Borgerforum – manege for kæphesteridning

Tag nu de mange små, grønne områder, der ligger rundt omkring i Svendborg. De ligger der bare – for at være grønne og nogle gange kønne. Så kommer der en person med en idé om at bruge dem bedre, disse grønne pletter. Hvorfor ikke bruge dem til fælles nyttehaver? Det ville også være grønt og kønt – og desuden nyttigt. Og i øvrigt passe ind i billede et af Svendborg som Cittaslow-by med Kulinarisk Sydfyn og kvalitetsfødevarer.

Lone Møller, Helle Juul Kristensen og Henrik Fog Møller, tre af medlemmerne i Borgerforum, fortæller – begejstret – om den endnu mere spændende by, Svendborg kan blive til, hvis de skæve, skøre, sjove og underlige idéer får lov at blomstre. Og bliver endnu bedre ved at blive beriget af input fra andre. For måske – det er selvfølgelig målet – at ende med at blive realiseret.

Idéen med at lave fælles nyttehaver på nogle af de grønne områder er en idé, som en enkelt person i byen har gået og tumlet med. Men hvor skulle hun egentlig gå hen med den – for at komme videre? På Rådhuset, hvor hun ikke ville vide, hvem hun skulle have fat i. Og hvor hun sikkert ville blive modtaget høfligt og sendt fra det ene kontor til det andet – uden at de kommunale medarbejdere i øvrigt ville ane, hvad de skulle stille op med idéen.

Nu kom hun rent faktisk med idéen til det nye Borgerforum – der kan idéen blive taget op, blive fortalt om, blive beriget eller vise sig simpelthen at passe sammen med andre idéer, som også er i støbeskeen eller måske ligefrem ved at blive realiseret. Måske med planer eller idéer, som er under udvikling et sted i et af de mange kommunale kontorer. Så vil de også få kendskab til idéen – for selv om Borgerforum er kreative mennesker, som arbejder uafhængigt af kommunen, så er kommunen repræsenteret i Borgerforum. Med folk, der ved, hvor idéerne skal bringes hen i det kommunale system, og som ved, hvad det kommunale system ellers har gang i for tiden – ud over at spare.

Borgerforum kom egentlig i gang på kommunalt initiativ. Dengang hed det bare ikke Borgerforum. Det var, da kommunen tilbage i 2007 bad en række borgere om at være med i nogle arbejdsgrupper, som skulle inspirere med visioner og tanker til kommunens Strategi Svendborg 08. En af grupperne skulle arbejde med kultur, sundhed og fritid. Det gør den stadig – medlemmerne kunne ikke lade være, det var for spændende til bare at slutte, da det kommunale strategiarbejde sluttede. Så gruppen fortsatte – og blev til Borgerforum. ”En manege for kæphesteridning”, som Borgerforum kalder sig.

Kæpheste har gruppens medlemmer selv mange af. En af dem er landskabsarkitekt Henrik Fog Møllers. Han vil lade vandet strømme gennem Svendborg ned til havnen. De er der nemlig, vandløbene. De er bare for mange år siden blev rørlagt, så de ikke kan ses. Henrik Fog Møller vil have dem frem i lyset igen. ”Det kunne være helt fantastisk og skabe et godt og naturligt miljø”, siger han. Ikke, at han tror, det sker lige med det samme. Og det vil koste noget, det ved han godt. Men, som han siger, så skal det kommunale vandaktieselskab, Svendborg Vand, på et tidspunkt alligevel gøre noget ved det, for de store regnmængder betyder, at rørene ikke vil kunne klare belastningen. Så hvorfor ikke slå to fluer med et smæk – og altså få vandløbene frem i lyset, strømmende gennem Svendborg. Ikke bare ville det være flot – det ville give Svendborg nogle kvaliteter, som de færreste byer kan prale med.

Og sådan kan de blive ved, de tre medlemmer af Borgerforum, som Svendborgs NetAvis møder en eftermiddag i byens nye kulturpalads, Borgerforeningen. Men de ved også, at der er mange flere idéer ude i byen end dem, de selv har. Og det er dem, de efterlyser. Sådan cirka en gang hver anden måned kan borgere komme i direkte, personlig kontakt med folk fra Borgerforum – når de holder åbent hus for gode idéer på Biblioteket. Næste gang er den 28. oktober.

Medlemmerne af Borgerforum er Lone Møller, Susanne Riber, Mette E. Nørgaard, Birgitte Karman Roslev, Henrik Fog Møller, Birgitte Skriver Møller, Gitte Minor Pedersen, Per Folke Olsen, Carsten V. Nielsen og Helle Juul Kristensen.

Du kan læse mere om Borgerforum og dets tilblivelse, få kontakt med det og komme på en mail-liste samt se dets idé-bank her.