Færre lysmaster udenfor byerne

Lyset er allerede forsvundet om natten i de mindre bysamfund i Svendborg Kommune. Sådan har det været i nogle år – gadebelysningen slukkes af sparehensyn ved midnatstid på hverdage. Nu bliver det snart endnu mørkere – hele tiden. I hvert fald udenfor byskiltene. Lyset vil blive slukket permanent. Over 400 lysmaster ved en række veje udenfor byerne vil blive fjernet. Ligeledes af sparehensyn.

436 steder vil lyset blive slukket. Det vil ske, når lysmasterne skal fornyes. Det vil de ikke blive – fornyet, altså. I stedet vil de blive fjernet. Det vil koste kommunen 891.000 kroner at fjerne lysmasterne – belysningsanlæggene, som det hedder på kommunalsk. Men det ville være endnu dyrere at forny dem og dermed bevare lysmasterne. Det ville koste kommunen over tre millioner kroner. Eller rettere sagt – det ville det koste det kommunalt ejede Svendborg Vejbelysning A/S.

Flemming Madsen (S), formand for byrådets Udvalg for Miljø og Teknik og bestyrelsesformand i Svendborg Vejbelysning A/S, siger, at det ikke vil gå ud over de lysmaster udenfor byerne, som har trafiksikkerhedsmæssig betydning. De vil blive stående. Men de andre vil blive fjernet efterhånden. Hvor længe, der vil gå, inden de fysisk fjernes, kan han ikke sige noget om. Det kommer an på flere ting, hvornår masterne rådner, eller hvornår armaturerne går i udu f.eks..

De 130 lysmaster af træ vil ryge først. Mange af dem er så rådne, at de kan være til fare for trafikanterne. De kan simpelthen risikere at vælte. Derfor skal de væk. Alternativet vil være at udskifte dem med mere solide metalmaster. Men det vil – mener politikerne i Svendborg Vejbelysning A/S og Udvalget for Miljø og Teknik være alt for dyrt.

Udover de 130 lysmaster af træ vil også 306 master af metal blive fjernet. De kan såmænd godt holde meget længe. Men masternes armaturer er baseret på kviksølvlyskilder. Og fra 2015 vil man ikke længere kunne købe dem. Derfor vil også disse master blive taget ned, når armaturet ikke længere virker.

Flemming Madsen mener ikke, at fjernelsen af de mange lysmaster vil få nogen betydning – netop fordi, de ikke har speciel trafiksikkerhedsmæssig betydning. ”Og der er et kæmpe investeringsbehov for lysmaster i Svendborg Kommune. Alle armaturer skal opgraderes. Det vil kræve en investering på cirka 25 millioner kroner. Vi udskifter i forvejen for halvanden million kroner om året. Derfor er det vigtigt at spare, hvor der spares kan”, siger Flemming Madsen, der ikke synes, de 430 lysmaster, der skal fjernes, er det store problem – når der i Svendborg Kommune i alt er cirka 13.000 lysmaster.

Ikke desto mindre, så går lyset ud her– lige pludselig. Og det kommer ikke igen:

Albjergvej i Oure. Broholmsvej i Gudme. Brændeskovvej i Svendborg. Egebjergvej i Stenstrup. Egenappevej i Svendborg. Elvira Madigans Vej i Svendborg. Eskærvej i Svendborg. Flagebakken i Svendborg. Gammel Nybyvej i Svendborg. Grastenvej i Svendborg. Hallindskovvej i Svendborg. Heldagervej i Svendborg. Hellegårdsvej i Svendborg. Huusomvej i Svendborg. Højensvej i Svendborg. Højskolevej i Oure. Juulgårdsvej i Svendborg. Kystvej i Hesselager. Lehnskovvej i Svendborg. Madsegyden i Svendborg. Nordvej i Svendborg. Nyvej i Ulbølle. Odensevej i Svendborg. Skovsbovej i Svendborg. Sognevej i Vejstrup. Stenmurevej i Lundeborg. Søndervej i Svendborg. Tankefuldvej i Svendborg. Trollekrogsvej i Stenstrup. Vængevej i Stenstrup. Ærtevej i Svendborg. Øgavl i Svendborg. Åbyskovvej i Svendborg.