Han har ikke anlagt sag – med det kan det ende med. Borgmester Curt Sørensen er rasende på Fynske Medier. Han vil ikke, siger han, misbruges i mediehusets annoncekampagne for at få solgt flere aviser.  Annoncerne skal væk, og der skal en offentlig undskyldning til, kræver borgmesteren. Ellers…

– Fynske Medier har end ikke spurgt mig

Af Frede Jakobsen

Det er længe siden, hans parti har været lige så rødt som det felt, den socialdemokratiske borgmester Curt Sørensens temperament har været oppe i de sidste par dage. Vreden er rettet mod Fynske Medier, mere præcist mod Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende samt Ugeavisen Svendborg. Dagen i dag kan blive afgørende for, om Curt Sørensen slæber Fynske Medier i Retten i et civilt søgsmål. Årsagen er de annoncer, som aviserne i disse dag selv bringer – i et forsøg på at sælge aviser. Annoncer, som Curt Sørensen ikke vil være en del af. Heller ikke, hvis han forinden var blevet spurgt. Hvad han ikke er blevet.

Onsdag ramte salgs-annoncen en halv side i mediehusets Ugeavisen Svendborg – husstandsomdelt i hele Svendborg Kommune. Torsdag optog den hele pladsen på bagsiden af 1. sektion af Fyns Amts Avis. Med et foto øverst af en bistert udseende Curt Sørensen og teksten ”Borgmester Curt Sørensen vil lukke flere skoler”, med yderligere et par fotos og med en tekst om avisens dækning af skolelukningerne. Og med en afsluttende appel om at ringe til avisen – ”så har du avis fra i morgen”. I en lidt anden form kører samme annonce for Fyens Stiftstidende – i Fyens Stiftstidende. Med et foto af Curt Sørensen og Nyborgs socialdemokratiske borgmester.

Fynske Medier reagerede torsdag med klare meldinger – godt nok to forskellige af slagsen. Fyens Stiftstidendes chefredaktør Per Westergård fastholdt på fyens.dk, at disse annoncer ”er helt acceptable” og tilføjede, at ”vi fortsætter derfor vores annoncekampagne”. Mens Fyns Amts Avis’ chefredaktør Jørgen Krebs til tv2fyn.dk sagde, at ”vi stopper annoncerne og har ikke yderligere kommentarer”.

Curt Sørensen vil i dag vurdere, om han skal gå rettens vej. ”Mit næste skridt afhænger af, hvordan Fynske Medier og chefredaktørerne reagerer. Jeg har talt med Jørgen Krebs, som erkendte, at annoncen er lodret ulovligt. Han sagde, han ville tage annoncen af. Det regner jeg så med sker. Og jeg regner med en offentlig undskyldning, der er til at få øje på i avisen i dag”, siger Curt Sørensen. Men han tilføjer, at han forventer det samme af Ugeavisen Svendborg og Fyens Stiftstidende.

”Jeg vil ikke bruges i en kommerciel salgskampagne – og så er det ligegyldigt, om det er for at sælge aviser, røde pølser eller sodavand. Og da slet ikke, når jeg ikke er blevet spurgt forinden. Det havde nu ikke ændret noget. Jeg havde sagt nej. Men jeg er ikke blevet spurgt, og jeg har ikke sagt ja til, at de må bruge et foto af mig. Og så er det ulovligt”, siger Curt Sørensen.

Fyens Siftstidendes chefredaktør, Per Westergård, sagde torsdag aften til TV 2 Fyn, at han – efter konsultation hos to jurister – har en ”mavefornemmelse” af, at mediehusets annoncer er helt lovlige.

Lige modsat – og mere kontant – er vurderingen fra en af Danmarks mest anerkendte mediejurister, afdelingsforstander Oluf Jørgensen, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: ”Brug af personbillede i reklamer kræver udtrykkeligt samtykke fra personen. Hvis borgmesteren har lyst, kan han formentlig via en civil retssag eller forlig opnå en økonomisk godtgørelse”.

”Er det ikke lidt klynkeri, det her, må en offentlig person som en borgmester ikke finde sig i den slags fra en avis, Curt Sørensen?”

”Jeg anerkender fuldt ud, at fotos, som en af avisens fotografer har taget af mig, kan anvendes i andre journalistiske sammenhænge. Men det her er ikke en journalistisk sammenhæng. Billedet bliver brugt i en kommerciel sammenhæng for at sælge aviser. Og det kan de altså ikke uden min accept. Men som sagt, så er jeg end ikke blevet spurgt. Det er under lavmålet. Det er altså ikke Thurø Boldklub eller sådan noget, der ved en fejl er kommet til at bruge et foto af mig i en eller anden sammenhæng. Det er folk i et stort mediehus, som må formodes at kende reglerne”, siger Curt Sørensen.

”Men der står jo ikke noget faktuelt forkert i annoncerne, gør der? Det er jo sandt, at du vil lukke flere skoler.”

”Nej, der står ikke noget forkert. Det er bare ikke det, som det handler om. Jeg står ved, at der skal lukkes skoler. Det har jeg sagt længe. Det er i øvrigt ikke kun mig, der siger det. Men det er en vanskelig proces. Og det skal gøres ordentligt, for det berører rigtig mange mennesker. Og det kan aviserne skrive journalistisk om, som de nu vil. Men det er altså at overskride en grænse, når Fynske Medier uden at spørge om lov bruger mig i en kalkuleret salgskampagne på den baggrund”, siger Curt Sørensen.