Det knager i det røde byrådsflertals fuger og bånd. Millionbesparelser er årsagen. Den socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen, kommenterer nu for første gang krisen i samarbejdet: Enhedslistens Jesper Kiel, som har det afgørende 15. mandat, må se at blive voksen, siger han.

De rødes kamp for den afgørende stemme

Af Frede Jakobsen

Krisen kradser i sammenholdet i det røde flertal i Svendborg Byråd. Men dagen efter, at de røde samarbejdspartnere fik de fleste besparelser på budgettet i år på plads, tror den socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen stadig, at det røde flertal kan holde sammen. Siger han.  I de seneste dage har SF, Liste T og løsgængeren Masoum Moradi udtalt sig mindre optimistisk om muligheden for at fortsætte samarbejdet med Enhedslisten, der har det ene mandat i Byrådet, som lige præcis giver de røde flertallet på 15 pladser mod de borgerliges 14.

20 millioner kroner allerede i år. 75 millioner kroner næste år. Det har været sparemålet for det røde flertal. Men Enhedslistens Jesper Kiel har sat hælene i. Han har afvist allerede nu at vedtage besparelser for næste år. Han har krævet, at det skal vente til efterårets budgetforhandlinger – hvor han så vil foreslå at hæve grundskylden og genindføre dækningsafgiften for erhvervslivet for at undgå nogle af besparelserne. De andre deltagere i den røde koalition har måttet acceptere at udskyde 2011-besparelserne til budgetforhandlingerne – ellers ville der ikke have været flertal nu for at gennemføre de helt aktuelle besparelser.

Enhedslistens Jesper Kiels krav har til gengæld skabt voldsomt irritation hos de fire andre parter i det røde flertal. Mere eller mindre direkte har Bruno Hansen, SF, Arne Ebsen, Liste T, og Masoum Moradi, løsgænger, spået det røde flertals død. Mest direkte Masoum Moradi, som ikke tror, det holder sommeren over. Og som Svendborgs NetAvis skrev i går, så vil det betyde en helt ny situation ved efterårets budgetforhandlinger. For uden Jesper Kiel skal S, SF, T og Moradi finde flertal for et budget 2011 med et eller flere borgerlige partier.

Borgmester Curt Sørensen ytrer sig nu for første gang direkte om krisen i det røde flertal. Han anerkender, at det ikke har været nemt i forhandlingerne at fastholde det afgørende ene mandat, Enhedslistens Jesper Kiel. ”Han er på vej op i hængekøjen, hvor han så kan ligge og sove sammen med Venstre. Men så må vi hjælpe ham ud af den”, siger Curt Sørensen.

En af de sager, som endnu ikke er på plads, er besparelserne på det sociale område, hvor Jesper Kiel ikke vil være med til at lukke tre dagcentre for ældre. Curt Sørensen kritiserer Jesper Kiel ”for at gå efter fem minutters berømmelse som den, der redder dagcentrene”. Og han tilføjer, at når nu økonomien skal hænge sammen: ”Hvad vil Jesper Kiel så nedlægge i stedet for? For sådan spiller klaveret altså. Det skal Jesper Kiel lære”.

Curt Sørensen afviser allerede nu at spekulere i, at det skulle blive nødvendigt for ham ved efterårets budgetforhandlinger at gå sammen med de borgerlige. ”Det er alt for spektakulært for mig. Det kan jeg slet ikke rumme. Nu går vi efter at komme i mål med det aktuelle budget. Det er lidt svært, for der er uregerlige elementer iblandt os”, siger han.

Curt Sørensen har til gengæld noteret sig, at Enhedslisten i sidste weekend på sit årsmøde som noget af det vigtigste diskuterede sin rolle som støtteparti for et eventuelt kommende rødt flertal i Folketinget – herunder muligheden for for første gang at stemme for en finanslov. ”Det kan jeg til gengæld godt rumme. Nu kan jeg følge med. Det er positivt, at Enhedslisten har taget det skridt at ville stemme for en finanslov for at kunne forfølge nogle mere langsigtede mål. Det virker bare ikke, som om Jesper Kiel har fulgt med. Det undrer mig. Men jeg har indtryk af, at hans bagland er mere orienterer imod at finde løsninger, end han selv er”, siger Curt Sørensen, som også erkender, at det i øjeblikket er en politisk vanskelig situation for det røde flertal. ”Og det er der nogle, der dygtigt skamrider. Det bidrager ikke til julestemningen”, siger han og appellerer til, at det samarbejde, de røde partier gik til valg på, fastholdes. ”Jesper Kiel må tage sig sammen og se at blive voksen”, siger Curt Sørensen.

Sidste omgang i de langvarige politiske politiske forhandlinger om besparelser i år på en snes millioner kroner kommer til at foregå på byrådsmødet senere på måneden. Derefter fortsætter forhandlingerne om besparelser på op mod 75 millioner kroner på næste års budget.