidste år dannede rød front op til valget.

Planen vil ikke lykkes. Den socialdemokratiske borgmester Curt Sørensens plan om nu både at vedtage besparelser for i år og endnu større besparelser for næste år. Enhedslistens ene byrådsmedlem, Jesper Kiel, har sat hælene i – for besparelserne for næste år. Uden ham – intet flertal. Han vil have alt, der vedrører næste år, skubbet til efterårets budgetforhandlinger. Dermed vil det kun lykkes det røde flertal nu at få vedtaget besparelserne på dette års budget – cirka 20 millioner kroner. Til gengæld kan Jesper Kiel være dømt ude, når næste års budget skal forhandles på plads allerede i efteråret.

”Jeg er skidetræt af Enhedslisten i øjeblikket”, siger viceborgmester Bruno Hansen (SF), inden de røde igen i dag mødes forud for et møde i kommunens Økonomiudvalg. På dette møde – det foreløbigt sidste ud af en lang række – skal S, SF, Liste T, Enhedslisten og løsgængeren Masoum Moradi nå til enighed om det, de endnu mangler at aftale, inden det formelt skal vedtages af dem i Økonomiudvalget sidst på eftermiddag og senere i Byrådet. De røde har lige akkurat flertal med deres 15 mandater. De borgerlige med 14 mandater er imod de fleste af ændringsforslagene til dette års genåbnede budget. De borgerlige vedtog selv budgettet for i år, da de sidste efterår endnu havde flertal. Men det røde flertal, som tiltrådte 1. januar, forkastede vigtige dele af det og har siden arbejdet for at strikke et nyt sammen – med besparelser på cirka 20 millioner kroner. Samtidig er der fundet masse af spareforslag for næste år – 2011 – hvor der skal findes omkring 75 millioner kroner.

Jesper Kiel vil ikke være med til nu at vedtage besparelser for 2011. Og det er hans betingelse for at være med til at sikre sparebudgettet for i år. Han vil først forhandle de mange forslag om næste år, når budgetforhandlingerne kommer på dagsordenen i efteråret. Han vil, siger han, ikke vedtage en masse besparelser for 2011 nu uden samtidig at se på mulighederne for flere indtægter i stedet for. Og det kan man ved at vente til efterårets budgetforhandlinger. Dér vil han have besparelser erstattet af flere indtægter – fra en forhøjelse af grundskyldspromillen og fra en genindførelse af dækningsafgiften på erhvervslivet.

”Det har ikke vakt den store begejstring, at jeg har hugget hælene i”, erkender Jesper Kiel om reaktionen fra de fire andre parter i det røde samarbejde. ”Men der skal jo skaffes et flertal, og så må vi jo tage de ting, vi er enige om”, tilføjer han. Og det er så alene budgettet for i år.

Bruno Hansen er godt træt af situationen. ”Vi er altså inde nogle drøftelser om at få besparelserne til at hænge sammen i 2010. Det er ikke nemt. Og så er det altså frustrerende at se en enkelt gruppe, Enhedslisten, køre sit eget løb og komme med den slags udmeldinger. Det er eddermæme surt”, siger han.

Bruno Hansens SF, Liste T, Masoum Moradi og Socialdemokraterne kan bare – i denne omgang – ikke gøre andet end at imødekomme Jesper Kiel. For uden ham, intet flertal for dette års budget og dets nedskæringer. Ja selv, hvis han skulle undlade at stemme, så ville mange forslag i byrådssalen få 14 røde stemmer for og 14 borgerlige stemmer imod – og så ville forslagene bortfalde.

Men noget tyder på, at Jesper Kiel kun får heldet med sig i første omgang. Kilder i de andre røde partier oplyser, at der er stemning for derefter ved efterårets budgetforhandlinger at lade ham sejle sin egen sø og i stedet forsøge at lave budget med et eller flere borgerlige partier. De regner med, at når der til den tid vil være tale om et helt nyt budget, så vil de borgerlige være nemmere at få i tale end lige nu, hvor det er et i sit udspring borgerligt vedtaget budget, der bliver lavet om. I første omgang vil de røde til den tid, erfarer Svendborgs NetAvis, forhandle med de to konservative medlemmer af byrådet. Det vil kunne give flertal for et budget for 2011. Først i anden omgang vil man – hvis det ikke lykkes med de Konservative – forsøge sig med byrådets næststørste parti, Venstre.

Det er ikke lykkedes at få kommentarer fra borgmester Curt Sørensen (S) og Arne Ebsen (T) til den røde samarbejdskrise. En krise, som kan føre til, at det røde flertal kun kommer til at holde i mindre end et år – det vil sige til efteråret, når der skal findes flertal for et budget for 2011.