Arno Kruse.

Arno Kruse.

 

Af Arno Kruse

Det sjove ved et kommunalvalg er, at alle kan en hel masse lige indtil dagen efter valget. Så er det nemlig hverdag og virkelighed igen.

Eftersom vi stadig befinder os før kommunalvalget, er det derfor helt naturligt, at Svendborgs socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen fremhæver sig selv og sit parti. Sådan skal det naturligvis være.

Men der er selvfølgelig også en virkelighed, der måske ikke harmonerer med de enkelte borgmesterkandidaters selvopfattelse.

På landsplan står borgmesterens parti vælgermæssigt til noget, der selv i en forsigtig version må betegnes som en regulær røvfuld, og det er faktisk kun i de fire storbyer København, Odense, Århus og Ålborg, at Socialdemokraterne kan sige sig fri for vælgernes afstraffelse.

Socialdemokraterne i Svendborg må derfor forvente en tilbagegang, som det egentlig overstiger deres evner at forhindre.

Herudover har Socialdemokraterne på lokalt plan nogle lig i lasten, som også vil trække i den forkerte retning, når svendborgenserne skal til valgurnerne.

Godt nok lægger politikere stor vægt på at få opkaldt en gade eller et område efter sig, men der er nok ikke den helt store prestige i at være direkte årsag til Anstændighedens Plads, som trods sit positive navn dækker over en skamfuld socialdemokratisk socialpolitik.

Og dagens emne – budgettet for 2014 – skal jo være færdigt inden midten af oktober, altså kort tid før kommunalvalget, og i den sammenhæng er borgmester Curt Sørensen rendt ind i det problem, at en af hans partifæller, Bjarne Hansen, er rendt af pladsen, og dette åbner for nogle muligheder for hans direkte konkurrent til borgmesterstolen, Venstres Lars Erik Hornemann.

Venstre og Lars Erik Hornemann er forpligtet til at gøre næsten hvad som helst for at generobre borgmesterstolen, og derfor ville det være politisk naturstridigt, hvis ikke Lars Erik Hornemann forsøgte at udnytte situationen, når nu Bjarne Hansen har smidt en appelsin i hans turban.

Succes er godt, men andres fiasko er ikke at foragte!

Havde situationen været modsat, havde det ikke taget et splitsekund for Curt Sørensen at træffe beslutning om at handle på nøjagtig samme måde som Lars Erik Hornemann.

Sådan er spillets regler, og det ved Curt Sørensen og Lars Erik Hornemann jo også ganske udmærket.

Men der er imidlertid ingen tvivl om, at den, der har mindretallet i forbindelse med budgetforhandlingerne, også har fat i den korte ende, og det vil det endelige budget for 2014 sikkert også komme til at bære præg af, og uanset hvad borgmester Curt Sørensen ellers måtte mene om egne fortræffeligheder, så er virkelighedens verden ikke rigtig til at komme uden om.

Der kan næppe være tvivl om, at kommunalvalget bliver spændende, men jeg turde nu ikke satse en femmer på genvalg af Curt Sørensen.

(Arno Kruse, Longelse Sand, Langeland, er folkepensionist. Han er tidl. medlem af kommunalbestyrelsen i Rudkøbing for Arno Kruses Liste. I dag er han medlem af Enhedslisten).