Curt Sørensen - har gjort op med krævementaliteten.

Min andel i folkesjælen er i gang med at gennemleve de værste tømmermænd, jeg kan erindre at have haft, siden jeg ufrivilligt fik del i den. For jeg er født ind i den, lige som så mange andre. Da jeg for mange år siden blev opmærksom på den i fortællinger om Danmarks histori, blev jeg stolt af at være en del af denne folkesjæl, som indeholder begreber som tolerance, fællesskab, og vi er de bedste i verden. Men jeg var på gale veje!

Prøv lige dette lille eksperiment! Hvad tænker du, når du hører betegnelsen: Svensker? Finne? Tysker? Afghaner?

Husk, at det skal være din umiddelbare og første tanke. Ikke efterrationalisering, for så snyder du folkesjælen.

Folkesjælen skal fodres med gode oplevelser, så vi kan identificere os som gode danske kvinder og mænd. Hvem husker f.eks., at vi på TV så en grisetransport, hvor der blev proppet endnu en gris ind i den ene ende, mens andre grise poppede ud i den anden, fordi der ganske enkelt ikke var plads?

Den gode oplevelse for folkesjælen er, at trangen til at vise afsky og overveje at blive vegetar ligger lige for. Det er for galt, siger vi, alt mens øjnene fyldes med tårer!

Den dårlige oplevelse er, når vi står ved køledisken og køber de billigste koteletter, for folkesjælen elsker at gå efter de gode tilbud, og der er intet som gode tilbud, der kan fortrænge den dårlige samvittighed.

Når du nu alligevel er i supermarkedet, så snupper du måske lige en bestseller ned fra hylden. I et supermarked kan vi efterhånden købe alt. Det er nemt og bekvemt og vist nok også billigere end andre steder.

De andre steder er specialbutikkerne: Slagteren, bageren, radio- og tv-forhandleren og boghandleren. Hvem kender ikke til butikslukninger og tanken om, hvor trist det egentlig er, når en forretning må lukke? Og når du en dag har brug for en god bog og et godt stykke kød, så er din gode slagter og boghandel lukket. Det er også for galt med den udvikling, ikke sandt!

Hvem har ikke set eller hørt om en bus med kun chaufføren og en enkelt passager? Du tænkte måske, at det da også er for galt, og du er allerede i gang med at nedlægge den kollektive trafik. Men en dag, hvor du har brug for en siddeplads, tænker du sikkert den tanke, som så mange før dig: Hvorfor sætter de ikke ekstra vogne eller busser ind.

Engang var det indbegrebet af dansk folkesjæl, at vi betalte skat med glæde. Men folkesjælen arbejder også sort, og vi finder de muligheder og huller, der er i skattelovgivningen, for der er jo ikke nogen grund til at betale mere end højst nødvendigt!

Nullerne blev en sand prøvelse for folkesjælen. Vi befinder os på en folkesjælevandring, hvor vi forsøger at finde os selv. Men 10’ erne fortsætter, hvor nullerne slap.

Vi har læst i 100-vis af rædselsfulde historier om syge og nedslidte mennesker, som bliver sjoflet i det offentlige og udliciterede jobcentersystem. Vi bliver ramt lige i folkesjælen, for det kan gå ud over enhver af os. Her må samfundet og fællesskabet træde til.

Krisen er efter os og formodentlig i meget lang tid endnu. Nu har selv de lærde fået trang til at give udtryk for hurtige og nemme svar på tidens problemer: Svaret er, at vi skal gøre op med krævementaliteten, og for at underbygge folkesjælens accept, offentliggøres der en meningsmåling i en af de store landsdækkende aviser om dette fænomen. Opbakningen er fantastisk, og undersøgelsen giver grobund for at tilpasse love og regler, og her står politikerne klar til at vise handlekraft. Det er for galt, siger de og vi i kor!

Beskæftigelsesministeren er gået så langt i retorikken, at hun for åben skærm har voldtaget det gode gamle udtryk fra arbejderbevægelsens start: gør din pligt og kræv din ret. (”Vi erklærer ethvert Menneske berettiget til, naar han har arbejdet, men ikke længere kan det, da at blive forsørget af Staten, ikke som et Almisselem, men som en fri Borger, der har Ret til at forlange det”)*.

Ingen behøver længere at undersøge forholdene for samfundets mest sårbare grupper. Alting bliver nu forklaret med krævementalitet.

Når syge mennesker tager til genmæle i landets kommuner, f.eks. i Svendborg, har stort set alle de lokale politikere og deres organisatoriske apparat valgt at ignorere både de syge og deres problemer. Til gengæld bryster Svendborgs borgmester sig af, at have genoprettet økonomien, netop fordi han og hans politiske medsammensvorne for længst har gjort op med krævementaliteten fra de mennesker, som har mistet alt.

Det havde jeg ikke set komme, netop hvor vælgerne har stemt for en anden udvikling som erstatning for VKO’s ihærdige arbejde for at nedbryde fællesskabet.

… og krævementaliteten har aldrig haft det bedre: De rige vil have mere og mere og mere, og folkesjælen følger med i den tro, at der falder noget af i farten

Folkesjælen tager til tider form som den indre svinehund. Du slipper kun fri af den ved at lade være med at fodre den!

*Program for Den Internationale Arbejderforening for Danmark 1872.

(William Fibæk Mikkelsen, Svendborg, er voksenunderviser og frivillig i samfundets tjeneste).