Svendborgs restauratører og værtshusholdere ser med meget kritiske øjne på den nye café, som åbner i Borgerforeningen om lidt over en måned. De mener, den får så favorable forhold, at der er tale om kommunal støttet konkurrenceforvridning.

Beværterne utilfreds med kommunal støttet konkurrenceforvridning

Af Frede Jakobsen

”Nej, vi har ikke rejst nogen egentlig sag om konkurrenceforvridning endnu. Men vi følger det meget kritisk. Vi har kontaktet kommunen, og vi har snakket med borgmesteren om det”. Sådan siger formanden for Beværterforeningen for Svendborg, Ellen Sandal. Det er Borgerforeningen, det handler om. Om kun halvanden måned skal den åbne som et nyt flot, gennemrenoveret Borgerforeningen Kulturhus Svendborg med bl.a. en supermoderne café. Det er forholdene for denne café, Svendborgs restauratører og værtshusholdere kritiserer. De mener, der er tale om konkurrenceforvridning i forhold til byens private caféer, værtshuse og restauranter.

”Det lyder for os, som om den har fået lidt for gode forhold”, siger Ellen Sandal om vilkårene for caféen i Borgerforeningen Kulturhus Svendborg, som åbner 31. juli. Ellen Sandal er selv chef på Hotel Ærø. Og altså formand for Beværterforeningen for Svendborg, der har omkring 40 medlemsvirksomheder, det vil sige stort set allerestauranter, værtshuse og caféer i Svendborg.

Det er specielt to ting, byens beværtere retter deres kritik imod: At folk, organisationer eller virksomheder, der lejer sig ind i Borgerforeningen ikke må bringe mad ind fra andre steder – kun caféen i Borgerforeningen må levere mad. Og at forpagtningsafgiften er så – synes de – lav. ”Kun 10-11.000 kroner om måneden, mens vi andre giver 20-40.000 kroner for meget mindre”, siger Ellen Sandal. Stort set alle andre beværtere betaler mere bare i husleje, end forpagterne af den nye café i Borgerforeningen skal betale for at forpagte en fuldt udstyret café. ”Det er meget favorabelt”, siger Ellen Sandal.

Bestyrelsen for Borgerforeningen valgte i januar blandt flere, der havde budt, hvem der skal forpagte caféen. Valget faldt på to odenseanere, Karina Nielsen og Heidi Astrup Rasmussen, som skal betale en ”markedsbestemt forpagtningsafgift” plus forbrug af el, vand og varme, som bestyrelsen oplyste i en pressemeddelelse. Det har ikke gjort Svendborg-beværterne mildere stemt, at Borgerforeningens bestyrelse valgte de to odenseanere som forpagtere og dermed fravalgte lokale, der også havde budt ind på opgaven. Bl.a. Hotel Svendborg, som – efter hvad Svendborgs NetAvis erfarer – oven i købet havde tilbudt at betale mere i forpagtningsafgift.

Svendborg Kommune har ikke bare betalt godt 15 af de næsten 40 millioner kroner, det har kostet at renovere, ombygge og tilbygge Borgerforeningen. Svendborg Kommune vil også give 2,2 millioner kroner i årlig driftsstøtte til det nye kulturpalads midt i Svendborg. Hvormed der ifølge beværterne bliver tale om kommunal støttet konkurrenceforvridning. ”Det er i det mindste i en gråzone, det her. Nu skal de have lov at komme i gang med caféen og have en chance. Men vi vil holde skarpt øje med det. Vi skal jo også kunne leve”, siger Ellen Sandal.

Formanden for bestyrelsen i Borgerforeningen Kulturhus Svendborg, Jørgen Andersen, er ikke meget for at kommentere kritikken fra Beværterforeningen for Svendborg. Han siger, at han ikke har set nogen kritik på skrift. Men han indrømmer, at han godt ved, beværterne ”ikke er helt tilfredse med kontrakten” mellem Borgerforeningen og de to forpagtere af caféen. ”Men vi har altså haft både vores egen advokat og kommunens jurister inde over”, siger han.

”Men hvad siger du til Beværterforeningens beskyldning om konkurrenceforvridning?”. Jørgen Andersen: ”Det vil og kan jeg ikke kommentere på. Kontrakten er altså en beslutning, som jeg som formand og bestyrelsen har truffet i samarbejde med jurister. Der er jo ikke rigtigt noget marked at sammenligne med. Der er jo ikke solgt et stykke smørrebrød i Borgerforeningen i mange, mange år. Caféen i Borgerforeningen er noget, der skal dyrkes op”, siger han.