Formanden blev – med kommunens opbakning

Før et hasteindkaldt ekstraordinært bestyrelsesmøde i Borgerforeningen torsdag var formanden Kjell Laursen under stærk kritik og hårdt politisk pres for at trække sig. Efter det ekstraordinære bestyrelsesmøde var han fortsat formand – med, siger han selv, hele bestyrelsens opbakning. Og altså dermed også opbakning fra kommunens repræsentant i bestyrelsen, fritids- og kulturchef Peter Larsen.

”Jeg er stadig formand, men derudover har jeg ingen kommentarer”, sagde Kjell Laursen torsdag aften over mobilen på vej på en uges skiferie. Lidt mere ville han dog godt sige: ”Det er samlet bestyrelse, der står bag, at jeg bliver på formandsposten. Men jeg har ikke andre kommentarer”.

”Besluttede I på bestyrelsesmødet ellers noget om, hvad der skal ske i forhold til kommunen?”

”Det skal vi lige sove på. Og så har vandene nok lagt sig, når jeg vender hjem fra ferie”, sagde Kjell Laursen.

Hele sagen startede med Svendborgs NetAvis afsløring af, at Kjell Laursen og forretningsfører Jan Aaskov havde misbrugt fritids- og kulturchef Peter Larsens navn til uretmæssigt at gafle et statsligt tilskud på 133.500 kroner. Kjell Laursen beskyldte alligevel offentlig Peter Larsen for at have kendt til og været involveret i sagen fra starten. Det skete, da han for en uge siden kom hjem fra en anden ferie – lige før Borgerforeningen skullle have bestyrelsesmøde mandag aften.

Kjell Laursens udtalelser hidsede i den grad politikerne i Udvalget for Kultur og Plan op – og Kjell Laursen måtte rykke ud med en uforbeholden offentlig undskyldning  i tirsdags. Men politikere fra alle tre partier i udvalget (SF, S og V) erklærede trods undskyldningen fra Kjell Laursen, at de ikke længere havde tillid til ham. Og uden at sige det direkte opfordrede udvalgsformand Bruno Hansen (SF), Bo Hansen (S) og Morten S. Petersen (V) til, at Kjell Laursen skulle trække sig eller bestyrelsen afsætte ham – som en forudsætning for igen at få et godt samarbejde med kommunen, som årligt giver 2,1 millioner kroner i driftsstøtte til Borgerforeningen. ”Den store harme og store vrede i udvalget skyldes specielt, at formanden så utvetydigt har svinet en af vores medarbejdere til”, sagde Bruno Hansen forleden til netavisen.

På den baggrund var der indkaldt til ekstraordinært møde i bestyrelsen i går torsdag klokken 17. Kjell Laursen blev ikke gået – og han gik ikke selv. Kun på ferie. Og opbakningen til ham kom ifølge ham selv fra en samlet bestyrelse. Og dermed altså også fra Peter Larsen, hvis navn først blev misbrugt, da formand og forretningsfører svindlede med en ansøgning, og derefter offentlig af formanden blev beskyldt for at have været med i svindelnummeret fra starten.

”Så bakkede du også på bestyrelsesmødet Kjell Laursen op, Peter Larsen?

”Der har været møde i aften (torsdag – red.,) og der er fortsat en bestyrelse for Borgerforeningen”, sagde en meget fåmælt Peter Larsen efter mødet.

”Jeg spurgte ikke, om Borgerforeningen har en bestyrelse, jeg spurgte om også du som kommunens repræsentant bakkede op om Kjell Laursen som formand?”

”Det er jo så konklusionen. Og det vigtige er nu, at vi arbejder fremad”.

”For bare et døgn side var meldingen fra kommunalpolitikerne da ellers, at tilliden til Kjell Laursen var forsvundet?”

”Konklusionen efter mødet i aften er, at Borgerforeningen har en bestyrelse, og at Kjell Laursen er formand. Nu ser vi fremad og prøver at få noget positivt ud af det”, sagde Peter Larsen torsdag aften.

Peter Larsens fåmælthed kan hænge sammen med, at der inden bestyrelsesmødet tilsyneladende havde været hektisk  mødeaktivitet , hvor flere af hans politiske chefer var involveret. Ifølge fyens.dk havde Kjell Laursen krævet, at kulturudvalgsformanden Bruno Hansen (SF) skulle undskylde  sine offentlige udtalelser om … Kjell Laursen. De var, mente Kjell Laursen, ærekrænkende. Angiveligt har Bruno Hansen på bestyrelsesmødet i Borgerforeningen givet Kjell Laursen en undskyldning. Inden det kom dertil, havde Kjell Laursen ifølge fyens.dk haft møde med den socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen om sagen – hvorefter Curt Sørensen skulle have udtrykt fuld tillid til bestyrelsen og formanden. Der lød ellers ganske andre toner for to dage siden fra den socialdemokratiske næstformand i Kulturudvalget Bo Hansen. Han sagde til netavisen, at bestyrelsesformanden med denne sag har ”sat sig i et ret så dårligt lys. Det er meget skidt. Men det er ikke op til os politikere at sige, hvad der skal ske. Det er Borgerforeningens bestyrelse, der bestemmer, hvem der skal være formand. Men jeg vil sige, at hvis jeg var bestyrelsesmedlem, så ville jeg da have en drøftelse af, om der fortsat var tillid til formanden”.

Da det for et par dage siden var Borgerforeningens formand, Kjell Laursen, der var ude med en offentlig undskyldning, var han efterfølgende ikke til at træffe telefonisk. Det var derimod udvalgsformand Bruno Hansen med nogle skrappe udtalelser om Kjell Laursen. Da Bruno Hansen i går angiveligt gav Kjell Laursen en undskyldning, var Bruno Hansen efterfølgende ikke til at træffe telefonisk Det var derimod Kjell Laursen. Borgmester Curt Sørensen, som tirsdag angiveligt bakkede Kjell Laursen op – trods hans partifælle Bo Hansens skarpe kritik – var heller ikke til at træffe torsdag aften.

At træffe var derimod Venstres talsmand i Kulturudvalget, Morten S. Petersen. Han har, siger han, ikke noget at undskylde.  Han har i Amtsavisen opfordret Kjell Laursen og forretningsfører Jan Aaskov til at tage konsekvensen – uden at præcisere, hvad han mener med det .  ”Det er jo ikke en opgave for os politikere, men en opgave for bestyrelsen. Men når bestyrelsen nu har besluttet det, den har – så må det jo være sådan. Og så må vi se at komme videre med det fantastiske kulturhus”, sagde Morten S. Petersen torsdag aften.