Dana Fuchs i Borgerforeningen.

Ja, læg mærke til navnet. Overskriften har jeg valgt, fordi der ikke var stuvende fuldt til koncerten med New York-sangerinden, der gav koncert fredag aften i Borgerforeningen.

Jeg tilstår: Jeg kendte hende ikke før koncerten. Det var tydeligt, at en del af det øvrige publikum gjorde, så de vidste, hvorfor de var der. Alle dem, der burde ha’ været der, men ikke var det, de kommer -senere. For her er en sangerinde, vi kommer til at høre meget om i fremtiden. Borgerforeningen har forsøgt at sælge hende som en slags “vor tids Janis Joplin”, men véd nutidens unge hvem Janis Joplin var? Og er Dana Fuchs stemme ikke endnu bedre?

Nå, altså: Sangerinden Dana Fuchs optrådte i Borgerforeningen i lille Svendborg efteråret 2o11 – om snart er hun et verdensnavn. Man skal lede længe efter en bedre og mere kraftfuld stemme end Danas – og en, der forstår at bruge den bedre. F.eks. er hun i stand til at synge så højt og kraftigt, at det, der hos andre ville blive til råben, det var sang.

Trioen, der akkompagnerede, var yderst kompetent, så om det var blues eller rock eller en eller anden blanding, så kørte det bare derudaf. Da jeg senere spurgte, fortalt Dana mig, at det ikke gjorde noget, at så få – som tilfældet var – dansede. Det gav hende blot anledning til at synge nogle andre sange, hvor lytning spillede en større rolle. Og hun havde den publikumskontakt, som gav hende mulighed for det. Hun var nemlig enormt god til at kommunikere med sit publikum på en ukrukket eg ret personlig måde. Noget af det, der blev sagt mellem numrene, var også stærkt personligt, men vedkommende,  fordi det gav os lyttere mulighed for at forstå den temmelig blå tone, der var i nogle af numrene. Flertallet af disse havde hun selv skrevet, men hun er åbenbart klog nok til også at bruge andres, hvis hun kan li’ dem. F.eks. det go’e gamle Otis Redding-nummer “I’ve been loving you” og det noget giftige Randy Newmann-nummer om “God”. Damen har smag.

Pt. turnerer Dana Fuchs i Nordeuropa. Hun vender tilbage til Danmark. Er man til Rock og Blues og super-kompetent sang, kan det kun anbefales, at man lytter til Dana Fuchs.