Borgmester Curt Sørensen (S) prøver at redde det store byggeprojekt på Kogtvedvej, som Svendborgs store pengetank, ejendoms- og udviklingsselskabet Udsyn A/S, står bag. Selskabet vil alligevel ikke bygge, fordi politikerne i Udvalget for Miljø og Teknik har sagt nej til at forøge antallet af lejligheder i projektet.

Borgmesteren vil give dispensation til Udsyn

Af Frede Jakobsen

Nu går borgmester Curt Sørensen (S) ind i sagen om det store boligbyggeri på Kogtvedvej – det byggeri, som måske alligevel ikke bliver til noget. I hvert fald ikke, hvis beslutningen mandag i kommunens Udvalg for Miljø og Teknik fastholdes. Udvalgets syv politikere sagde alle nej til at tillade flere end 60 lejligheder i byggeriet. Det har fået Udsyn A/S, der står bag projektet, til at aflyse byggeriet til 100 millioner kroner. Borgmesteren er uenig med de syv miljø- og teknik-politikere. Han vil have gang i byggeriet.

Curt Sørensen vil forsøge at få sagen op igen – så Udsyn A/S kan få en dispensation til at bygge mindre lejligheder, men til gengæld flere af dem. ”Både af hensyn til byudviklingen og af hensyn til beskæftigelsen synes jeg, det er vigtigt at få gang i projektet”, siger Curt Sørensen.

Steffen Larsen, direktør i Udsyn A/S, har – i Svendborgs NetAvis tirsdag – gjort klart, at byggeprojektet ikke vil blive sat i gang, hvis lokalplanens bestemmelse om 60 lejligheder i området fastholdes, sådan som Udvalget for Teknik og Miljø besluttede mandag. Måske om fire-fem år, men ikke nu. Markedet har ændret sig, siden projektet blev udviklet – og Udsyn A/S kan ifølge Steffen Larsen kun få projektet til at hænge sammen økonomisk, hvis antallet af lejligheder må øges. Udsyn A/S havde derfor ansøgt om at de 10 huse kommer til at indeholde 112 lejligheder i stedet for de planlagte 60.

Udsyn-direktøren troede ikke sine egne ører, da han hørte, at et enigt Udvalg for Miljø og Teknik havde sagt nej til at dispensere fra lokalplanen. Han havde den opfattelse, at kommunen ville dispensere. En opfattelse, han havde fået, sagde han, efter et møde med formanden for Udvalget for Kultur og Plan, viceborgmester Bruno Hansen (SF) og efter at have ”haft fat i” borgmesteren. Begge havde, sagde han, støttet en dispensation.

”Jeg har ikke talt med Steffen Larsen om det her. Han har talt med kommunaldirektøren, som har haft møde med mig om det”, siger borgmester Curt Sørensen. Han siger, at han lige som Kultur og Plan ikke har noget imod, at lejlighederne bliver mindre. ”Det har jeg også givet udtryk for”, siger Curt Sørensen. Udvalget for Kultur og Plan har imidlertid ikke haft sagen på dagsordenen på de møder, det har holdt i år. I hvert fald ikke ifølge udvalgets officielle referater. Men ifølge Curt Sørensen har sagen været oppe på et møde i udvalget – under punktet orientering. Formanden for Udvalget for Kultur og Plan, Bruno Hansen, siger – fra en lufthavn i Rom – at han først vil udtale sig om sagen, når han onsdag aften er tilbage i Svendborg.

Curt Sørensen mener ikke, det er interessant at koncentrere sig om, hvad der ikke kan lade sig gøre. ”Det er langt mere interessant at diskutere, hvad der kan lade sig gøre”, siger han. Han mener, det vil være en dårlig udgang på sagen, hvis byggeriet først kommer i gang om måske fire-fem år. ”Markedet har ændret sig, og hvis det er nødvendigt at sætte lejlighederne ned i størrelse, for at projektet kan komme i gang, så er det da en øvelse, der kan være det værd”, siger han.

Borgmesteren kunne godt på eget initiativ tage sagen op på et byrådsmøde. Men det vil han kun gøre efter politiske sonderinger. For det ville, mener han, været et slag i luften, hvis flertallet står fast på ikke at give dispensation til Udsyn A/S. Han vil derfor i første omgang tage en snak med de to udvalgsformænd, hans egen partifælle Flemming Madsen fra Miljø og Teknik, og hans samarbejdspartner, Bruno Hansen (SF), fra Kultur og Plan. Og eventuelt få de to udvalg til at holde et fællesmøde for at diskutere en dispensation.

Borgmesteren går med sit initiativ imod sit eget røde flertal i Udvalget for Miljø og Teknik, hvor der er to socialdemokrater (Flemming Madsen og Christian Kaastrup), en SF’er, Mogens Stampe, og Enhedslistens Jesper Kiel. Men også imod udvalgets tre borgerlige medlemmer, som støtter afvisningen af at give dispensation fra lokalplanen – Birger Jensen og Jeppe Ottosen fra Venstre og Jens Munk fra Dansk Folkeparti.

Både Flemming Madsen og Birger Jensen står overfor Svendborgs NetAvis ved beslutningen om ikke at give dispensation til Udsyn A/S. Flemming Madsen siger, at han da gerne tager endnu et møde om sagen. Det samme siger Birger Jensen, som, siger han, gerne lytter, hvis der kommer nye argumenter på bordet. Men han tilføjer: ”Hvis borgmesteren og Bruno Hansen har lovet Udsyn noget, så kunne de jo passende have orienteret os om det inden vores møde”.

Læs også ”Boligprojekt til 100 millioner sat i stå” 15. juni.