Peter Larsen: Nu skal der samarbejdes

Peter Larsen.

Den går ikke længere. Modsætningerne må ikke udvikle sig til en krigslignende tilstand – mellem Borgerforeningen og Svendborgs mange spillesteder og musikforeninger. Det er holdningen i Svendborg Kommune. Så nu rækker Borgerforeningen hånden frem – til samtale og forsoning. Med kommunens repræsentant i Borgerforeningens bestyrelse, Peter Larsen, i spidsen indkaldes alle spillesteder og musikforeninger til et møde om et par uger.

Forsoning og samarbejde i stedet for konflikt og krig. Det er, hvad initiativet har som formål. Konflikten mellem på den ene side spillesteder og musikforeninger og på den anden side Borgerforeningen har været på eksplosionsfare igen den seneste måned tid. Årsagen: Borgerforeningens formands og forretningsførers gaflen penge til sig fra Statens Kunstråds honorarstøtte-ordning. En ordning, som Borgerforeningen ikke kan få del i – end ikke er berettiget til at ansøge om. Men som Borgerforeningen alligevel ansøgte – ved at misbruge netop Peter Larsens navn og stilling som kultur- og fritidschef i kommunen. Og Borgerforeningen fik 133.500 kroner, som dog – efter at Svendborgs NetAvis afslørede sagen – ikke udbetales alligevel.

Fra starten af Borgerforeningen – da det for godt et halvt år siden blev indviet om Kulturhus – har spillestederne og musikforeningerne lagt meget vægt på, at huset ikke skal være et spillested, men et kulturhus. Det har de lagt vægt på, fordi de selv har brugt år på at bygge de mange spillesteder og musikforeninger op – netop fordi det i så mange år ikke blev til noget med at gøre Borgerforeningen til et kulturhus og for den sags skyld til et musikhus. Hvis Borgerforeningen nu – hvor det endelig var blevet til et kulturhus – så gik hen og blev først og fremmest et spillested, så ville det nemt kunne smadre de mange steder, som svendborgensere har brugt år og masser af frivillig arbejdskraft til at bygge op.

I forlængelse af skandalen om den ulovlige honorarstøtte-ansøgning har der nu været holdt flere ekstraordinære bestyrelsesmøder i Borgerforeningen. Endnu et blev holdt i sidste uge – mens formanden, Kjell Laursen, var på ferie. Herfra udgår der nu et initiativ til at koordinere Borgerforeningens arbejde med andre kulturaktører i Svendborg. Et initiativ, som også formanden for byrådets Udvalgs for Kultur og Plan, Bruno Hansen (SF), har ønsket. Og et initiativ, som kommunens bestyrelsesmedlem i Borgerforeningen, kultur- og fritidschef Peter Larsen, nu har sat sig i spidsen for.

”Vi vil prøve at lave et netværk med byens kulturaktører. I første omgang med musikaktørerne, så vi kan prøve at finde en platform, hvor vi kan hjælpe hinanden”, siger Peter Larsen.

Borgerforeningen vil indkalde alle parter på musikområdet til et møde i uge 9. ”Vi skal se at få snakket sammen. Bl.a. for at undgå at arrangere noget samme dag. Selvfølgelig kan vi ikke på den måde planlægge os ud af alt, men vi kan prøve. Hvad der i øvrigt kan komme ud af sådan et netværk, det ved jeg ikke,mfør vi har prøvet at snakke sammen. Nu forsøger vi i hvert fald”, siger Peter Larsen.

”Skulle I fra Borgerforeningen ikke have taget initiativ til det her meget før?”

”Det ved jeg ikke. Jo, et eller andet sted kan man vel godt sige, at det skulle vi have gjort. Hvorfor har vi så ikke gjort det? Det ved jeg ikke. Men nu gør vi det altså. Vi vil også gøre det på andre områder. I forhold til teater-aktører i byen f.eks., hvor vi vil holde møde og finde ud af, hvordan vi positivt kan bruge hinanden. Der er jo masser af aktører på området. BaggårdTeatret f.eks. Der er over 1000 medlemmer af teaterforeningen. Det er et fantastisk Svendborg Teater. Der er Fritidsteatret og B&U Teatret, og der er teaterlinjen på Oure-skolerne. Der kan – ligesom på musikområdet – komme en masse synergi ud af at gå sammen. Det kan flytte noget”, siger Peter Larsen.

”Kritikken af Borgerforeningen fra spillesteder og musikforeninger har været klar og højlydt – Borgerforeningen er blevet mere spillested end kulturhus. Er det det, I nu forsøger at gøre noget ved?”

”Der ligger et meget klart politisk signal, om at Borgerforeningen skal være et kulturhus, selvfølgelig også med musikarrangementer. Men altså et kulturhus med stort K. Det signal lå der også før alt det, der er sket på det seneste. Det initiativ, vi nu tager, havde vi taget under alle omstændigheder. For der er masser af energi og kvalitet i de mange små spillesteder. Forener vi kræfterne, så kan det kun blive endnu bedre”.

”Kritikken fra spillesteder og musikforeninger af Borgerforeningen er vokset eksplosivt på det seneste. Forsøger I med jeres initiativ at forhindre, at splittelsen vokser sig større?”

”Det er også en grund til det. Vi havde nu, som jeg sagde, nok taget initiativet alligevel. For det er rigtigt, at det i høj grad er musikarrangementerne, der har gjort Borgerforeningen synlig. Der skal fortsat være musikarrangementer i Borgerforeingen, men det skal først og fremmest være et kulturhus med stort K. Så nu skal vi have snakket sammen på kryds og tværs i kulturmiljøet i Svendborg for at undgå flere misforståelser”, siger Peter Larsen, kommunens kultur- og fritidschef og kommunens repræsentant i Borgerforeningens bestyrelse,